geldschieter


geldschieter 1.0

iemand die zich voor zijn beroep bezighoudt met het uitlenen van geldbedragen; iemand die een ander geld leent; iemand die een ander geld uitleent; iemand die geld voorschiet; ook: bedrijf dat of financiële instelling die geld uitleent; bedrijf dat of financiële instelling die een lening verstrekt
Ook in toepassing op een land of de overheid, regering van een land.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een geldschieter…

is een instelling; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] leent geld aan een ander onder bepaalde voorwaarden; leent geld uit; verstrekt een lening onder bepaalde voorwaarden
  • [Voorbeeld of specimen] is een particulier, of is een bedrijf of financiële instelling, zoals een bank

    Algemene voorbeelden


    De nieuwe hoofdsponsor van Den Helder, projectontwikkelaar René Coltof, stelde de spelers als kampioenschapsgeschenk een vakantie van twee weken naar Bonaire in het vooruitzicht. Cees den Braven, de geldschieter van Goba, heeft gisteren zijn dreigement ingetrokken onmiddellijk als sponsor op te stappen. De zakenman maakt het seizoen af.

    NRC,

    Voorbeeld U koopt een huis. Om het volledig te betalen gaat u een lening aan van 1.000.000 frank. De notaris zal de verkoopakte laten overschrijven op het hypotheekkantoor zodat men daar weet dat u eigenaar bent geworden van het huis. De notaris stelt ook de leningsakte op en hieruit blijkt dat u uw huis in hypotheek geeft aan de geldschieter voor een bedrag van 1.100.000 frank plus de intresten die u gedurende 3 jaar zou achterstaan.

    http://www.buildingonline.be/pages/algemeen/redactie/kopen.asp?par=notkopen,

    Jürgen Schneider stampte in minder dan tien jaar een vastgoedimperium uit de grond. De flamboyante ondernemer greep echter te hoog en toen de vastgoedsektor slabakte, stortte het imperium als een kaartenhuisje ineen. Bij het bankroet stond de Schneidergroep bij 2.000 geldschieters in het krijt, waaronder de Deutsche Bank.

    De Standaard,

    New Venture, dat per jaar 650.000 euro kost, wordt voor 60 procent gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken, de rest van het geld komt uit het bedrijfsleven. Geldschieters zijn onder meer Heineken, ING, Unilever, Shell en Gasunie. "Veel grote bedrijven vinden het leuk op deze manier een bijdrage te leveren aan de vernieuwing van de economie."

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • geldschieters vinden

    Door de watersnoodramp hebben een aantal zaken een beetje vertraging opgelopen. Ook het vinden van geldschieters voor de Tour. Ik denk dat daar in Frankrijk wel begrip voor zal bestaan.

    NRC,

    met adjectief ervoor


    • de belangrijkste geldschieter
    • de belangrijkste geldschieters

    De Rabobank is de belangrijkste geldschieter van de land- en tuinbouw. In de intensieve veehouderij wordt die rol steeds belangrijker, vanwege de verslechterende financiële positie.

    Meppeler Courant,

    Het bedrijf ging op 16 oktober failliet. Eikenlo, dat overigens geen gebrek had aan bestellingen, bleef voortwerken onder curatele. De Nationale maatschappij voor Krediet aan de Nijverheid (NMKN), de belangrijkste geldschieter, keurde het overnamedossier van Eikenlo definitief goed.

    De Standaard,

    Het station is er gekomen na langdurige samenwerking van Nederlandse en Russische wetenschappers en het Wereld Natuur Fonds. Het ministerie van landbouw in Den Haag was de belangrijkste geldschieter voor het project.

    Meppeler Courant,

    Europa is de belangrijkste geldschieter van Albanië. In geen enkel ander Oost-Europees land investeerde Europa zoveel geld per hoofd van de bevolking - in de hoop dat de chaos Griekenland en Italië niet zal overspoelen.

    De Standaard,

    Jaap van der Aa, wethouder diversiteitsbeleid en één va de belangrijkste geldschieters van de nieuwe zender.

    Het Parool,

    Sinds Egypte vrede sloot met Israël eind jaren zeventig zijn de Verenigde de Staten de belangrijkste geldschieters van het land.

    Meppeler Courant,

    • de grootste geldschieter
    • grote geldschieters

    De VN balanceren al een tijdje op de rand van het bankroet en zijn begonnen met een diepgaande herstructurering die diep snijdt in de bureaucratische structuur. De grootste geldschieter van de VN, de Verenigde Staten, staan ongeveer 40 miljard frank in het krijt. De VS hebben de deblokkering van die fondsen afhankelijk gemaakt van een succesvolle afslanking en een verhoogde efficiëntie van de organisatie.

    De Standaard,

    De Republikeinen willen tevens weten of er op het Witte Huis aan fondsenwerving werd gedaan. Dat is wettelijk niet toegelaten [...]. De Republikeinen nemen het ook niet dat grote geldschieters worden uitgenodigd om met hun echtgenote een nachtje door te brengen in een van de historische kamers van het Witte Huis. Misbruik van de ambtswoning, noemen ze dat.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • geldschieter van een club
    • geldschieter van een partij
    • geldschieter van een project
    • geldschieter van projecten
    • geldschieter van een wedstrijd

    Hans Verkerk, van keukens Verkerk, wordt komend seizoen de shirtsponsor van Excelsior[...]. Naast Verkerk blijft huidig shirtsponsor Group Monuments een even belangrijke geldschieter van de club.

    De Standaard,

    Op de Mantis houdt sigarettenfabricant Philip Morris, de grootste geldschieter van de partij, zijn gasten aangenaam bezig.

    De Standaard,

    Sterrenkundigen hopen de twee Keck-telescopen aan elkaar te koppelen en te gebruiken als één gigantische telescoop met het lichtverzamelend vermogen van een veertien meter-kijker en de resolutie van een telescoop van 84 meter. De Keck-telescopen zijn genoemd naar oliemagnaat William Keck, de geldschieter van het project.

    De Standaard,

    Het overlegorgaan staat echter voor de evaluatie en de herziening van het Beheers- en Inrichtingsplan omdat het ministerie, geldschieter van de projecten, dat eist.

    Meppeler Courant,

    Tijdens de editie van dit jaar werd al gesteld dat Du Pont eraan dacht zich in de eerstvolgende jaren terug te trekken als belangrijkste geldschieter van de wedstrijd.

    De Standaard,

    Voorzetsel: voor

    • een geldschieter voor

    De baas van Chiquita is de 75-jarige Carl Lindner [...]. Lindner en zijn familie behoren tot de grootste geldschieters van Doles Republikeinse Partij [...]. Lindner is ook een geldschieter voor de Demokratische Partij.

    De Standaard,

    Het station is er gekomen na langdurige samenwerking van Nederlandse en Russische wetenschappers en het Wereld Natuur Fonds. Het ministerie van landbouw in Den Haag was de belangrijkste geldschieter voor het project.

    Meppeler Courant,

    Via het fonds werden enkele Belgische LDC's opgericht en later werd het fonds zo'n 31 LDC's onder haar hoede, ondermeer via een Singaporese offshorevennootschap (Velstra). Waarmee het fonds overigens de regel overtrad die voor één van zijn belangrijkste aandeelhouders (MN) gold (enkel investeren in Belgische bedrijven). Het is m.a.w. de geldschieter voor startende bedrijfjes die met dat geld licenties kochten bij LH.

    http://www.pvda.be/belgie/LernoutHauspie.htm

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen