gekuifd


gekuifd 1.0

( Gezegd van mensen, dieren (vooral vogels) en plantenbladeren)
voorzien van een kuif; een kuif hebbend; een kuif dragend; met een kuif

Algemene voorbeelden


Dat het erger kon, zag ik als ik over de schouder van mijn disgenoot heen keek naar het volgende tafeltje. Daar at een vader met zijn zoon. Of beter gezegd: een zoon met zijn vader. Het initiatief was onmiskenbaar uitgegaan van de al wat peper en zout gekuifde nazaat, wiens tweeds beschaafd getuigden van een kostbare eenvoud.

Welverdiende onrust, Simon Carmiggelt,

De duiktoren en de meerpalen waren bezet door de jongens die van de hoge sluizen doken. De gekuifde helden.

Opwaaiende zomerjurken, Oek de Jong,

Het begon ermee dat ma koet met stijgende verbazing vanaf het nest naar de ijverige futen keek. Ze kon haar ogen gewoon niet geloven. De brutaliteit. Aanranders! Pa koet reageerde anders. Toen zijn vrouw hem op schelle toon waarschuwde, bedacht hij zich geen moment. Watertrappelend schoot hij op het gekuifde stel af. Ma koet bleef niet achter. Toen manlief in actie kwam, was zij er als de kippen bij. De futen lieten de vijand koelbloedig op zich af komen, maar gingen de strijd niet aan.

http://www.muideninfo.nl/OuweMuier/minfo-om-020403.html,

Bij kanaries is gekuifd (K) dominant over ongekuifd (k).

http://www.nevenzel.nl/Nevenzel/04%20Staringcollege/gen27.html

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • gekuifd zijn

De woerden van de kuifeend hebben een duidelijke, zwarte kuif op hun kop. Ook het vrouwtje is gekuifd; zij het iets minder uitbundig.

http://www.janvinkfotografie.nl/Fotoalbum/Vogels/%3Cbr%20/%3E%3Cb%3ENotice%3C/B%3E:%20%20Undefined%20index:%20%20HTTP_REFERER%20in%20%3Cb%3E/Var/Www/Vhosts/Janvinkfotografie.nl/Httpdocs/Modules/Mod_advancedalbum.php%3C/B%3E%20on%20line%20%3Cb%3E162%3C/B%3E%3Cbr%20/Kuifeenden+in+infiltratiekanaal+in+de+Amsterdamse+Waterleiding+Duinen/

Dryopteris Affinis Cristata [...]. Koningsvaren [...]. Beschrijving: Een robuuste varen, de toppen van de veren en de punt van het blad zijn gekuifd, bladeren overwegend opgaand.

http://www.kwekerijdepiramide.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=30

met substantief


  • een gekuifde bospatrijs
  • de gekuifde eend
  • een gekuifde kip
  • een gekuifde parkiet
  • een gekuifde vogel
  • een gekuifde zebravink
  • gekuifde dieren
  • gekuifde jongen
  • gekuifde nakomelingen
  • gekuifde zangvogels

"Van de geribbelde waldini-neushoornvogel zijn er op de hele wereld nog hooguit tweehonderd", vertelt John, terwijl er een gekuifde bospatrijs langs vliegt, met inderdaad een grappig kuifje.

De Telegraaf,

De gekuifde eend is afkomstig uit Zuid-Amerika, het enige lid van het geslacht monotypisch geslacht Lophonetta. Er zijn twee soorten: L. specularioides alticola (Andes gekuifde eend) en L. specularioides specularioides (Patagonische gekuifde eend). Haar assortiment ligt in de Falklands, Chili en Argentinië.

http://www.aviornis.be/pataginischegekuifdeeend/

De Cream Legbar is een gekuifde kip. Het is een echt vanzelf te seksen kip, wat betekent dat je het geslacht van de kuikens kunt afzien aan de kleur van hun veren. Het is een oud, zuiver ras, dat in de jaren 30 is ontstaan als kruising tussen Bruine Leghorn en Barred Rock, met een beetje Araucanabloed erbij.

https://www.omlet.nl/breeds/kippen/cream_legbar/

Op een bepaald ogenblik raapte hij een tak van de grond om ook de parkieten die zich bovenin hadden verschanst weg te jagen. Hoewel hij nauwelijks nog lucht kreeg, hield hij onvermoeibaar vol. Hij zwaaide en riep, maakte kleine sprongetjes, siste tussen zijn tanden en maaide om zich heen tot uiteindelijk enkel een grote, gekuifde parkiet restte.

Arend, Stefan Brijs,

Een homozygoot gele, ongekuifde kanarie en een witte, gekuifde krijgen onder andere gekuifde nakomelingen. Door onderlinge kruising van deze gekuifde dieren ontstaat een talrijk levend nakomelingenschap.

http://www.nevenzel.nl/Nevenzel/04%20Staringcollege/gen27.html

Nieuw-Caledonië. Dit aardse paradijs ten oosten van Australië, op 2,5 uur vliegen van Sydney, bevat hagelwitte stranden, weelderige jungles en een enorme biodiversiteit. Door de extreem geïsoleerde ligging leven hier soorten die nergens anders voorkomen (zoals de kagu, een witte, gekuifde vogel die niet kan vliegen en die als nationaal symbool wordt gezien).

http://www.natgeotraveler.nl/galerij/5x-eilanden-achter-de-horizon,

De kuiffactor is [...] dominant over normale kopbevedering; het combineren van een gekuifde zebravink met een niet-gekuifde geeft ongeveer 50% gekuifde jongen.

http://voliere-planten.jouwweb.nl/vogels/beschrijving-soorten/zebravink

Wat nu? Rod Stewarts Never a Dull Moment. De ontwerper heet Ed Caraeff, fotograaf uit roeping. Hoeveel van die gekuifde zangvogels, gekloond in Californië, zie je niet in de platenetalage? Wijdbeens wijzen ze met hun fallische instrumenten op een dufgebruld publiek. Hun overhemden zijn tot de gulp opengeritst, hun jacketkronen glazen in neon; hees huilen hun stembanden.

De doosjesvuller en andere vondsten, Janwillem van de Wetering,

  • de Zuid-Amerikaanse gekuifde kapucijnaap

Foto: De Zuidamerikaanse gekuifde capucijnaap of faunaap (Cebus fatuellus).

NRC,

  • gekuifde jongeren
  • gekuifde rockers

Eindhoven staat al jaren bekend als Rockcity, maar als het aan een stel gekuifde jongeren in Arnhem ligt krijgen zij concurrentie in het oosten. Sinds het sluiten van de Goudvishal is het in Arnhem stil geworden rond veel muziekgenres, één daarvan heeft hard geknokt zichzelf in stand te houden: Psychobilly. De grom uit het punktijdperk, maar het swingende hart van Rockabilly. Een succesvol jaar Rock 'n' Roll wordt zondag 1 november bezegelt met een festival.

http://www.punx.nl/nl/artikelen/1/4190/Nieuws_Sunday_Psychout.htm,

Heptown Records komt uit Zweden, houdt zich bezig met roots – van vooroorlogse swing via ska en blues tot ouwe rock 'n' roll – en brengt ongeveer gelijktijdig twee platen uit van rockabillybands. Die twee cd's laten exact horen wat er fout en wat er goed gaat in de wereld van de gekuifde rockers.

http://www.fileunder.nl/archives/2008/05/the_buckshots_astrolites.php,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen