gelovige


gelovige 1.0

iemand die een bepaald geloof aanhangt; aanhanger van een bepaald geloof; belijder van een godsdienst; iemand die gelovig is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een gelovige…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] hangt een bepaald geloof aan; is gelovig
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Voorbeeld of specimen] is bv. aanhanger van het christendom, de islam of het jodendom

    Algemene voorbeelden


    Eén van de grondwettelijke vrijheden is de godsdienstvrijheid. Die is niet onbeperkt, de wet stelt de grenzen. Houdt men zich aan de regels dan kan een gelovige uiting geven aan zijn religie, ook in de publieke ruimte.

    http://www.sgp.nl/Page/sp8/ml1/from_sp_id=86/nctrue/system_id=172/so_id=143/Index.html,

    Volgens de Islam dient een gelovige zijn lichaam rein en verzorgd te houden. Bij het wassen wordt vaak geen zeep gebruikt, maar wel veel water. Na het wassen wordt de huid ingesmeerd met oliën of zalf.

    http://www.vsko.be/vvkso/didacweb/verpleegkunde/

    De encycliek wil de gelovigen in herinnering brengen dat volgens de katholieke leer Christus werkelijk aanwezig is in de geconsacreerde hostie en de wijn.

    http://www.stpiusx.nl/nieuws/april/03encykliek.html,

    Als gelovigen bij elkaar komen, geven zij uiting aan het gemeenschapsgevoel. Het uitreiken en ontvangen van de communie is uitdrukking daarvan.

    http://www.dse.nl/brigidaparochie/Parochieblad.html,

    "Een land dat zijn eigen kinderen doodt, is een land zonder hoop", zei de paus in het Pools tijdens een toespraak tot gelovigen in zijn zomerverblijf ten zuiden van Rome.

    De Standaard,

    Na een maand vasten tussen zonsopgang en zonsondergang staat tijdens het suikerfeest het huis van de gelovigen vol lekkere hapjes.

    Leeuwarder Courant,

    De Joodse godsdienstige leiders noemt men rabbijnen Ze onderwijzen de gelovigen de Joodse wetten en geven uitleg. Ze bestuderen daarvoor twee heilige boeken, de Thora en de Talmoed, die op perkamentrollen staan geschreven.

    http://users.skynet.be/zoekheteensop/jodendom.htm

    De Sint-Constantijn telt enkele honderden iconen. De gelovigen in de Grieks-Orthodoxe Kerk werden op twee manieren onderwezen, zegt Aristarchos: door het woord en door de iconen. Het auditieve en het visuele kwamen zo bij elkaar.

    http://oud.refdag.nl/kl/010822kl08.html,

    Combinatiemogelijkheden


    met koppelwerkwoord


    • een gelovige zijn

    Gwynne Guibord (56), de nieuwe voorzitter van de Raad van Kerken in Californië, ziet haar benoeming als een mijlpaal in de groeiende acceptatie van homoseksuele en lesbische christenen. "Mensen gaan inzien dat homo's en lesbo's gelovige mensen kunnen zijn. Ik ben een gelovige. Mijn seksualiteit komt pas op de tweede plaats.'

    De Limburger,

    met adjectief ervoor


    • de orthodoxe gelovige
    • de ware gelovigen

    Door middel van de ikoon kan men als het ware een kijkje nemen in de hemelse werkelijkheid die als leidraad dient voor het leven van de gelovige in deze wereld. Overal, zowel in de kerk als bij de gelovigen thuis, vindt men ikonen aan de muur. Zelfs op reis neemt de orthodoxe gelovige zijn reisikoontje mee.

    http://www. eikonikon. nl/index2. html,

    De oprechte onderdanen vrezen Allah en zouden om zijn gunst en liefde te winnen, zich vrijwillig in de vlammen van de djahannam werpen. De ware gelovigen zijn gelovigen die beproevingen doorstaan, zware beproevingen, en niet van het rechte pad afwijken.

    Minnares van de duivel, Naima el Bezaz,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    ( Doorgaans in toepassing op iemand die het christendom aanhangt en vaak als aanspreking als begin van een toespraak, preek e.d.)
    • beminde gelovigen

    "God zij geloofd, wij zijn een muzikaal volk," zegt de dominee uit Onder het melkwoud. Zijn beminde gelovigen hebben net een hymne ten beste gegeven. Hij doelt dus op een uitwendige muzikaliteit, van het ambachtelijke soort, waar instrumenten zoals stembanden en een gitaar voor nodig zijn.

    De Standaard,

    Jozef Van Haver leest uit zijn boek Voor U, Beminde Gelovigen over het rijke roomse leven in Vlaanderen tussen 1920 en 1950.

    De Standaard,

    Beminde gelovigen, begon de pastoor die inmiddels voorzichtigheidshalve enkele passen achteruitgedeinsd was, beminde gelovigen, herhaalde hij, weest niet bevreesd en luistert naar wat ik u te zeggen heb.

    De wekker, André Janssens,

    met substantief ervoor


    • het aantal gelovigen

    Het aantal gelovigen in Nederland neemt tengevolge van de secularisatie al decennia lang af. Ongeveer een eeuw geleden beschouwde zo'n 85% van de Nederlandse bevolking zichzelf als gelovig. In het begin van de jaren tachtig was dit percentage gedaald tot 64% en hedentendage is minder dan 50% van de bevolking gelovig.

    http://www.tue.nl/vredescentrum/ONDERWIJ/Ruiter2.htm,

    met onbepaald voornaamwoord


    • alle gelovigen

    Van alle gelovigen geven gereformeerden het meeste geld uit aan literatuur.

    De Standaard,

    Gezien het tekort aan priesters en de terugloop van het aantal kerkbezoekers kan in veel parochies één dienst op zondag volstaan om aan alle gelovigen plaats te bieden.

    http://www.dse.nl/brigidaparochie/Parochieblad.html,

    Het Avondmaal wordt ook genoemd "Maaltijd des Heren" en wordt ééns per maand of per twee maanden bediend. Brood en wijn worden aan alle gelovigen uitgedeeld (eucharistie).

    http://www.vpkb.be/

    De Paaswake. In deze heilige nacht waarin onze Heer Jezus Christus van de dood naar het leven is overgegaan, nodigt de Kerk alle gelovigen over heel de wereld uit, bijeen te komen om te waken en te bidden.

    http://www.paasfeest.nl/frame_pasen.htm

    • veel gelovigen

    De islam is een godsdienst met veel gelovigen, ook in Holland.

    NRC,

    Veel gelovigen zijn van het katholieke instituut vervreemd geraakt ten gevolge van de schandalen rond kindermisbruik door priesters.

    http://www.katholieknederland.nl/archief/actualiteit/nieuws/index_archief_mei_2003_17166.html,

    In de 16de eeuw waren er veel gelovigen die vonden dat de rooms-katholieke Kerk onvoldoende bezig was met de navolging van Jezus. Een van die hervormers was Maarten Luther, een monnik. Hij verzette zich tegen de kerk van Rome die zich volgens hem te veel bezighield met het vergaren van rijkdommen.

    http://www.student.kuleuven.ac.be/~m9919504/christendom.htm

    met ander, nevengeschikt substantief


    • gelovigen en ongelovigen

    Ds. Ter Linden haalde vele voorbeelden aan uit de praktijk van wat hij dagelijks meemaakt in de grote verscheidenheid van gelovigen en ongelovigen die hij ontmoet in zijn Westerkerk.

    Meppeler Courant,

    voorafgegaan door als


    • als gelovige

    De meeste gelovigen weten zich gerechtvaardigd door het geloof, maar de mogelijkheid om ook daadwerkelijk als gelovige te leven, om zo naar het beeld van de Zoon des mensen toe te groeien, is voor velen te hoog gegrepen.

    http://www.rhemaprint.nl/andereuitgaven.htm

    "Het is vooral belangrijk dat je als gelovige initiatieven voor een betere samenleving ondersteunt. Ik heb het gevoel dat het bij de islam anders ligt." "Begrijp me niet verkeerd. Ik zeg niet dat de samenleving zich moet onderwerpen aan het geloof", verduidelijkt Jamal. "Maar je mag de moskee niet uitsluiten zoals sommige politici willen."

    http://www.gva.be/dossiers/-s/stadsklap/gesprek5.asp

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    gelovige 2.0

    iemand die in iets of iemand gelooft

    Betekenisbetrekking


    generalisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een gelovige…

    is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gelooft in iets of iemand

      Algemene voorbeelden


      Een onverwoestbare gelovige in een betere wereld, noemde professor Heertje hem eens. Dat geloof houdt Tinbergen al vele jaren vol. Over ruim een week wordt hij negentig. Reden voor zijn vrienden hem een boek aan te bieden en een tentoonstelling in het naar hem genoemde universitaire instituut in Rotterdam.

      NRC,

      Zwarte Piet was zwart, dacht ik, omdat hij door de schoorsteen kroop. En weliswaar hielp hij Sinterklaas, maar een echte knecht was hij niet. We zongen tenslotte over Pieterbaas. Achteraf gezien was dit een particuliere ervaring. Bij navraag bleek dat de meeste andere gelovigen Zwarte Piet wel als neger zagen.

      NRC,

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: in

      • gelovige in Sinterklaas

      Waarom geen Rode, Blauwe en Gele Pieten, zeggen de tegenstanders van Zwarte Pieten al jarenlang en bij de intocht van Sinterklaas in Amsterdam was te zien dat hun pleidooi succes heeft. Tja, waarom geen Gekleurde Pieten? Als gelovige in Sinterklaas heb ik Zwarte Piet nooit als neger gezien.

      NRC,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen