geliefde


geliefde 1.0

(seks, gender en relaties)

persoon met wie iemand een relatie heeft; iemands partner; liefdespartner

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een geliefde…

is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een liefdesrelatie met iemand
 • [Geslacht] is een man of een vrouw

  Algemene voorbeelden


  Soms valt de weemoed zo over me heen dat ik diep ongelukkig word. Dat is een verdriet dat ik nog niet echt goed onder de knie heb. Dat mensen doodgaan, dat vrienden je verlaten, dat een geliefde je bedriegt, dat je kind soms ongelukkig is - met die verdrietigheden kan ik al aardig omgaan, zo langzamerhand, maar het verdriet over het verleden?

  De Standaard,

  Nu zie ik er andere kanten aan, nu zie ik dat Diana's onwil om zich bij één geliefde te houden eigenlijk onvermogen was. Als ik nu over haar verhalen nadenk zie ik het gemeenschappelijke element: de vrijblijvendheid. Er zit iets veiligs in, om met een getrouwde man te vrijen.

  Het binnenste ei, Hannes Meinkema,

  Sinds de stichting van de Verenigde Staten zijn er nog nooit zoveel vrouwen opgesloten in gevangenissen als nu. 160.000 vrouwen, moeders, dochters, zusters, vriendinnen, geliefden brengen hun dagen door achter de tralies.

  http://www.motherearth.org/bulletin/02_09/inheemse.htm,

  In Nederland wordt Valentijnsdag nog niet zo lang gevierd. Van origine is het feest veel populairder in Engelssprekende landen, en met name in Amerika. Geliefden benutten deze dag om elkaar anoniem de liefde te verklaren of hun romantische liefde te vieren met een etentje, liefdesbrieven en cadeau.

  http://www.vanharte.nl/kal-valentijn_beginpagina.htm

  In Engeland daarentegen moesten huwelijksaanvragen sinds 1754 driemaal officieel worden bekendgemaakt en was voor minderjarigen de ouderlijke toestemming nodig. Geliefden die hun jawoord liever in het geheim gaven, moesten uitwijken naar Schotland.

  De Standaard,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • vroegere geliefden

  Ik heb afgerekend met mijn vroegere geliefden, niemand naar wie ik nog terug wil, zoals Hans, die om de zoveel tijd voor een keertje teruggaat naar een vroegere vriendin.

  De schaamte voorbij, Anja Meulenbelt,

  met telwoord ervoor


  • twee geliefden

  Ze zette haar handen op de bak en boog voorover om ook haar hamstring te kunnen oprekken, en toen viel haar oog op het pakje in de prullenbak. Nieuwsgierig keek ze rond en haar fantasie sloeg op hol. Misschien was dit een geheime rendez-vous van twee geliefden, die de bak gebruikten om hun geheime boodschappen aan elkaar over te brengen.

  Ritueel des doods, Willem Zebregs,

  met bezittelijk voornaamwoord


  • haar geliefde
  • mijn geliefde

  Het was niet druk in de trein. Een raam verderop stond een meisje behoorlijk grondig afscheid te nemen van haar geliefde. Gevrij in het openbaar, tenzij door onontkoombare hartstocht verplicht gesteld, staat me min of meer tegen.

  NRC,

  Als iemand me een halfjaar geleden had verteld dat ik het goed zou vinden dat mijn geliefde – mijn man – mijn anticonceptiepillen zonder mijn toestemming door de wc zou spoelen, zou ik hem hard hebben uitgelachen. Toen hij het laatste pilletje eruit had geschud, nam hij me bij de hand en leidde me zwijgend naar de slaapkamer.

  Bezeten van mij, Nicci French,

  Het was koud en grijs en mistig, een snijpunt in de tijd, ergens tussen nacht en ochtend. Boven sliep mijn geliefde. Wij woonden in een krot. 'Hier wil ik geen kinderen ter wereld brengen', gooide ze me vaak genoeg voor de voeten.

  Heulsap, Didi De Paris,

  met ander, nevengeschikt substantief


  • een vriend of geliefde

  Terwijl hij misschien diep in zijn hart nog verlangt naar echte vriendschap en liefde, lijdt hij ondertussen aan zijn onvermogen om een goede vriend of geliefde te zijn, iemand die zorg en aandacht kan geven en ontvangen, iemand die kan begeren en begeerd wil worden.

  http://users.skynet.be/streven/artikels/LansinkDepressie.htm

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  geliefde 2.0

  persoon die behoort tot iemands familie of vriendenkring; persoon die zeer dierbaar is voor iemand; dierbaar iemand; geliefd persoon

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een geliefde…

  is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is geliefd
  • [Voorbeeld of specimen] is bv. een kind, broer, moeder, vader of dierbare vriend van iemand

   Algemene voorbeelden


   Door het openstellen van de chakra's kan je de Universele Energie opnemen en vervolgens sturen naar een plaats in je eigen lichaam of in die van een ander persoon, dier, plant en zelfs naar een situatie (bijv. een familie die rouwt om het verlies van een geliefde).

   http://www.jbruin.nl/Spiritueel/1.%20Reiki/Reiki_Main.htm

   Leven met een depressiepatiënt kan voor familieleden en vrienden erg moeilijk en stresserend zijn. De pijn om een geliefde te zien lijden aan een depressie kan gevoelens van machteloosheid en verlies opwekken.

   http://nl.psychiatrie.be/bgdisplay.jhtml?itemname=nonprofbackdep014,

   Eddy Frank wrijft over een grafsteen. 'Het weer zit erin. En veel aangroeisel.' Behalve het onderhoud van de graven die bij de gemeente in onderhoud worden gegeven, wordt hij door particulieren benaderd om de laatste rustplaats van de geliefden bij te houden. 'Het is seizoenwerk.'

   Meppeler Courant,

   Combinatiemogelijkheden


   met bezittelijk voornaamwoord


   • hun geliefden
   • mijn geliefden
   • zijn geliefden

   Maar het is duidelijk dat ook hier de druk in de media toeneemt om het privéleven van politici te etaleren. Er valt, en dat is een droevige evolutie, zelfs geld mee te verdienen. Maar soms voelen politici zelf de drang om naar buiten te komen met hun privéleven, in aandoenlijke poses tussen hun geliefden, in een poging zich als mens te tonen in een vredige, huiselijke sfeer.

   De Standaard,

   Van mijn geliefden, familie èn vrienden, ondervind ik ook in mijn wetenschappelijke arbeid steun en aanmoediging. Van hen noem ik vandaag met name Moeder wier belangstelling, zorg en liefde mij mijn leven lang vergezellen en Ina die steeds heeft meegedacht, meegewerkt en meegeleefd.

   http://www.law.uu.nl/sim/publ/penibel.pdf,

   Nihouls gerechtelijk verleden is gevulder dan een lijvige misdaadroman, zijn geest geslepener dan die van de gladste meesteroplichter. Met een trukendoos vol listen en de charme van Marcello Mastroianni, leidde hij iedereen om de tuin. Van zijn geliefden tot zijn zakenpartners.

   De Standaard,