gejij


gejij 1.0

(informeel)

het iemand aanspreken met 'jij' of 'je' in plaats van 'u'

Semagram (extra betekenisinformatie)


Gejij…

is spreken; is een handeling

  • [Activiteit of handeling] bestaat uit het iemand aanspreken met 'jij' of 'je' in plaats van 'u'; ook wel: het zeggen of schrijven van 'jij' of 'je' in plaats van 'ik'

    Algemene voorbeelden


    Nederlanders roepen voortdurend om respect, maar weinigen betonen het elkaar. In België is het begrip nog niet geërodeerd, net zo min als de aanverwante notie van beleefdheid. In Antwerpen wordt de vreemdeling – en die niet alleen – keurig met 'u' aangesproken. Dat hoort bij het Vlaams, maar los daarvan: wat een verademing vergeleken met het gejij in Nederland.

    https://www.nrc.nl/nieuws/2006/06/21/belgische-zegeningen-11148559-a1146747,

    Als ik het op mezelf betrek in de rol klant, vind ik het persoonlijk vaak niet eens prettig als iemand aan de telefoon me met u aanspreekt. Dan heb ik het gevoel alsof ik al 80 ben en ik ben nog net niet eens de helft. Maar ja als er dan weer te veel met dat gejij dit en gejij dat wordt gesproken dan krijg ik daar ook weer de kriebels van. Ik ben net zo goed een klant. Kortom wanneer er gejijd, gejouwd of geuwd wordt, mag van te voren best wel eens overwogen worden.

    https://nl.linkedin.com/pulse/jijen-jouen-toch-beleefd-tutoyeren-annemarie-glasbergen,

    Als kijkje in de keuken is Zorg zeer geslaagd. Bulnes brengt het geheel met humor en veel 'moderne' terzijdes, zoals: Er zou een woord moeten zijn voor het gevoel dat je bekruipt als je net iemands linkerteen eraf getrokken hebt en hij weet het nog niet. Deze goede satire op de zorgsector zal van hand tot hand gaan, zeker in zorgverlenend Nederland. Zorg is echter geen goed boek. Het gejij is onoverkomelijk. Daarnaast lijkt het soms wel een schoolboek voor beginnende verpleegkundigen, zo uitleggerig is het.

    http://home.wanadoo.nl/ewouw/2000-2004/zorg.htm,

    Het is een vreemde gewaarwording zo dicht bij zo'n broeiende liefde te komen. Je bent een voyeur omdat je weet dat de brieven ondanks al het gejij niet aan jou zijn gericht.

    https://www.groene.nl/artikel/stilte-van-bewondering,

    Vaste verbindingen