geduw


geduw 1.0

het voortdurend of herhaaldelijk duwen; het voortdurend of telkens weer duwen
Heel vaak in combinatie met een ander, nevenschikkend substantief of met andere, nevenschikkende substantieven.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Geduw…

is een handeling

  • [Activiteit of handeling] bestaat uit het voortdurend of herhaaldelijk duwen

    Algemene voorbeelden


    Mijn moeder protesteerde, eerst nog sussend, maar allengs heftiger. 'Ach nee, laat maar... je hoeft me nu niet te duwen. Nu niet. Blijf maar gewoon achter me rijden. Of rij voor mijn part alvast vooruit. Maar geen geduw vandaag. Laat los, vooruit... los, zeg ik!'

    De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

    Het tweede lammetje kwam met de kop naar voren en de pootjes waren niet te zien. Met veel moeite heb ik het kopje teruggeduwd, langs het schoudertje naar de pootjes gezocht die naar voren gehaald en het kopje op de pootjes geplaatst. Daarna ging de geboorte goed. Het is een wonder dat het lammetje na al dat geduw toch gewoon weer probeert op te staan.

    http://www.xs4all.nl/~groenhk/aflammeren%202004.htm

    Je dikke darm loopt inderdaad langs de onderzijde van je ribbenkast, aan de zijkanten. Het gevoel dat ik heb is aanhoudend, dus geen 'schopjes' maar 'geduw'. Houdt vaak een paar dagen aan. Ik ben nog nooit zwanger geweest, dus kan het daar niet mee vergelijken. Ik hoop voor je dat het gewoon je darm is!

    https://forum.viva.nl/gezondheid/drukkend-gevoel-039-beweging-039-in-buik/list_messages/234582,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • volgen
    • voorafgaan aan iets
    • zich voordoen
    • zijn

    Er volgt een geduw van jewelste telkens wanneer de dranghekken open gaan.

    De Standaard,

    De rijkswacht poogt het mediageweld in goede banen te leiden. Zij houdt de pers op afstand maar geeft om het uur een korte stand van zaken. Het geduw doet zich steeds opnieuw voor wanneer een woordvoerder naar de dranghekken stapt. De rijkswachter moet zijn verhaal verscheidene keren herhalen om alle televisiestations de kans te geven het op band vast te leggen.

    De Standaard,

    De witte mars steeg torenhoog uit boven alle andere manifestaties door zijn kalmte en sereniteit. Het was geen uiting van volkswoede. Het viel op hoe vriendelijk de mensen allemaal waren, er was geen geduw, geen geschreeuw, iedereen stond rustig te wachten op de overvolle perrons.

    De Standaard,

    De ouders bespraken het wel met de kinderen en de kinderen beloofden ook wel om het niet meer te doen, maar als ze dan weer tegelijk de kraan wilden gebruiken was er geduw en gedoe.

    http://www.riagg-rnw.nl/homepage/index1.htm

    met adjectief ervoor


    • flink geduw

    Van schouders tot tenen blauw aangelopen. Je placenta kwam pas 45 minuten later, ook na flink geduw en pas nadat jij anderhalf liter bloed had verloren.

    https://www.ouders.nl/columns/2-hoezo-roze-wolk,

    Bij de vierde manche begon het gelijk met flink geduw, Frank kreeg een flinke zet en reed tegen Baegen aan, deze kwam dwars voor Frank te staan, hierdoor kwam er geel. Frank kwam er wel nog net op tijd weg en kon zijn plek weer innemen. Na de herstart begon Frank zeer gretig, maar werd zelf boven Elzinga geduwd waardoor de wedstrijd over was.

    https://www.facebook.com/stockcarteambaarlo/videos/1502207503143756/,

    • irritant geduw

    Grote ergernis over 'irritante geduw en getrek' Barcelona-spelers. FC Barcelona plaatste zich donderdagavond voor de halve finale van de Copa del Rey. Maar veel vrienden bij tegenstander Real Sociedad maakte de Catalaanse topclub niet.

    http://www.elfvoetbal.nl/nieuws/463605_147505_grote-ergernis-over-irritante-geduw-en-getrek-barcelona-spelers,

    met bijwoord ervoor


    • (flink, heel) veel geduw

    Aan de arrestatie van een man in de sprinter van station Amsterdam Sloterdijk naar Zaandam ging flink veel geduw, getrek en geschreeuw vooraf waarbij meerdere reizigers zich bemoeiden.

    http://www.nu.nl/amsterdam/4412127/veel-geduw-en-geschreeuw-bij-vechtpartij-in-volle-sprinter.html,

    Van de week zagen ze bij de echo dat ze nu dus met haar hoofdje naar beneden lag. Verder voel ik veel getrappel in mijn zij en boven in, en heel veel geduw op mijn blaas.

    https://www.oudersvannu.nl/forums/onderwerp/1210702-bewegingen-t-o-z-van-stuit/,

    In feite was het niet veel meer dan een lijsttrekker op campagne, maar wel omringd door vele tientallen of misschien een paar honderd aanhangers en vooral door een ongekende hoeveelheid pers, uit binnen- en opvallend veel uit het buitenland. Met als gevolg heel veel geduw en getrek, mede door alle veiligheidsmaatregelen rond Wilders. Alles bij elkaar nog hectischer dan veel bijeenkomsten rond Wilders in het verleden.

    https://www.facebook.com/nos/posts/1642579179090967,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • geduw in iemands rug

    Toch wel tijd om even de dansvloer op te gaan in de "grote tent" [...]. Na een half uurtje toch maar eens kijken wie er om drank gaat [...]. Lullig, maar waar de Red Bull was alweer op. Weer zo'n puntje waar ik slecht tegen kan. Dat geduw in mijn rug vond ik ook geen succes, dus terug naar de kleine tent.

    http://www.xs4all.nl/~adark/,

    Toen Vic Anciaux met een afwerend gebaar reageerde op het geduw in zijn rug, was Vlaams Blok-voorzitter Frank Vanhecke paraat om deze uitlokking met harde hand betaald te zetten.

    De Standaard,

    Voorzetsel: tegen

    • geduw tegen iets

    Een groep van dertig tot veertig scholieren stort zich massaal op de deuren van de bus 159, in een poging een zitplek te krijgen voor de half uur durende rit naar Emmen. Daarbij gaat het er hardhandig aan toe. Spiegels worden in het gedrang verbogen en Arriva rept zelfs van vernielingen. "Het geduw tegen de bus komt de duurzaamheid van het materiaal niet ten goede", stelt Arriva-woordvoerster Inge Soeters.

    Dagblad van het Noorden,

    Vaker kreeg hij het zonder duidelijke aanleiding ineens op zijn heupen en barstte los in een razend getier dat hij ondersteunde met driftig geruk, geduw en getrap tegen het hek.

    Het schot, Hilbert Kuik,

    Voorzetsel: van

    • geduw van iemand
    • geduw van personen

    De rechtbank noemde hem een 'berekenend en meedogenloos' man en achtte de moord wettig en overtuigend bewezen. Hij heeft haar volgens justitie op 25 september in het Zwitserse Martigny van een berghelling geduwd [...]. Justitie kon ook technisch bewijs aandragen. Op het muurtje in Zwitserland is een sleepspoor aangetroffen van Netty Lipats schoen. De vrouw heeft met haar voeten kennelijk tegenwicht willen bieden aan het geduw van haar 'vriend'.

    https://www.trouw.nl/home/man-duwt-zijn-vriendin-van-berg-af-voor-verzekeringsmiljoenen~a4decf30/,

    Hugo had de bal vast uit de corner maar door geduw van een tegenstander belandde de bal in het doel. 2-2.

    http://www.voetbalsps.nl/seizoen%2015-16/c1-05_SPS1_WIK%2757_1.html,

    Mensen met een hoog tempo kunnen erg ongedurig worden van kalmere mensen. En de laatsten kunnen zich weer erg ongemakkelijk voelen door het geduw van de ongeduldigen.

    http://www.begripscode.nl/ongeduld-nader-verklaard/,

    De Meppelers zouden agressief gereageerd hebben op geduw van de Amersfoorters bij het passeren. Daarop zou een Meppeler een oorbel uit het oor van een jongen uit Amersfoort getrokken hebben.

    Meppeler Courant,

    • een geduw van belang
    • een geduw van heb ik jou daar
    • een geduw van jewelste

    Er klonk vrolijk gelach uit het groepje en er was een geduw en gesol van belang, wat resulteerde in geregeld neerkletterende fietsen.

    Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

    Het blijspel was afgelopen, het applaus verstorven. Een ieder haastte zich naar de vestiaire. Daar was het meteen de gebruikelijke warrelklomp, een geduw en een tenentrapperij van heb ik jou daar.

    Het damesorkest en andere stadsverhalen, Herman Pieter de Boer,

    "Het was een getrek en geduw van jewelste, met als resultaat dat ik rond de 70ste positie belandde", aldus Van Lierde die oprukte naar de 20ste plaats.

    De Standaard,

    Er volgt een geduw van jewelste telkens wanneer de dranghekken open gaan.

    De Standaard,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • hun geduw

    "Ze hebben twee of drie spelers die je maar op blijven zoeken", gaf middenvelder David Zurutuza van Real Sociedad na afloop van het duel, dat in een 5-2 zege voor FC Barcelona eindigde, aan. "Die wekken heel veel irritatie met hun geduw en getrek. Er gebeuren vervelende dingen in het veld, die niet worden gezien. Het zijn altijd dezelfde spelers die dat doen. Het is niet nodig om namen te noemen."

    http://www.elfvoetbal.nl/nieuws/463605_147505_grote-ergernis-over-irritante-geduw-en-getrek-barcelona-spelers,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • geduw en gedoe

    De ouders bespraken het wel met de kinderen en de kinderen beloofden ook wel om het niet meer te doen, maar als ze dan weer tegelijk de kraan wilden gebruiken was er geduw en gedoe.

    http://www.riagg-rnw.nl/homepage/index1.htm

    • geduw en geschreeuw
    • geen geduw, geen geschreeuw

    We moesten in de lengte van het lokaal gaan staan. De kleinste moest aan het ene, de grootste aan het andere eind. Ik kwam na veel hilariteit, geduw en geschreeuw in het midden terecht. De leraar wachtte net zo lang tot we allemaal netjes stilstonden, met de handen langs de zij.

    Twee vorstinnen en een vorst, R.J. Peskens,

    De witte mars steeg torenhoog uit boven alle andere manifestaties door zijn kalmte en sereniteit. Het was geen uiting van volkswoede. Het viel op hoe vriendelijk de mensen allemaal waren, er was geen geduw, geen geschreeuw, iedereen stond rustig te wachten op de overvolle perrons.

    De Standaard,

    • geduw en gesol

    Er klonk vrolijk gelach uit het groepje en er was een geduw en gesol van belang, wat resulteerde in geregeld neerkletterende fietsen.

    Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

    • geduw en getrek
    • geduw, getrek, geschreeuw
    • geduw, getrek en geschreeuw

    Na veel geduw en getrek kreeg de vrouw de deur dicht en belde de politie.

    De Telegraaf,

    Geduw, getrek en geschreeuw. Dat ging er vooraf aan de arrestatie van een man in de sprinter van station Sloterdijk naar Zaandam.

    http://www.at5.nl/artikelen/164899/veel_geduw_en_geschreeuw_bij_vechtpartij_in_volle_sprinter,

    "Ze hebben twee of drie spelers die je maar op blijven zoeken", gaf middenvelder David Zurutuza van Real Sociedad na afloop van het duel, dat in een 5-2 zege voor FC Barcelona eindigde, aan. "Die wekken heel veel irritatie met hun geduw en getrek. Er gebeuren vervelende dingen in het veld, die niet worden gezien. Het zijn altijd dezelfde spelers die dat doen. Het is niet nodig om namen te noemen."

    http://www.elfvoetbal.nl/nieuws/463605_147505_grote-ergernis-over-irritante-geduw-en-getrek-barcelona-spelers,

    Maar niemand hoorde hem, niemand kon hem horen, want alles wat deze zee van mensenvlees nog was, was geduw, getrek, geschreeuw, nagels die zich in je vlees boorden, voeten die tegen je schenen aan trapten, gasmaskers die ook iets leken te willen zeggen, maar je alleen aanstaarden met grote uitpuilende, expressieloze ogen, omdat de ruitjes de ogen vervormden.

    De asielzoeker, Arnon Grunberg,

    • gedruk en geduw
    • geruk, geduw en getrek
    • getrek en geduw

    Twee weken na de uitgerekende datum kondigde je baby zich eindelijk aan. Met zijn 42 weken was hij een kanjer. Nadat het hoofdje was geboren, bleven de brede schoudertjes muurvast zitten. Na eindeloos persen, na eindeloos gedruk en geduw van verloskundige en gynaecoloog op je buik, gevolgd door een flinke knip, werd hij geboren.

    https://www.ouders.nl/columns/2-hoezo-roze-wolk,

    Vaker kreeg hij het zonder duidelijke aanleiding ineens op zijn heupen en barstte los in een razend getier dat hij ondersteunde met driftig geruk, geduw en getrap tegen het hek.

    Het schot, Hilbert Kuik,

    Pakken beiden een koffer vast die na wat getrek en geduw op zijn beurt openvalt en voor meer rommel zorgt; vallen langzaam op hun knieën neer en beginnen onder wederzijdse verwijten in de troep te rommelen.

    Warme sneeuw, Guido Lauwaert,

    "Het was een getrek en geduw van jewelste, met als resultaat dat ik rond de 70ste positie belandde", aldus Van Lierde die oprukte naar de 20ste plaats.

    De Standaard,

    In het getrek en geduw werden een fotograaf en een cameraman van een regionale tv-zender gewond.

    De Standaard,

    De moordende concurrentie leidde tot bits getrek en geduw. De wanhopigste hoertjes deden het al voor pakweg tien euro, desnoods in een portiek of achter een schutting. Anderen stonden bij de deur om een aalmoes te smeken, als ze al niet wat centen bij elkaar probeerden te stelen.

    Zij kwamen uit het Oosten, Chris De Stoop,

    Ze zijn bijna erger dan de stootblokken. Mensen zonder karretje, zonder mandje, met minder dan niets in hun handen, die vlak voor je voeten bevriezen, in steen veranderen, juist als jij zwetend met een zwaarbeladen winkelwagen aan komt zwoegen. Zodat nota bene jíj (ik dus) met veel getrek en geduw je loodzware karretje om het obstakel heen moet sjorren.

    http://www.examedia.nl/columnx/modules/news/print.php?storyid=643,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen