gebuikt


gebuikt 1.0

( Gezegd van personen, vooral van mannen)
voorzien van een dikke buik; met een bolle buik; met een dikke buik; met een flinke bui; met een buikje
Steeds in pregnant gebruik.

Algemene voorbeelden


Bij Nuyts Mode in Meerhout hangen geen grote, dure merken in de rekken, wel Digel, Benvenuto en Roy Robson. Deze Duitse kostuums uit een gemiddelde prijsklasse bieden verschillende pasvormen en kleden ook de lange en 'gebuikte' man.

http://www.gva.be/cnt/dmf20160906_02456358/zeven-kostuumwinkels-in-de-kempen,

Stel, je bent uit. En stel je ziet dat een gebuikte man erg vervelend doet tegen een jongen met een hanekam. Zomaar, omdat hij een hanekam heeft. Je voelt aan je water dat het niet goed gaat aflopen, dus als men besluit het café te verlaten ga je ook naar buiten. Stel dat éénmaal buiten blijkt dat je water het bij het juiste eind had. De vervelende gebuikte man blijkt een mes te hebben, en dreigt in de hanekam te steken. Stel dat ik op dat moment een stap naar voren doe en de vervelende gebuikte man zo veel harde klappen geef dat ie gestrekt gaat. Stel.... Is dat dan ook zinloos geweld?

http://www.20six.nl/Blessedtrouble/archive/2004/07/19/3lfjryrsesq8.htm,

Aan het begin van de 23 kilometer lange, heuvelende wandeltocht drink ik bij een raststätte een koffie geschonken uit een kan op het warmhoudplaatje. Een rijtje gebuikte mannen met kalende schedels zit aan de bar bij het raam met diezelfde koffies.

http://www.letsbundl.com/on-the-road-again/,

Ik zit [...] klem tussen twee breedgeschouderde en gebuikte mannen die het heel normaal vinden dat ze de armleuning mogen gebruiken. Ik zit dus niet echt comfortabel.

http://bolletjeom.webs.com/zza30.htm,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


gebuikt 2.0

( Gezegd van vazen en flessen)
voorzien van een buik, d.w.z. met een wijder, bolvormig uitstaand gedeelte tussen de bodem en de hals

Algemene voorbeelden


Een gebuikte vaas met lange hals met een polychroom decor van perziken. Onder de basis een merk "Da Qing Qianlong Nian Zhi" in blauw onder glazuur. Met thermoluminescentierapport.

https://jordaens.eu/lot/een-qinglong-vaas-met-een-polychroom-decor-van-perziken/

Deze grote gebuikte vaas en grote schotel zijn uit blauw studioglas gemaakt, Scandinavië 1960, niet gemerkt. Mooi stel. Afmetingen: gebuikte vaas: h: 23 cm; schaal dia: 29,5 cm.

http://www.huntingad.com/grote-glas-vaas-33-cm-max-verboeket-kristal-unie.html,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen