gehaaid


gehaaid 1.0

zich op ambitieuze, felle en slimme wijze voor iets inzettend; fel en sluw; geslepen; gewiekst

Algemene voorbeelden


Zij wijst erop dat een landelijk alarmnummer dringend gewenst is omdat 'loverboys' steeds gehaaider kwetsbare meisjes weten in te palmen.

http://www.nd.nl/newsite/artikel.asp?id=52884,

De recente fusie van twee van de grootste van deze gespecialiseerde filmbedrijven, het Canadese IMAX Corporation en Trumbulls Ridefilm Corporation, wijst op het groeiende zelfvertrouwen en het gehaaide strategisch denken van deze industrie.

http://www.dma.be/cvb/as/kino-eye/deteksten/as14a.htm

Bij een onderdeel van het KLPD denkt men nog slimmer te zijn en legt men de verantwoordelijkheid voor het registreren van de gewerkte uren bij de werknemers zelf. Een gehaaide manier om onder je verantwoordelijkheid uit te komen, maar zo werkt het natuurlijk niet. Primair is de werkgever verantwoordelijk voor de registratie van de gewerkte uren, verlofuren enz.

http://www.politiebond.nl/Bondsblad/bondsblad.html,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • gehaaide advocaten
  • gehaaide bedrieger
  • gehaaide onderhandelaars
  • politica, politicus, zakenman, zakenlui]

De lezer is uiteraard op de hand van de straatvechter en doorziet alle trucs van de gehaaide advocaten.

http://www.boeken.net/wbnliterair/index.asp

Was Peter Graf een gehaaide bedrieger die de "goedhartigheid" van de Duitse fiscus uitbuitte? Of was hij een door alcohol en pillen ontredderde sukkelaar die in de doolhof van zijn financieel imperium de kluts was kwijtgeraakt?

De Standaard,

Heeft een gemeente voldoende juridische kennis in huis om te voorkomen dat ze door gehaaide onderhandelaars onvoordelige contracten aangaat?

http://www.heinzeevalking.nl/

Benazir Bhutto heeft zich, ondanks haar jeugdige leeftijd (39), sinds haar terugkeer uit ballingschap, zeven jaar geleden, ontwikkeld tot een gehaaide politica, die het spel om de macht laat prevaleren boven de inhoud van haar boodschap.

NRC,

Bovendien wil hij af van het imago van een Washington-insider, een gehaaid politicus die het op akkoordjes gooit in rokerige kamertjes.

De Standaard,

De Chinezen koesteren een groot geloof in horoscopen en zelfs gehaaide zakenlui in Hongkong van wie je zou aannemen dat ze uitsluitend de Hang Seng-index in het oog houden, nemen zelden een beslissing zonder met de Feng Shui oftewel de geomantie rekening te houden.

De Standaard,

Carron zag er een gehaaide zakenman uit.

De vijfde macht, Pieter Aspe,

Amerikaanse films hebben wat hij als zakenman wil: eenvormigheid. "Het kenmerk van de Europese film is verscheidenheid: in cultuur, in taal, in genres." Waarna hij met de gevatheid van de gehaaide zakenman alles samenvat in een zin: "Amerikaanse films zijn industriële producten, Europese films artistieke producten."

De Standaard,

met bijwoord


  • meer gehaaid

Meer vrouwen in onze wijk waren als Pia's moeder. Ze stonden hoger in de rangorde naarmate ze meer gehaaid waren.

Bas, Annie Van Keymeulen,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding