geen lieverdje zijn


geen lieverdje zijn 1.0

niet erg aardig, niet makkelijk in de omgang zijn; crimineel gedrag vertonen

Algemene voorbeelden


Cantona is geen lieverdje, maar Wouters ondanks zijn timide stemmetje bepaald ook niet. Vóór zijn overgang naar Bayern München werd hij twee keer geschorst, omdat de tv-camera registreerde wat de scheidsrechter niet zag: hij ging met zijn volle gewicht op de hand van een tegenspeler staan die daarop reageerde en toen een rode kaart kreeg.

NRC,

S.H. is op haar 15de geen lieverdje. Ze gebruikt drugs, slaat een politieman en bedreigt haar vader met een schaar. Ze belandt in de jeugdinrichting van Harreveld, sector Alexandra, de gesloten meisjesafdeling.

http://nieuwsuur.nl/onderwerp/442631-geen-lieverdje-maar-ook-geen-crimineel.html,

De Gadsden Minutemen zijn geen lieverdjes. In hun handboek staat dat leden "als ze meer dan één geweer hebben, dat moeten verbergen op een onvindbare plaats".

De Standaard,

Naarmate het onderzoek vordert, ontdekken de rechercheurs steeds meer over het ogenschijnlijk brandschone slachtoffer. Hij was bepaald geen lieverdje. Zo dealde hij in drugs en deed hij het met de vriendin van een andere renner. Aan vijanden dus geen gebrek. Was zijn dood een ongeluk of is hij uitgeschakeld door een tegenstander?

http://www.televizier.nl/nieuws/commissaris-witse-en-de-moord-op-wielen.1792156.lynkx,

Het Russische leger gaat al sinds het begin van het open conflict, eind 1994, als een blinde wildeman tekeer. Maar de zaken gaan van kwaad naar erger. De Tsjetsjeense rebellen zijn geen lieverdjes. Maar met hun onbehouwen, barbaarse optreden, ontpopten de Russen zich tot de grootste propagandisten van het separatisme, in Tsjetsjenië én de hele Kaukasus.

De Standaard,