gemakswinkel


gemakswinkel 1.0

((vooral) in Nederland)

kleine, op een supermarkt lijkende winkel bij een druk centrum of andere, veelbezochte plaats zoals een station of ziekenhuis, die met een beperkt, afgestemd assortiment en lange openingstijden, klanten het gemak van kleine, snelle aankopen biedt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een gemakswinkel…

is een winkel; is een bedrijf

  • [Functie] dient om klanten het gemak te bieden van snelle, kleine aankopen
  • [Plaats] is meestal gevestigd op plaatsen waar veel consumenten samenkomen, zoals een stadscentrum, wooncentrum, een treinstation, een tankstation, een ziekenhuis e.d.
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft lange openingstijden en is vaak zeven dagen per week open; is ingericht als een kleine supermarkt; is meestal duurder dan een gewone supermarkt
  • [Activiteit of handeling] biedt te koop aan
  • [Belanghebbende of begunstigde] verkoopt aan de particuliere klant
  • [Object betroffen] verkoopt vooral waren voor de dagelijkse levensbehoeften

Hoofdsemagram: winkel


Algemene voorbeelden


Als gevolg van de sterk groeiende mobiliteit en langere openingstijden ontstaan er winkelformules, die zich onderscheiden door de consument 'gemak' te bieden. Tankstations zijn daarvan een voorbeeld. Ook zien we nieuwe shops ontstaan op plekken waar grote groepen consumenten samenkomen. In ziekenhuizen, recreatie- en sportparken en musea. Deze gemakswinkels hebben een compact assortiment, waarmee ze inspelen op de primaire behoefte van de doelgroep.

http://www.jaarbeursutrecht.nl/

De plannen met (eigen) pompstations passen [...] in de strategie op allerlei locaties gemakswinkels in te richten; kleine vestigingen met een beperkt assortiment in bijvoorbeeld kantoren, NS- en metrostations, ziekenhuizen, scholen en bejaardenoorden.

Algemeen Dagblad,

De gemakswinkel is dagelijks tot tien uur 's avonds geopend. De consument kan er ook terecht op zaterdagavond tot acht uur en de hele zondagmiddag [...]. 'Wij zijn ook geen winkel waar je één keer in de week de auto voorrijdt om hem vervolgens met boodschappen vol te stouwen', verduidelijkt Ebskamp. Wij zijn een gemakswinkel waar je snel een aantal boodschappen haalt, of die je laat bezorgen.

dokeos.avondschool.be/courses/MAR001VOE/.../Dynamiek_in_retail.doc?...

Wie naar een gemakswinkel gaat zoals een Carrefour Express of Proxy Delhaize, zal daar voor dezelfde producten meer betalen dan in een gewone supermarkt. Consumenten willen die meerprijs betalen omdat die winkel zich dichtbij hun woning bevindt.

http://www.vilt.be/Gino_Van_Ossel_-_Vlerick_Management_School_-_Consument_zal_prijsgevoelig_blijven?print=1,

Gemakswinkels maken te weinig gebruik van hun impulskracht. Dat komt vooral omdat producten niet altijd op de meest geschikte plek liggen.

http://shoppermarketingupdate.nl/8080/gemakswinkel-kan-impuls-meer-uitnutten/,