gekkekoeienziekte


gekkekoeienziekte 1.0

(dieren; gezondheid, geneeskunde en zorg)

Boviene Spongiforme Encephalopathie, een besmettelijke, ongeneeslijke en dodelijke runderziekte die gepaard gaat met de vorming van sponsachtige, uit eiwitten bestaande en niet-afbreekbare deeltjes in de hersenen, waardoor het centrale zenuwstelsel blijvend wordt aangetast; BSE; dollekoeienziekte
Als leenvertaling van Engels mad cow disease zo genoemd, omdat de ziekte gepaard gaat met gedragsverandereringen en bewegingsstoornissen. Voorheen vaak gespeld als gekke-koeienziekte of gekke koeienziekte..

Semagram (extra betekenisinformatie)


De gekkekoeienziekte…

is een dierziekte; is een ziekte; is een aandoening

      Hoofdsemagram: BSE


      Algemene voorbeelden


      Sinds 2000 was diermeel taboe omdat het de verspreider was van de gekkekoeienziekte BSE, die bij mensen de ziekte van Creutzfeldt-Jakob kan veroorzaken.

      de Volkskrant,

      In Nederland is voor de derde keer iemand overleden aan de ziekte Creutzfeldt-Jakob. Dat heeft het RIVM maandag bekendgemaakt. De betreffende patiënt overleed begin januari. In 2005 overleed een 26-jarige Utrechtse vrouw als eerste Nederlander aan de menselijke variant van de gekkekoeienziekte BSE. In oktober 2006 stierf een 16-jarige jongen uit Bennebroek aan vCJD.

      De Pers,

      'Schuif gezellig aan,' zei moeder Kneupma. 'Er is nog een kliekje hersens over. En als het niet genoeg is, kan ik altijd nog een lintworm opbakken.' 'Te laat', mompelde Bonkjes getroffen. 'Te laat? De gekkekoeienziekte waart weer door Europa.'

      De familie Kneupma, Remco Campert,

      De verkoop van vis begint ook te stijgen, concludeert het Nederlands Visbureau (NVB). Een woordvoerder verwacht dat de echte piek nog moet komen. "Dat gebeurde ook toen BSE (gekkekoeienziekte) de kop op stak. Toen daalde de visverkoop echter op het moment dat BSE van de voorpagina's verdween."

      ANP,

      De Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees (RVV) [...] ziet het meeste heil in het Franse regime, waarbij de supermarkten een deel van hun vleesomzet afdragen aan een overheidsfonds. In Nederland moet de heffing tenminste ƒ0,50 per kilo rundvlees bedragen om alle lasten te dekken, waaronder de test van een slachtrund op de gekkekoeienziekte, hetgeen ƒ230 per keer kost.

      Het Financieele Dagblad,

      Een van de slechtste dingen van Nederland is het Primatencentrum in Rijswijk. Omdat men er nog steeds niet zeker van is of er verband bestaat tussen de gekkekoeienziekte en het Creutzfeldt-Jakob-syndroom willen ze daar nu chimpansees gaan injecteren met melk, vlees, en hersenen van zieke koeien.

      De Standaard,

      De selectieve slachting van jonge runderen maakt deel uit van een ruimer plan ter bestrijding van de gekkekoeienziekte dat op de Europese top van Firenze in juni werd goedgekeurd.

      De Standaard,

      Op boerderijen in de Vlaamse dorpen Helchteren en Zomergem zijn overigens weer twee gevallen van de runderziekte BSE geconstateerd. Daarmee komt het aantal gevallen van de gekkekoeienziekte in België dit jaar op zes.

      Sp!ts,

      De "gekkekoeienziekte" heeft veranderingen teweeggebracht in de productieketen voor dierenmeel op basis van slachthuisafval of karkassen uit het destructiebedrijf. Naar aanleiding van de maatregelen die in 1988 in het Verenigd Koninkrijk werden genomen, heeft een aantal Lidstaten van de Europese Unie maatregelen genomen betreffende het voederen van dierenmeel aan herkauwers.

      http://www.ivkiev.fgov.be/xdata/publicaties/bse/bse.pdf,

      Anderhalf jaar geleden werd de gekkekoeienziekte voor het laatst in ons land geconstateerd.

      De Telegraaf,

      'Ik zit nu in de derde voedselcrisis sinds mijn aantreden', aldus Brinkhorst gisteravond in een toespraak in Brussel. We hebben varkenspest gehad, de dioxinecrisis en nu BSE, de gekkekoeienziekte.'

      de Volkskrant,

      Zodra duidelijk werd dat dierenvoeder verantwoordelijk was voor de verspreiding van de gekkekoeienziekte, werden maatregelen getroffen. In juli 1988 verbood de Britse regering het gebruik van koeien en schapen voor het voederen van andere koeien en schapen.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen