gejouw


gejouw 1.0

het voortdurend of herhaaldelijk jouwend beschimpen van iemand, een groep personen of iets, vaak op luide toon en door vele personen tegelijkertijd; het voortdurend of telkens weer slaken van honende, kwetsende, smalende kreten; hoongeroep

Semagram (extra betekenisinformatie)


Gejouw…

is een handeling

  • [Activiteit of handeling] bestaat uit het voortdurend of herhaaldelijk jouwen, het voortdurend of telkens weer uitjouwen van iemand, een groep personen of iets

    Algemene voorbeelden


    Nu en dan slechts wijkt de massa met gejouw en vloeken achteruit, als er een legerwagen vol haveloze kerels passeert, die duidelijk geen gehoor meer geven aan bevelen.

    Emily Beyns, of Het heilig zwijgen. Dl. 1: Verwanten, Clem Schouwenaars,

    Voor de klappers van de avond, Beck en Neneh Cherry, kwamen zich nog eens duizend man bij de reeds vierduizend aanwezigen voegen. Gejouw toen de ceremoniemeester aankondigde dat Beck ziek was, maar dat bleek slechts een flauw grapje. De zanger had wel kou gevat, want zijn diepe stem kwam af en toe niet boven de instrumenten.

    De Standaard,

    De Clerck vindt niet dat het land weer toe is aan wat door velen wordt beschouwd als een collectieve hysterie zoals na de dood van koning Boudewijn. "Integendeel. Het is normaal dat deze gruwelijke gebeurtenissen hevige, collectieve emoties opwekken. Er bestaat op de wereld geen groter kwaad dan om commercieel gewin geweld te gebruiken op kinderen. Ik vind het positief dat de mens zijn emoties laat blijken. Dat bewijst dat onze mensen niet alleen voor zichzelf werken en leven, maar dat ze wel degelijk geïnteresseerd zijn in het noodlot van de medemens. Ik begrijp hun woede zoals ik ook begrijp dat ze die luchten aan de politieke overheid. In die zin moet je ook het gejouw bekijken. Ik was op dat ogenblik immers de vertegenwoordiger van die overheid."

    De Standaard,

    Voor de ingang werd een protestdemonstratie georganiseerd, een groepje heethoofden groeide aan tot een massa, er werden scheldwoorden geskandeerd, een blanke die de vensters sloot omdat het gejouw de feestvierders hinderde was de druppel die de emmer deed overlopen.

    De stoelendans, Paul Koeck,

    Toen ik [...] poogde een overzicht te krijgen van wat er nog allemaal meedeed aan deze betoging, kwam het geheel tot stilstand. Ver weg was groot geroep en knallen, gejouw en gebrom van zware motoren. Het was alsdan dat ik besliste mij langs achterstraatjes naar de grote markt te begeven waar ik de ergste vechtpartijen vreesde die onze stad sinds de wereldoorlog heeft gekend.

    Pagadders, Leo Geerts,

    Als Joe het verhaal van zijn eigenaardig leven en zijn zoektocht naar zijn ouders begint te vertellen, raken de luisteraars in de ban van zijn grappig en vaak ontroerend relaas. Het gejouw verandert in gejuich en een hele stad volgt belangstellend de avonturen van Joe Dirt.

    https://kinepolis.be/nl/films/joe-dirt

    Uw adjunct-kabinetchef nam toen het woord in uw naam, omdat u, zo werd verteld, moest aanwezig zijn in de Kamer van volksvertegenwoordigers, alhoewel de vergadering al meer dan een uur afgelopen was. Hij sprak de aanwezigen enkel en alleen in de Franse taal toe. Het is niet te verwonderen dat er in de zaal gejouw was.

    http://www.dekamer.be/kvvcr/showpage.cfm?section=qrva&language=nl&cfm=qrvaXml.cfm?legislat=48&dossierID=48-b080-08-0069-1992199301204.xml,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • erger worden

    Het gejouw werd erger en erger. Iedere keer als ik even achter de coulissen stond barstte ik in tranen uit. Halverwege de opera begonnen ze oorverdovend te fluiten, ik viel uit mijn rol, kon niet meer zingen en wilde het toneel afvluchten.

    De hemelvaart van Massimo en Lui oog, Oek de Jong,

    • losbarsten
    • losbreken
    • opklinken

    Zodra Vandenberghe aan het woord kwam, barstte een oorverdovend gejouw en gefluit los.

    De Standaard,

    Halfweg tussen de politiemannen en de eerste rij van wat thans nog slechts ontzette toeschouwers waren, lag een jongeman. Stilte stond als een stolp over ons heen. Even – dan brak het gejouw los. De agenten weken een paar stappen terug, maar niet verder. Betogers wilden de jongeman ter hulp snellen, maar een schot in de lucht deed hen daarvan afzien.

    Emmeke, Jan Lampo,

    Er wordt gebonsd op de voordeur, maar hij trekt die open, staat op de bovenste drempelsteen en kijkt rond. - Gepeupel, denkt hij, gepeupel in onze buurt. Dan breekt het gejouw los, geschreeuw, infernaal.

    Emily Beyns, of Het heilig zwijgen. Dl. 1: Verwanten, Clem Schouwenaars,

    Het werd uiteindelijk twintig na middernacht. Wie de laatste trein wou halen had de zaal al verlaten toen Bush zonder commentaar opkwam en zich in een salvo beuknummers smeet. Goed gezien: het volume verdronk het gejouw dat hier en daar in de zaal opklonk.

    De Standaard,

    als object bij een werkwoord


    • het gejouw horen

    Paaimans liet het publiek furieus achter: het gejouw werd gehoord tot in de Grote Zaal.

    http://www.opruweplanken.nl/2012/03/gijs-paaimans-wint-de-gemakkelijkste-vijand/,

    met adjectief ervoor


    • een halfgemeend gejouw

    Het was een dictee dat de sterkste speller tot nederigheid aanzet. Wie hier minder dan vijftien fouten maakt, mag zich een specialist noemen. De 58 deelnemers lieten 1.591 rode streepjes trekken. Daarmee kwam het gemiddelde aantal fouten op 27. Een nieuw record, dat vooral in de prominente banken inspireerde tot een half gemeend gejouw toen de jury, onder voorzitterschap van schrijfster Hella Haasse, de uitslag bovenhaalde.

    De Standaard,

    • (onder) luid gejouw
    • een luid gejouw
    • een oorverdovend gejouw

    Uit het hele land zijn studenten naar Den Haag gekomen om te eisen dat de 'langstudeerdersboete' wordt ingetrokken. 'Ik wil voorkomen dat jullie veel geld moeten betalen voor het aflossen van de staatsschuld', roept de jarige Zijlstra, onder luid gejouw van een vol Malieveld.

    https://www.volkskrant.nl/archief/pechtold-ich-bin-ein-langstudeerder~a1827056/,

    Aan het monument hingen ook spreuken als Wat haat vernielt en Bouwt Liefde, terwijl het IJzerbedevaartcomite zelf opriep tot "stilte, bezinning en sereniteit". Een oproep die de Blokkers onthaalden op een luid gejouw.

    De Standaard,

    Zodra Vandenberghe aan het woord kwam, barstte een oorverdovend gejouw en gefluit los.

    De Standaard,

    • wild gejouw

    Het was alsof hij voor het eerst, los van elke herkenbare ruimte, een bal zag, een verweerd lederen rond element [...] dat naarmate het naderde, onwaarschijnlijker werd, vreemder, niet van deze wereld, onaantastbaar, ook hij, Louis, was er nauwelijks en was er toch, op acht meter van zijn goal, hij wou als een omarming met het onbekende, het raadselachtige voorwerp tegemoetvliegen, het viel één meter vóór hem en hupte terug in zijn eigen ruimte, steeds onbereikbaar, en kwam met een boog waarvan de volmaaktheid Louis bleef verstenen, over zijn hoofd in de netten terecht. En toen brak zijn ontzetting los en het wild gejouw van een twintig spelers en een tiental toeschouwers.

    Het verdriet van België, Hugo Claus,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • aanhoudend gejouw

    Weah en Roberto Baggio - die onder aanhoudend gejouw van de fans van zijn ex-klub vanop de strafschopstip scoorde - leken Milan twee keer op weg naar de zege te zetten, maar Robbiati en Baiano zorgden voor een 2-2-eindstand.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: door

    • gejouw door supporters

    Wanneer, na een lange deliberatie in een geladen sfeer met stijgende spanning, de voorzitter met een fikse armbeweging de kampioen aanwees, barstte het applaus los, soms ook gejouw door ontgoochelde supporters.

    http://users.telenet.be/brabantsekwekers/docs/fokkerij/historiek-trekpaard-4.htm

    Voorzetsel: van

    • gejouw van de fans
    • het gejouw van de menigte
    • het gejouw van de oppositiebanken
    • gejouw van spelers
    • gejouw van toeschouwers

    Weah en Roberto Baggio - die onder aanhoudend gejouw van de fans van zijn ex-klub vanop de strafschopstip scoorde - leken Milan twee keer op weg naar de zege te zetten, maar Robbiati en Baiano zorgden voor een 2-2-eindstand.

    De Standaard,

    Stefanus, de verdachte, predikte ondanks het gejouw van de menigte gewoon door, omdat de Man over wie hij vertelde zoveel voor hem had betekende.

    http://bapnoord.nl/2017/09/07/boekrecensie-jezus-helden/,

    Hij speelde daarmee ook de vakbonden de bal toe. Als zij de belastingbetaler nog verder willen wurgen om die putten te blijven vullen, dan komt er geen ekonomische groei, geen schepping van werkgelegenheid en zal er uiteindelijk ook geen openbare dienst die naam waardig meer bestaan. Een boodschap waarvoor de premier een ovatie van zijn meerderheid, en gejouw van de oppositiebanken kreeg.

    De Standaard,

    Er was veel kritiek op de komst van Legear naar Stayen, ook de aanhang van Anderlecht had het niet op hem begrepen. Maar de Luikenaar gaf ze allemaal lik op stuk. "Ik begrijp dat gejouw van de supporters van Anderlecht wel. Een logische reactie is dat, vind ik. Maar wat maakt het uit. Na negentig minuten zullen ze ook wel begrepen hebben dat niet ik, maar anderen hun gejouw verdienden. Met een goal, assist en een overwinning heb ik hen getoond dat ik er nog altijd sta."

    https://www.a1news.nl/2017/08/ga-maar-na-overal-waar-ik-speelde-voegde-ik-iets-extra-toe/,

    Het was alsof hij voor het eerst, los van elke herkenbare ruimte, een bal zag, een verweerd lederen rond element [...] dat naarmate het naderde, onwaarschijnlijker werd, vreemder, niet van deze wereld, onaantastbaar, ook hij, Louis, was er nauwelijks en was er toch, op acht meter van zijn goal, hij wou als een omarming met het onbekende, het raadselachtige voorwerp tegemoetvliegen, het viel één meter vóór hem en hupte terug in zijn eigen ruimte, steeds onbereikbaar, en kwam met een boog waarvan de volmaaktheid Louis bleef verstenen, over zijn hoofd in de netten terecht. En toen brak zijn ontzetting los en het wild gejouw van een twintig spelers en een tiental toeschouwers.

    Het verdriet van België, Hugo Claus,

    in voorzetselgroep


    • overstemd worden door gejouw

    De meeste dissidente sprekers werden overstemd door gejouw en gefluit, onder andere vanwege de trotskistische vleugel.

    De Standaard,

    • onder gejouw van de fans
    • onder gejouw van het publiek
    • onder gejouw van een vol Malieveld

    Weah en Roberto Baggio - die onder aanhoudend gejouw van de fans van zijn ex-klub vanop de strafschopstip scoorde - leken Milan twee keer op weg naar de zege te zetten, maar Robbiati en Baiano zorgden voor een 2-2-eindstand.

    De Standaard,

    Op het einde wisselde het jurylid één en twee van plaats. Onder gejouw van het publiek deed hij beide keuringskoeien nog eens stappen, maar bleef uiteindelijk bij zijn beslissing.

    http://www.veeteeltvlees.nl/nieuws/fokkerij/2017/bretonne-wint-titanenstrijd-en-nationale-titel,

    Uit het hele land zijn studenten naar Den Haag gekomen om te eisen dat de 'langstudeerdersboete' wordt ingetrokken. 'Ik wil voorkomen dat jullie veel geld moeten betalen voor het aflossen van de staatsschuld', roept de jarige Zijlstra, onder luid gejouw van een vol Malieveld.

    https://www.volkskrant.nl/archief/pechtold-ich-bin-ein-langstudeerder~a1827056/,

    • op gejouw onthalen
    • op een gejouw onthalen

    Jean-Pierre Elkabbach, toen een prominent tv-journalist, werd, wegens zijn volgzaamheid ten aanzien van Giscard d'Estaing, op gejouw onthaald toen hij zich in mei 1981 op het overwinningsfeest voor Mitterrand op de Place de la Bastille vertoonde.

    De Standaard,

    Aan het monument hingen ook spreuken als Wat haat vernielt en Bouwt Liefde, terwijl het IJzerbedevaartcomite zelf opriep tot "stilte, bezinning en sereniteit". Een oproep die de Blokkers onthaalden op een luid gejouw.

    De Standaard,

    Toch is het weinig fair een jonge, schitterende laureaat als Stephen Salters op gejouw te onthalen omdat de eigen favoriet(e) niet de eerste werd.

    De Standaard,

    met telwoord ervoor


    • het eerste gejouw

    Vijf minuten later weerklinkt het eerste gefluit op het balkon, dan het eerste gejouw, tot in de voetlichten een man in paars driedelig pak verschijnt die voor het monumentale doek op een opgetutte dwerg lijkt en die met brede gebaren de zaal doet bedaren.

    Cargo, Patrick Conrad,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • hun gejouw

    Er was veel kritiek op de komst van Legear naar Stayen, ook de aanhang van Anderlecht had het niet op hem begrepen. Maar de Luikenaar gaf ze allemaal lik op stuk. "Ik begrijp dat gejouw van de supporters van Anderlecht wel. Een logische reactie is dat, vind ik. Maar wat maakt het uit. Na negentig minuten zullen ze ook wel begrepen hebben dat niet ik, maar anderen hun gejouw verdienden. Met een goal, assist en een overwinning heb ik hen getoond dat ik er nog altijd sta."

    https://www.a1news.nl/2017/08/ga-maar-na-overal-waar-ik-speelde-voegde-ik-iets-extra-toe/,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • gejouw, geschreeuw
    • gejouw en gefluit
    • gejouw of spot
    • gejuich of gejouw

    Er wordt gebonsd op de voordeur, maar hij trekt die open, staat op de bovenste drempelsteen en kijkt rond. - Gepeupel, denkt hij, gepeupel in onze buurt. Dan breekt het gejouw los, geschreeuw, infernaal.

    Emily Beyns, of Het heilig zwijgen. Dl. 1: Verwanten, Clem Schouwenaars,

    Zodra Vandenberghe aan het woord kwam, barstte een oorverdovend gejouw en gefluit los.

    De Standaard,

    De meeste dissidente sprekers werden overstemd door gejouw en gefluit, onder andere vanwege de trotskistische vleugel.

    De Standaard,

    De samenleving legt ook mánnen een haast onbereikbaar ideaal op. Een ideaal dat hen bovendien verplicht zich voortdurend te bewijzen, willen ze niet het onderwerp van gejouw of spot worden.

    http://www.beslistfeminist.be/eendracht-maakt-kracht/,

    Veel filmpers op het festival laat na persvoorstellingen met gejuich of gejouw weten of een nieuw film ze bevallen is. Het was deze editie de eerste maal dat een titel die aan de pers werd vertoond dit hoongeroep ten deel viel.

    https://www.rtlnieuws.nl/boulevard/entertainment/boe-geroep-cannes-voor-matthew-mcconaughey,