geldbejag


geldbejag 1.0

(pejoratief)

het najagen van geld; het vurig streven zoveel mogelijk geld te vergaren

Semagram (extra betekenisinformatie)


Geldbejag…

is bejag; is een handeling

  • [Onstoffelijke inhoud] is het najagen van geld; is het streven om zoveel mogelijk geld te vergaren

    Hoofdsemagram: bejag


    Algemene voorbeelden


    Godsdienst en geldbejag staan in de wereld vaak op goede voet met elkaar, maar God denkt daar anders over. Alle geldbejag is uit de boze.

    http://www.kerken.com/afdelingen/printforum.php?TopicId=954,

    Hond te koop neemt de lezer mee in de duistere wereld van de illegale hondenhandel. Een nog altijd actuele wereld, waar geldbejag boven dierenwelzijn gaat.

    https://www.bibliotheek.nl/catalogus/ebook/375301070.html,

    Geldbejag is er nog altijd en men is daar meestal ook eerlijk in. Geldbejag heeft menig landbouwer doen grijpen naar antibiotica waardoor heel wat medicijnen niet meer werken, om nog maar te zwijgen over de manier waarop sommige boeren met dieren omgaan.

    https://flatersfotoblog.wordpress.com/2015/12/09/ik-verveel-me/,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • egoïstisch geldbejag

    In die films doen wetenschappers het vaak goed. Negen van de tien keer redden ze de wereld op het nippertje van de ondergang, zoals in Independence Day: Resurgence, of The Imitation Game. Verheven boven alle politieke twisten of egoïstisch geldbejag van het gepeupel dat de schier onmogelijke problemen heeft veroorzaakt, komen de geleerden tot geniale inzichten.

    http://voxweb.nl/columns/verheven-wetenschap,

    in voorzetselgroep


    • gedreven door geldbejag

    Medewerkers van advocatenkantoor T. hebben, mede gedreven door geldbejag, op grote schaal met een frauduleus systeem gewerkt, waarbij de klant het lijdend voorwerp werd.

    http://www.dvhn.nl/archief/Geldbejag-was-drijfveer-voor-Tiebout-advocaten-20696345.html,

    • uit geldbejag

    De officier verwijt de verdachte dat hij puur uit geldbejag een georganiseerde woningoverval heeft gepleegd en daarbij het leven van deze mensen overhoop heeft gehaald en nauwelijks spijt of berouw heeft getoond.

    https://www.om.nl/onderwerpen/overvallen/@91995/vijf-jaar/,

    Het hof houdt er rekening mee dat verdachte weliswaar uit geldbejag heeft gehandeld, doch dat hij hierbij onder grote druk van zijn omgeving stond.

    http://www.wetboek-online.nl/jurisprudentie/ljnAN9867.html,

    Een boek over grootgrondbezit en doodseskaders, over meesters en slaven, over stamvaders, patriarchaat en onderdrukte vrouwen, over kapitalisten die zichzelf verrijken, over huisjesmelkers en oproerkraaiers. Het gaat over corrupte politici, verkiezingen uit geldbejag en politieke moorden op leiders die de kant van het volk kozen.

    http://www.ako.nl/product/9789064453625/de-moord-op-julius-caesar-m-parenti/

    met onbepaald voornaamwoord


    • alle geldbejag

    Godsdienst en geldbejag staan in de wereld vaak op goede voet met elkaar, maar God denkt daar anders over. Alle geldbejag is uit de boze.

    http://www.kerken.com/afdelingen/printforum.php?TopicId=954,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • onverschilligheid, leugen, heerszucht en geldbejag
    • zakelijke belangen en geldbejag

    Als hijzelf ondanks de paus en het Vaticaan toch christen is gebleven, heeft dat alleen te maken met de man van Nazaret. Waar moet je anders in geloven als je 's morgens de kranten doorneemt en ziet hoe overal onverschilligheid, leugen, heerszucht en geldbejag triomferen?

    De Standaard,

    Het zal de sportliefhebber al opgevallen zijn: nergens in deze discussie gaat het over sport. Het gaat enkel om zakelijke belangen en geldbejag.

    http://www.socialisme.be/nl/12584/voetbal-3,