geelkoper


geelkoper 1.0

geelkleurige legering van koper en zink; messing

Semagram (extra betekenisinformatie)


Geelkoper…

is koper; is een stof

  • [Kleur] is geelachtig
  • [Samenstelling] bestaat uit een mengsel van koper en zink
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] is harder dan roodkoper

    Hoofdsemagram: koper


    Algemene voorbeelden


    Een dupondius, een muntsoort met de waarde van 2 assen. In die richting wijst ook het materiaal waarvan deze munt gemaakt is, n.l. geelkoper of orichalcum, een koperlegering met zink die voor die gele kleur zorgt. In de keizertijd was dit geelkoper ruim de helft duurder dan roodkoper dat voor de as gebruikt werd. Vooral in de eerste en tweede eeuw na Chr. werden dupondii van dit materiaal gemaakt om daarmee het verschil in waarde aan te geven.

    http://www.delangevanbergen.nl/archeologie/bijzondere_romeinse_munt2.htm

    Koper heeft van zichzelf een roodachtige kleur. Wanneer aan het zuivere koper zink wordt toegevoegd ontstaat een legering die geel van kleur is. Vroeger werd dat geelkoper genoemd, maar het is nu vooral bekend onder de naam messing. Het zuivere rode koper is niet zo geschikt voor gietwerk, geelkoper juist wel en is bovendien veel harder dan roodkoper.

    http://www.cultuurwijs.nl/cultuurwijs.nl/cultuurwijs.nl/i000932.html,

    Koper delft men uit kopererts. Het is een halfedelmetaal dat je kan vergelijken met goud en zilver. Men maakt een onderscheid tussen roodkoper en geelkoper. Daar waar roodkoper synoniem is voor koper, verwijst geelkoper naar messing of een legering van koper met 30 à 40% zink.

    http://www.infotalia.com/nld/wonen/huishouden/huisraad/huisraad_detail.asp?id=961

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding