gedoogcultuur


gedoogcultuur 1.0

((vooral) in Nederland)

cultuur waarin het overtreden van regels tot in zekere mate wordt gedoogd; cultuur die tolerant is ten opzichte van burgerlijke ongehoorzaamheid

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een gedoogcultuur…

is een cultuur

  • [Toepassingsgebied of bereik] is een cultuur waarin het overtreden van regels tot in zekere mate wordt gedoogd; is een cultuur die tolerant is ten opzichte van burgerlijke ongehoorzaamheid

    Hoofdsemagram: cultuur


    Algemene voorbeelden


    Minister De Vries van Binnenlandse Zaken vindt dat de gedoogcultuur in Nederland te ver is doorgeschoten [...]. De minister vindt dat door de gedoogcultuur overheidsbesturen soms ten onrechte een oogje dichtknijpen als er regels worden overtreden. De gevolgen daarvan waren volgens De Vries te zien bij de rampen in Enschede en Volendam.

    NOS Nieuws,

    De minister zegt dat de gedoogcultuur onder meer wordt veroorzaakt door de houding van Nederlanders tegenover gezag. De politie neigt er steeds meer naar om te onderhandelen met burgers, maar volgens De Vries werkt het juist heel goed als de politie zich duidelijker profileert door een krachtig optreden.

    NOS Nieuws,

    'Het hoort, of inmiddels moet ik zeggen hoorde, bij de gedoogcultuur van dit land: je tolereert iets om erger te voorkomen.'

    http://www.groene.nl/1996/16/mr_waard.html,

    Er heerst, ook buiten de politiek, een politieke correctheid van tolerantie, die ontaard is in gedoogcultuur en bestuurlijk onvermogen.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de bestuurlijke gedoogcultuur
    • de politieke gedoogcultuur

    Deze ontwikkeling is in de hand gewerkt door het verruimen van mogelijkheden om te gokken (casino's) en door de politieke gedoogcultuur. Nederland gedoogt verslaving in allerlei soorten. Het wordt tijd voor nieuw beleid van preventie en ontmoediging en van een krachtiger aanpak van de uitwassen om de verloedering van de samenleving tegen te gaan.

    http://www.e-stem.nl/

    Verder wil de partij een onafhankelijke toezichthouder voor het openbaar vervoer en vindt men dat er een eind moet komen aan de bestuurlijke gedoogcultuur.

    NOS Nieuws,

    Het centrale thema van een volgend kabinet moet de afschaffing zijn van de bestuurlijke gedoogcultuur [...]. "Weg met het gedogen", aldus Kok. De rijksoverheid moet volgens de zogeheten Verkenningen een nieuwe bestuursfilosofie omarmen waarbij de overheid minder gedoogt en meer ingrijpt.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding