gelijkberechtiging


gelijkberechtiging 1.0

het toekennen van gelijke, dezelfde rechten aan iemand of iets, vaker nog aan een groep van personen of zaken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Gelijkberechtiging…

is een handeling

  • [Functie] dient om gelijke, dezelfde rechten toe te kennen aan iemand of iets en met name aan een groep van personen of zaken
  • [Belanghebbende of begunstigde] is van belang voor bv. vrouwen, homoseksuelen en etnische minderheidsgroeperingen, die vaak niet over dezelfde rechten beschikken als mannen, hetero's en etnische meerderheidsgroeperingen

    Hoofdsemagram: berechtiging


    Algemene voorbeelden


    De wil om discriminaties op te heffen is een geestelijk proces, meer dan het toekennen van een materieel voordeel. De gelijkberechtiging heeft slechts kans op slagen zo er zich een mentaliteitswijziging voltrekt, waarbij zowel individuen als groepen zich een open mind aanmeten.

    De Standaard,

    Dat een fietser formeel voorrang heeft, betekent nog niet dat hij zich blind voor elke aanstormende vrachtwagen van links stort. Bovendien zal gelijkberechtiging de fietsers ook stimuleren zich aan de verkeersregels te houden, want daartoe is deze weggebruiker tot dusver niet al te zeer geneigd.

    NRC,

    Hekserij staat dan voor kennis, macht, kracht, wijsheid, sterkte en onafhankelijkheid. Het belang van de vrouw blijkt op prominente wijze uit het polariteitprincipe: de gelijkberechtiging bestaat ook op het vlak van het goddelijke: zowel een god als een godin worden vereerd.

    http://www.kuleuven.ac.be/thomas/actualiteit/indekijker/20/index_main.php,

    Buitenlanders, vreemdelingen, moslims vooral, die nog in een traditionele gemeenschap leven, zullen de waarden en verworvenheden van onze moderne maatschappij niet begrijpen. Ze zullen misschien wel een verbond sluiten met de traditionele tegenstanders van de moderne maatschappij, die zich in de loop der jaren in kleine rechts-christelijke kliekjes hebben verschanst, waardoor de levensvragen die nu al bijna zijn beantwoord, rond homoseksualiteit, abortus, gelijkberechtiging, euthanasie en godsdienstigheid, opnieuw ter discussie zullen worden gesteld.

    NRC,

    Het decreet biedt één kader, dat de Vlaamse Regering de mogelijkheid biedt om in de toekomst een duidelijke beleidsvisie uit te zetten voor de kunsten. Deze gelijkberechtiging veronderstelt ook een beoordeling en subsidietoekenning op één moment voor alle structurele subsidieaanvragen.

    http://www.wvc.vlaanderen.be/regelgevingcultuur/wetgeving/kunstendecreet/,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • gelijkberechtiging afdwingen
    • de gelijkberechtiging bewaken
    • de gelijkberechtiging genieten
    • de gelijkberechtiging handhaven
    • gelijkberechtiging in de weg staan
    • (geen) gelijkberechtiging kennen
    • gelijkberechtiging verdienen
    • de gelijkberechtiging verwezenlijken
    • gelijkberechtiging waarborgen

    Dokter R.B. van het Kollektief Anticonceptie in Gent berekende bovendien dat een abortus in een ziekenhuis aan de gemeenschap zesmaal meer kost dan een abortus in een centrum. Met deze vaststellingen wil B. de financiële gelijkberechtiging van centra en ziekenhuizen afdwingen.

    De Standaard,

    In plaats van een standaardaanbod te leveren, geeft de overheid ruimte voor individuele keuzes en bewaakt zij de gelijkberechtiging.

    http://www.e-stem.nl/,

    Dat Parijs er daarna ook in linguïstisch opzicht steeds een virulent centraliserende politiek op heeft nagehouden, onthult echter meteen het dubbelzinnige karakter van de verlichte taalpolitiek. Want niet alleen was die de rechtstreekse voortzetting van het monarchistische centralisme van het Ancien Régime, de onderdrukking van de dialecten impliceerde ook dat de dialectspreker niet de gelijkberechtiging genoot waarvoor de Revolutie heette te hebben gestreden.

    http://wwwling.arts.kuleuven.ac.be/gling/Rationalisme%20en%20nationalisme%20in%20de%20Vlaamse%20taalpolitiek.pdf

    In de Europese Unie dient het principe van de gelijkberechtiging van talen gehandhaafd te blijven.

    http://www.e-stem.nl/

    Die ingebakken attitude tegen vrouwen als een soort mensen van tweede rang, is één van de faktoren die gelijkberechtiging in de weg staat.

    De Standaard,

    Niet iedereen vindt het vanzelfsprekend dat man en vrouw op gelijke voet behandeld worden, dat kerk en staat gescheiden zijn in onze maatschappij, dat men vrij zijn geloof mag veranderen zonder vrees voor vervolging, dat men vrij mag kiezen met wie men wil huwen. Wij in Vlaanderen vinden dat wel vanzelfsprekend. Zo kent de islam geen gelijkberechtiging van de vrouw en geen scheiding van kerk en staat en bevordert het een klimaat waarin de zogenaamde eremisdaden gepleegd worden, waarbij vrouwen van wie nog maar een vermoeden van "oneerbaarheid" wordt uitgesproken, vogelvrij worden verklaard.

    http://www.vlaamsblok2003.be/pdf/verkiezingsprogramma.pdf

    Of men het verworven of natuurlijk noemt, verandert niets aan het feit dat homoseksuelen gelijkberechtiging verdienen.

    De Standaard,

    De regering mag wel "alle nuttige maatregelen nemen om geleidelijk de gelijkberechtiging van mannen en vrouwen te verwezenlijken".

    De Standaard,

    Nochtans bestaan er ook in Japan wetten om de gelijkberechtiging van de vrouw te waarborgen.

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • de concrete gelijkberechtiging
    • financiële gelijkberechtiging
    • religieuze gelijkberechtiging
    • een volledige gelijkberechtiging

    Vandaag staat [...] de gelijke behandeling van de vrijzinnigen centraal. Als hun grondwettelijke erkenning al een lange strijd vergde, dan belooft de concrete gelijkberechtiging een nog moeilijkere karwei te worden.

    De Standaard,

    Dokter R.B. van het Kollektief Anticonceptie in Gent berekende bovendien dat een abortus in een ziekenhuis aan de gemeenschap zesmaal meer kost dan een abortus in een centrum. Met deze vaststellingen wil B. de financiële gelijkberechtiging van centra en ziekenhuizen afdwingen.

    De Standaard,

    Precies omdat het met de religieuze gelijkberechtiging van de moslimgemeenschappen niet wou vlotten [...], was (en is) het "institutionaliseringsproces" in Vlaanderen in belangrijke mate een zaak van de werking van deze socio-culturele koepelorganisaties: de Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims (VOEM: de enige die niet georganiseerd is op etnische basis), de Federatie van Marokkaanse Organisaties, de Unie van Turkse Verenigingen, de Federatie van Demokratische Marokkaanse Organisaties, de Turkse Unie van België, enz.

    http://www.flwi.ugent.be/cie/RUG/deley30_1.htm

    Sommigen riepen op tot meer strijdvaardigheid en engagement om de toenemende vervlakking die ook de vrijzinnige beweging bedreigt, tegen te gaan. Anderen hielden het bij een geleidelijke strategie die moet uitmonden in een volledige gelijkberechtiging.

    De Standaard,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • compenserende gelijkberechtiging
    • toenemende gelijkberechtiging

    Als vrouwen later op pensioen zouden gaan, zou dit maar in beperkte mate tot gevolg hebben dat ze langer zouden werken; de meesten zouden langer in andere uitkeringsstelsels vertoeven: werkloosheid, brugpensioen, ziekte-uitkeringen. Die uitkeringen liggen doorgaans iets hoger dan het pensioen. Op de eis van de vrouwenbeweging tot compenserende gelijkberechtiging in die stelsels, wou de regering niet ingaan.

    De Standaard,

    Het was de uitdrukkelijke bedoeling van May en zijn ploeg dat hun werk zou leiden tot het lenigen van de woningnood voor de minder- en minstbedeelden en een element zou vormen van toenemende gelijkberechtiging van alle individuen.

    http://www.phil.uu.nl/esthetica/indexx.html

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • gelijkberechtiging in het Belgische staatsverband

    Welbeschouwd zijn begrippen als Vlaamse volk en Vlaamse cultuur een product van het bestaan sedert 1830 van een Belgische staat. De lotsverbondenheid in de strijd voor gelijkberechtiging in het Belgische staatsverband heeft vanzelfsprekend het desbetreffende identiteitsgevoel sterk in de hand gewerkt.

    De Standaard,

    Voorzetsel: van

    • de gelijkberechtiging van de burgers
    • gelijkberechtiging van alle individuen
    • gelijkberechtiging van alle mensen
    • de gelijkberechtiging van alle staatsburgers

    Wij weten op dit ogenblik niet of de Kamer het ontwerp eerlang gehoorzaam gaat stemmen, dan wel of het misschien een roemloze dood zal sterven. Zelfs in dat geval zou het ons nochtans goed moeten wakker schudden, want het wijst erop hoe dicht wij staan bij regimes die aan hun onderhorigen wel de teorie maar geenszins de praktijk van de gelijkberechtiging van de burgers gaven.

    De Standaard,

    Cultuur is o.a. de rijke geschakeerdheid van onze samenleving, de mogelijkheid tot individuele ontplooiing en de daarmee gepaard gaande verrijking van de samenleving, en de ontwikkeling naar gelijkwaardigheid en gelijkberechtiging van alle mensen die van die cultuur deel uitmaken.

    http://www.vanderpluijm.demon.nl/tekst/preek-6.html,

    Allen zijn zij schepselen van dezelfde god, afstammelingen van hetzelfde ouderpaar, broeders en zusters in de meest letterlijke betekenis. Daar ligt een pool van het christelijke denken die het in de richting van de gelijkberechtiging van alle mensen leidt.

    http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/Texts/Rechtsfilosofie/RFgent-0.htm,

    Het was de uitdrukkelijke bedoeling van May en zijn ploeg dat hun werk zou leiden tot het lenigen van de woningnood voor de minder- en minstbedeelden en een element zou vormen van toenemende gelijkberechtiging van alle individuen.

    http://www.phil.uu.nl/esthetica/indexx.html

    Omdat het vandaag de nationale feestdag van Pakistan is, roept de mensenrechtenorganisatie de Pakistaanse overheid op de gelijkberechtiging van alle staatsburgers niet alleen een dode letter te laten zijn, maar ook werkelijkheid te laten worden.

    Reformatorisch Dagblad,

    • gelijkberechtiging van de Arabische minderheid in Israël
    • gelijkberechtiging van etnische minderheden
    • de gelijkberechtiging van de moslimgemeenschappen

    Premier Shimon Peres was de eerste die Nadia met haar zege gelukwenste. Een flinke steun in haar strijd voor gelijkberechtiging van de Arabische minderheid in Israël.

    De Standaard,

    Zo werd Slovakije in eerste instantie economisch goed bevonden, maar struikelde men over de politieke situatie en de gelijkberechtiging van etnische minderheden.

    http://www.knack.be,

    Precies omdat het met de religieuze gelijkberechtiging van de moslimgemeenschappen niet wou vlotten [...], was (en is) het "institutionaliseringsproces" in Vlaanderen in belangrijke mate een zaak van de werking van deze socio-culturele koepelorganisaties: de Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims (VOEM: de enige die niet georganiseerd is op etnische basis), de Federatie van Marokkaanse Organisaties, de Unie van Turkse Verenigingen, de Federatie van Demokratische Marokkaanse Organisaties, de Turkse Unie van België, enz.

    http://www.flwi.ugent.be/cie/RUG/deley30_1.htm

    • de gelijkberechtiging van hetero's en homo's
    • gelijkberechtiging van holebi's
    • gelijkberechtiging van homo's
    • gelijkberechtiging van homoseksuelen
    • de gelijkberechtiging van mensen met een andere dan de 'gebruikelijke' seksuele geaardheid

    Juridisch blijft discriminatie bestaan wat betreft de gelijkberechtiging van hetero's en homo's: holebi's hebben niet het recht een adoptieaanvraag in te dienen.

    http://www.vrijzinnighumanisme.be/,

    Dat gelijkberechtiging van holebi's in deze regeerperiode aan bod zou komen, was van meet af aan duidelijk.

    http://www.knack.be,

    Oostlanders inzet voor de Europese aanbeveling ter gelijkberechtiging van homo's trof een zelfde lot: "In het buitenland sloeg die als een bom in, in Nederland had alleen de Gay Krant er aandacht voor."

    NRC,

    Het NWHK was een belangenorganisatie voor homoseksuelen, opgericht in 1912 door jonkheer mr. Jacob Anton Schorer, die streed voor de gelijkberechtiging van homoseksuelen door het geven van voorlichting over homoseksualiteit onder het motto per scientiam ad justitiam (door wetenschap tot rechtvaardigheid).

    http://www.homodok.nl/

    De voormalige schoonheidskoningin Anita Bryant begon [...] met de hand op de bijbel, een kruistocht tegen de gelijkberechtiging van homoseksuelen.

    http://www.adbhaarlem.nl/feestenherdenk.htm

    Roy Cohn, in de jaren vijftig de rechterhand van communistenjager Joseph McCarthy, was een buitengewoon succesvolle advocaat, die de religieuze, culturele en politieke elite van New York tot klant had. Ondanks zijn eigen homoseksuele levensstijl ontpopte hij zich in de jaren zeventig tot een van de felste tegenstanders van gelijkberechtiging van homoseksuelen.

    NRC,

    Het wetsontwerp dat het huwelijk openstelt voor koppels van gelijk geslacht werd op 30 januari 2003 in de Kamer goedgekeurd. Dat is een goede stap vooruit inzake de gelijkberechtiging van mensen met een andere dan de 'gebruikelijke' seksuele geaardheid.

    http://www.vrijzinnighumanisme.be/,

    • gelijkberechtiging van de vrouw
    • de gelijkberechtiging van de Oost-Europese vrouw
    • de gelijkberechtiging van de vrouw in het gezin
    • de gelijkberechtiging van de vrouw in de politiek

    Bij haar politiek afscheid betreurt Finnbogadottir dat vrouwen nog altijd worden achtergesteld: hun inkomen beloopt gemiddeld 70 procent van dat van mannen, en de beste banen gaan nog altijd naar mannen. Niet alleen de strijd voor gelijkberechtiging van de vrouw, maar ook haar pleidooien voor herbebossing maakten Finnbogadottir populair.

    De Standaard,

    Nochtans bestaan er ook in Japan wetten om de gelijkberechtiging van de vrouw te waarborgen.

    De Standaard,

    Hoofdredacteur Gerhardt Csejka, net als vele andere Duitstalige Roemenen sinds enige tijd in Duitsland gevestigd, vraagt zich in het nieuwe nummer af of het communisme wel heeft bijgedragen aan de gelijkberechtiging van de Oosteuropese vrouw.

    NRC,

    Wel werd in 1886 onder impuls van Emily Claeys de Socialistische propagandaclub voor werkvrouwen opgericht die behalve voor de gelijkberechtiging van de vrouw in het gezin en in de politiek ook ijverde voor gelijke arbeidscondities en een gelijk loon.

    http://www.rosadoc.be/site/mainnl/pdf/nr20.pdf,

    • gelijkberechtiging van vrouwen
    • gelijkberechtiging van vrouwen in het jodendom
    • gelijkberechtiging van vrouwen en mannen
    • gelijkberechtiging van mannen en vrouwen

    Groult schetst ook het drama van de Franse Revolutie voor het feminisme. In de eerste revolutionaire fase vormden vrouwen mee de voorhoede: gelijkberechtiging van vrouwen werd toen verbonden met het revolutionaire ideaal.

    De Standaard,

    Soms kreeg ze te horen dat personeel van het bedrijf niet onder gezag van een vrouw wilde werken. Of dat het bedrijf liever niet investeert in opleiding van vrouwelijke kaderleden omdat die "trouwen en kinderen krijgen" - voor mannen zijn kinderen blijkbaar maar een biologisch accident. Dat voorbeeld, één uit de zovele, toont dat het gewoon onzindelijk is over gelijkberechtiging van vrouwen te praten in termen van individuele kapaciteiten.

    De Standaard,

    De aanvallers waren vooral verbolgen over het feit dat zich onder de groep vrouwen religieuze feministes bevonden die een keppel droegen. Zij ijveren, tot woede van de orthodoxe joden, voor gelijkberechtiging van vrouwen in het jodendom.

    De Standaard,

    In haar nieuw vertaalde boek, Op de bres voor vrouwen, gaat ze op zoek naar mannen die het op filosofisch of politiek vlak voor de gelijkberechtiging van vrouwen en mannen hebben opgenomen. Groult gaat daarmee in tegen een bepaalde stroming binnen de vrouwengeschiedenis, die stelt dat enkel en alleen vrouwen een bijdrage tot de emancipatie van de vrouw hebben geleverd.

    De Standaard,

    "Het is niet omdat een land de gelijkberechtiging van mannen en vrouwen in de wet zet, dat het in de praktijk zo is", zegt Talhoui.

    De Standaard,

    De regering mag wel "alle nuttige maatregelen nemen om geleidelijk de gelijkberechtiging van mannen en vrouwen te verwezenlijken".

    De Standaard,

    • de gelijkberechtiging van vrouw en man
    • gelijkberechtiging van man en vrouw

    Het is zonneklaar dat de SGP de vrouw in die kring uitsluit van haar burgerschapsrecht op politieke participatie. Een aantal vrouwelijke kamerleden van andere politieke partijen bepleit een wettelijke maatregel tegen die uitsluiting. De mannenbroeders van de SGP stellen daartegenover dat de overheid hen met zo'n maatregel zou beperken in het recht hun geestelijk erf naar eigen inzicht in te richten. Het grondrecht van de gelijkberechtiging van vrouw en man stuit hier op dat van de godsdienstige en levensbeschouwelijke vrijheid.

    http://www.wi.christenunie.nl/index.php?Hoofd=/nieuws.php=29,

    Barsten in de brede basis onder andere over de formatie en de samenstelling van het kabinet, de Europese eenwording, de opvang van repatrianten uit Indonesië, de nasleep van de Tweede Wereldoorlog en de gelijkberechtiging van man en vrouw.

    http://www.let.kun.nl/cpg/index.html

    Na lezing van het boek blijf je toch met de fundamentele vraag zitten: zijn er de afgelopen eeuwen echt zo weinig mannen geweest die het hebben opgenomen voor gelijkberechtiging van man en vrouw?

    De Standaard,

    • gelijkberechtiging van zwarte Amerikanen

    Bekende radicale voorvechters van de gelijkberechtiging van zwarte Amerikanen zoals Malcolm X hebben zich gekeerd tegen het vroeger gangbare ideaalbeeld van de 'goede' neger zoals die gepersonifieerd werd in de romanfiguur van Uncle Tom.

    http://www.animalfreedom.org/paginas/column/titusrivas.html,

    • de gelijkberechtiging van centra
    • de gelijkberechtiging van gebieden
    • gelijkberechtiging van alternatieve gezinsvormen
    • gelijkberechtiging van groepen
    • de gelijkberechtiging van (alle) kunstdisciplines
    • gelijkberechtiging van (alle) levenshoudingen
    • de gelijkberechtiging van ziekenhuizen

    Dokter R.B. van het Kollektief Anticonceptie in Gent berekende bovendien dat een abortus in een ziekenhuis aan de gemeenschap zesmaal meer kost dan een abortus in een centrum. Met deze vaststellingen wil B. de financiële gelijkberechtiging van centra en ziekenhuizen afdwingen.

    De Standaard,

    De visie op 'kwaliteit' is in de loop der jaren steeds verruimd met 'veiligheid' en 'leefbaarheid'. In de jaren tachtig en negentig werd kwaliteit ruimer gedefinieerd in termen van duurzaamheid en van de gelijkberechtiging van groepen en gebieden. Voorbeelden zijn de beleidsprogramma's voor de regionale ontwikkeling in Europa en de erkenning van basismobiliteit als belangrijk aandachtspunt in het beleid.

    http://www.verkeerskunde.be/docs/Ac-opleiding.doc,

    Een van de basisdoelstellingen van het kunstendecreet is de gelijkberechtiging van alle kunstdisciplines.

    http://www.wvc.vlaanderen.be/regelgevingcultuur/wetgeving/kunstendecreet/,

    H.I.M.M. poogt de mediaconsumenten aan te zetten tot een collectieve en individuele medewerking bij het brengen van eigen informatie over het vrijzinnig humanisme. H.I.M.M. waakt over de toepassing van de gelijkberechtiging van alle levenshoudingen in radio- en televisie-uitzendingen.

    http://www.huma.be/organisaties/index.htm

    • de gelijkberechtiging van de islam

    In mei 1999 werd de Executieve voor Moslims van België bij publicatie in het Belgisch Staatsblad in werking gesteld. Hier ging echter een lijdensweg aan vooraf die gestart is in 1974, het jaar dat de islam officieel erkend werd als Belgische eredienst. Voor buitenstaanders lijkt deze juridische erkenning een feitelijke verworvenheid en als de gelijkberechtiging van de islam.

    http://www.flwi.ugent.be/cie/RUG/kanmaz3.htm#up,

    • gelijkberechtiging van het Nederlands
    • gelijkberechtiging van talen

    Het Frans was toen de enige officiële taal. Daardoor voelden de Nederlandstalige minderheden zich onderdrukt en ontstond de Vlaamse beweging. Die streefde naar gelijkberechtiging van het Nederlands t.o.v. het Frans.

    http://www.belgischeunie.be/nederlands/indexnl.htm

    In de Europese Unie dient het principe van de gelijkberechtiging van talen gehandhaafd te blijven.

    http://www.e-stem.nl/

    • gelijkberechtiging van openbaar en bijzonder onderwijs

    Bij het ontbreken van breed gespreide particuliere welvaart paste indertijd een uniform ziekenfondsstelsel en uit gelijkberechtiging van openbaar en bijzonder onderwijs volgde toen als vanzelfsprekend uniforme financiering van scholen en instellingen.

    http://www.e-stem.nl/

    • gelijkberechtiging voor homo's en lesbiennes

    Deze Franstalige Antwerpenaar stond trouwens in contact met Magnus Hirschfeld, de Duitse voorvechter van gelijkberechtiging voor homo's en lesbiennes.

    http://www.holebifederatie.be/downloads/d_holebisinbeweging.pdf,

    • gelijkberechtiging voor sjiieten

    Vanuit de moskee zijn oproepen geformuleerd tot vrijheid van religie en gedachte en tot gelijkberechtiging voor de shi'ieten.

    NRC,

    in voorzetselgroep


    • bijdragen aan de gelijkberechtiging

    Hoofdredacteur Gerhardt Csejka, net als vele andere Duitstalige Roemenen sinds enige tijd in Duitsland gevestigd, vraagt zich in het nieuwe nummer af of het communisme wel heeft bijgedragen aan de gelijkberechtiging van de Oosteuropese vrouw.

    NRC,

    • streven naar gelijkberechtiging

    Het Frans was toen de enige officiële taal. Daardoor voelden de Nederlandstalige minderheden zich onderdrukt en ontstond de Vlaamse beweging. Die streefde naar gelijkberechtiging van het Nederlands t.o.v. het Frans.

    http://www.belgischeunie.be/nederlands/indexnl.htm

    • de strijd om gelijkberechtiging
    • vragen om gelijkberechtiging

    De geschiedenis van de positie van vrouwen, de strijd om gelijkberechtiging en de bewegingen die daarvoor ijverden werden tot nu toe voornamelijk in termen van vooruitgang beschreven.

    http://www.pscw.uva.nl/bvz/onderzpr.html

    Nu al zijn er meer moslims dan gereformeerden of hervormden. Natuurlijk vraagt een zo grote bevolkingsgroep, zeker na enige emancipatie, om gelijkberechtiging.

    http://www.refdag.nl/website/artikel.php?id=91896,

    • gebaseerd op gelijkberechtiging

    De architecten van Das Neue Frankfurt stelden bij dit streven ook industrialisatie van het bouwproces en tayloristische principes in het ruimtegebruik voorop. Zij waren er klaarblijkelijk van overtuigd dat de 'redelijkheid' van deze binnen het kapitalistische systeem ontwikkelde technieken niet in tegenspraak was met de 'redelijkheid' van het soort maatschappij dat hen voor ogen stond, een maatschappij gebaseerd op gelijkberechtiging en homogeniteit.

    http://www.phil.uu.nl/esthetica/indexx.html

    • een kruistocht tegen de gelijkberechtiging

    De voormalige schoonheidskoningin Anita Bryant begon [...] met de hand op de bijbel, een kruistocht tegen de gelijkberechtiging van homoseksuelen.

    http://www.adbhaarlem.nl/feestenherdenk.htm

    • bijdragen tot gelijkberechtiging
    • de eis tot gelijkberechtiging
    • oproepen tot gelijkberechtiging
    • de wens tot gelijkberechtiging

    Als vrouwen later op pensioen zouden gaan, zou dit maar in beperkte mate tot gevolg hebben dat ze langer zouden werken; de meesten zouden langer in andere uitkeringsstelsels vertoeven: werkloosheid, brugpensioen, ziekte-uitkeringen. Die uitkeringen liggen doorgaans iets hoger dan het pensioen. Op de eis van de vrouwenbeweging tot compenserende gelijkberechtiging in die stelsels, wou de regering niet ingaan.

    De Standaard,

    De voorziene reorganisatie van het gehele kunstenlandschap zal zo ook bijdragen tot gelijkberechtiging van de verschillende disciplines en/of functies in de kunsten.

    http://www.wvc.vlaanderen.be/regelgevingcultuur/wetgeving/kunstendecreet/,

    Vanuit de moskee zijn oproepen geformuleerd tot vrijheid van religie en gedachte en tot gelijkberechtiging voor de shi'ieten.

    NRC,

    Vrienden, vriendinnen en de wens tot gelijkberechtiging overtuigden hem van de noodzaak tot de wetswijziging die gisteren van kracht werd.

    De Limburger,

    • als gevolg van de gelijkberechtiging
    • bij wijze van gelijkberechtiging

    In de VS, het land van de onbegrensde hoeveelheden wetten, mogen de vrouwen bij voorbeeld sinds kort als gevolg van de gelijkberechtiging in de New Yorkse ondergrondse met ontblote borsten reizen. Tegelijkertijd is het andere reizigers verboden naar de naakte tieten te staren. Dat geldt als politiek zeer incorrect, wordt als inbreuk op de privé-sfeer ervaren en kan worden aangegeven bij de politie.

    Russendisco, Wladimir Kaminer,

    Te snel konkluderen dat er sprake is van discriminatie en daar dan ondoordacht iets aan trachten te doen, is volgens een andere Nederlandse opiniekrant om een nog heel andere reden gevaarlijk: "Zij die bij wijze van gelijkberechtiging zich beijveren voor het openstellen van het huwelijk voor homoparen, hebben weinig oog voor de problematiek waarvan vooral bij etnische minderheidsgroepen sprake is door een gevarieerdheid aan samenlevingsvormen."

    De Standaard,

    • het beginsel van gelijkberechtiging
    • de beginselen van gelijkberechtiging
    • het grondrecht van de gelijkberechtiging
    • het principe van gelijkberechtiging
    • (de) principes van gelijkberechtiging

    Het HV pleit voor het openstellen van het adoptierecht voor holebi-koppels op basis van het beginsel van gelijkberechtiging.

    http://www.vrijzinnighumanisme.be/,

    De aversie van de moslim [...] voor de Westerse beginselen van gelijkberechtiging kan men ook zien als een protest tegen de verregaande verwildering en statusonduidelijkheid van de vrouw in de moderne maatschappij.

    http://users.skynet.be/sky50779/vrouw.htm

    Het is zonneklaar dat de SGP de vrouw in die kring uitsluit van haar burgerschapsrecht op politieke participatie. Een aantal vrouwelijke kamerleden van andere politieke partijen bepleit een wettelijke maatregel tegen die uitsluiting. De mannenbroeders van de SGP stellen daartegenover dat de overheid hen met zo'n maatregel zou beperken in het recht hun geestelijk erf naar eigen inzicht in te richten. Het grondrecht van de gelijkberechtiging van vrouw en man stuit hier op dat van de godsdienstige en levensbeschouwelijke vrijheid.

    http://www.wi.christenunie.nl/index.php?Hoofd=/nieuws.php=29,

    Parlementsleden van de Conservatieve Partij vrezen dat ontslagen militairen via het Europese Hof van Justitie in Luxemburg, op grond van de in 1976 vastgelegde principes van gelijkberechtiging en het verbod van discriminatie, miljoenen ponden schadevergoeding kunnen eisen.

    Meppeler Courant,

    In de Europese Unie dient het principe van de gelijkberechtiging van talen gehandhaafd te blijven.

    http://www.e-stem.nl/

    Het aldus omschreven recht op zelfbeschikking mag volgens de verklaring niet zomaar leiden tot de gehele of gedeeltelijke verminking van de territoriale integriteit of de politieke eenheid van een soevereine en onafhankelijke staat, vooropgezet althans dat de betreffende staat zich houdt aan de principes van gelijkberechtiging en het zelfbeschikkingsrecht van volkeren, een het hele volk vertegenwoordigende regering kent en niet discrimineert naar ras, godsdienst of huidskleur.

    NRC,

    • de eis van gelijkberechtiging

    Het is niet omdat we weten dat homoseksualiteit in zijn huidige vorm vroeger niet bestond dat we moeten verzaken aan de eis van gelijkberechtiging.

    De Standaard,

    • de noodzaak van gelijkberechtiging

    "Ik heb al in de jaren tachtig gezegd dat er een derde feministische golf zou komen", zegt Lily Boeykens. "Maar voor mij houdt die derde golf in dat we gemengd gaan werken, dat mannen participeren in het feminisme. De macht blijft immers in hun handen. We zullen hen moeten aanzoeken, want uit eigen beweging zullen ze niet met ons meedoen. We moeten hen overtuigen van ons gelijk, van de noodzaak van gelijkberechtiging."

    De Standaard,

    • het proces van gelijkberechtiging

    Nadia Hilou wil resultaten zien, het proces van gelijkberechtiging van de Arabieren in Israël sturen ook.

    De Standaard,

    • tegenstanders van gelijkberechtiging
    • voorvechter van gelijkberechtiging
    • voorvechters van de gelijkberechtiging

    Roy Cohn, in de jaren vijftig de rechterhand van communistenjager Joseph McCarthy, was een buitengewoon succesvolle advocaat, die de religieuze, culturele en politieke elite van New York tot klant had. Ondanks zijn eigen homoseksuele levensstijl ontpopte hij zich in de jaren zeventig tot een van de felste tegenstanders van gelijkberechtiging van homoseksuelen.

    NRC,

    Deze Franstalige Antwerpenaar stond trouwens in contact met Magnus Hirschfeld, de Duitse voorvechter van gelijkberechtiging voor homo's en lesbiennes.

    http://www.holebifederatie.be/downloads/d_holebisinbeweging.pdf,

    Bekende radicale voorvechters van de gelijkberechtiging van zwarte Amerikanen zoals Malcolm X hebben zich gekeerd tegen het vroeger gangbare ideaalbeeld van de 'goede' neger zoals die gepersonifieerd werd in de romanfiguur van Uncle Tom.

    http://www.animalfreedom.org/paginas/column/titusrivas.html,

    • eisen voor gelijkberechtiging

    Tegen het midden van de jaren zestig werden de katholieken [...] aangestoken door de burgerrechtenbeweging van de zwarte Amerikanen. De protestanten weigerden evenwel in te gaan op hun eisen voor gelijkberechtiging.

    De Standaard,

    • hoop voor gelijkberechtiging

    Toch is er ook hoop voor gelijkberechtiging. Terwijl een halve eeuw geleden slechts 40 procent van de mannen hielp koken en 62 procent ander huishoudelijk werk deed, is de bereidheid daartoe opmerkelijk gestegen: respectievelijk tot 73 en 85 procent.

    De Standaard,

    • het opnemen voor gelijkberechtiging
    • de strijd voor gelijkberechtiging
    • strijden voor gelijkberechtiging
    • vechten voor gelijkberechtiging
    • vechtend voor de gelijkberechtiging

    In haar nieuw vertaalde boek, Op de bres voor vrouwen, gaat ze op zoek naar mannen die het op filosofisch of politiek vlak voor de gelijkberechtiging van vrouwen en mannen hebben opgenomen. Groult gaat daarmee in tegen een bepaalde stroming binnen de vrouwengeschiedenis, die stelt dat enkel en alleen vrouwen een bijdrage tot de emancipatie van de vrouw hebben geleverd.

    De Standaard,

    Na lezing van het boek blijf je toch met de fundamentele vraag zitten: zijn er de afgelopen eeuwen echt zo weinig mannen geweest die het hebben opgenomen voor gelijkberechtiging van man en vrouw?

    De Standaard,

    Vrouwen die in de strijd voor gelijkberechtiging verder kijken dan ons eigen landje, lopen niet dik gezaaid.

    De Standaard,

    Het NWHK was een belangenorganisatie voor homoseksuelen, opgericht in 1912 door jonkheer mr. Jacob Anton Schorer, die streed voor de gelijkberechtiging van homoseksuelen door het geven van voorlichting over homoseksualiteit onder het motto per scientiam ad justitiam (door wetenschap tot rechtvaardigheid).

    http://www.homodok.nl/

    Bij haar politiek afscheid betreurt Finnbogadottir dat vrouwen nog altijd worden achtergesteld: hun inkomen beloopt gemiddeld 70 procent van dat van mannen, en de beste banen gaan nog altijd naar mannen. Niet alleen de strijd voor gelijkberechtiging van de vrouw, maar ook haar pleidooien voor herbebossing maakten Finnbogadottir populair.

    De Standaard,

    Als nationaal voorzitter van de Kristelijke Beweging voor Vrouwen uit de Middengroepen (CMBV) heb ik vaak gezegd dat vrouwen niet mogen aarzelen als ze de kans krijgen om door te stoten naar belangrijke mandaten, waar ze de kans hebben om mede het beleid te bepalen. We hebben vele jaren gevochten voor gelijkberechtiging, nu moeten we die inspanningen verzilveren.

    De Standaard,

    De partijen zijn [...] stuk voor stuk ontstaan in een gezond politiek ontvoogdingsperspectief, vechtend voor de gelijkberechtiging van bepaalde groepen in de samenleving (arbeiders, vrijzinnigen, Vlamingen...).

    De Standaard,

    met substantief ervoor


    • een beetje gelijkberechtiging

    Met haar lofzang op de sluier stak Nabela Benaïssa haar rechteloze, onderdrukte seksegenoten in de islamitische wereld symbolisch een mes in de rug door hun moeizame strijd voor een beetje bewegingsvrijheid en een beetje gelijkberechtiging te verraden.

    http://www.vlaamsblok.be/standpunten_dossier_13.shtml

    met ander, nevengeschikt substantief


    • gelijkberechtiging en homogeniteit

    De architecten van Das Neue Frankfurt stelden bij dit streven ook industrialisatie van het bouwproces en tayloristische principes in het ruimtegebruik voorop. Zij waren er klaarblijkelijk van overtuigd dat de 'redelijkheid' van deze binnen het kapitalistische systeem ontwikkelde technieken niet in tegenspraak was met de 'redelijkheid' van het soort maatschappij dat hen voor ogen stond, een maatschappij gebaseerd op gelijkberechtiging en homogeniteit.

    http://www.phil.uu.nl/esthetica/indexx.html

    • gelijkwaardigheid en gelijkberechtiging

    Cultuur is o.a. de rijke geschakeerdheid van onze samenleving, de mogelijkheid tot individuele ontplooiing en de daarmee gepaard gaande verrijking van de samenleving, en de ontwikkeling naar gelijkwaardigheid en gelijkberechtiging van alle mensen die van die cultuur deel uitmaken.

    http://www.vanderpluijm.demon.nl/tekst/preek-6.html,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen