gemeenrechtelijk


gemeenrechtelijk 1.0

(recht en misdaad; (vooral) in België)

volgens het algemeen geldend recht; overeenkomstig het gemene recht; volgens het burgerlijk recht; burgerrechtelijk

Algemene voorbeelden


Enerzijds kan de beslissing tot erkenning van de staat van arbeidsongeschiktheid of invaliditeit niet worden aangevochten voor de rechter die uitspraak doet over de regresvordering. Anderzijds staat een gemeenrechtelijk arbeidsongeschiktheidspercentage van minder dan 66 procent de regresvordering van de verzekeringsinstelling niet in de weg.

http://www.cass.be/cass/cass2001/cass_nl/p6.htm

Het gemeenrechtelijk regime inzake huur dat toepasselijk is op alle huurovereenkomsten die niet onderworpen zijn aan een van de drie bijzondere huurwetten die hierna worden opgesomd.

http://www.notare.be/watnot.htm#h1,

Bij betwistingen zijn alleen de Rechtbanken te Hasselt bevoegd, onverminderd ons recht om de gemeenrechtelijk territoriaal bevoegde rechtsmacht te vatten.

http://www.hsware.be/conditions.php

Nu bepaalt art. 2262bis BW dat persoonlijke rechtsvorderingen (waarvan de nietigheidssanctie er één is) gemeenrechtelijk verjaren door verloop van tien jaar.

http://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/002/162/978/RUG01-002162978_2014_0001_AC.pdf,

Het gemeenrechtelijk strafbeding getoetst: een rechtsvergelijkende benadering.

http://www.law.kuleuven.ac.be/jura/37n4/schraeyen.htm,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een gemeenrechtelijk misdrijf
  • een gemeenrechtelijk wanbedrijf

De schroom om drukpersmisdrijven voor het Hof van Assisen te brengen heeft geleid tot een feitelijke strafrechtelijke immuniteit voor geschreven bijdragen die als een gemeenrechtelijk misdrijf van bv. laster, eerroof of belediging zouden kunnen worden aanzien.

http://www.law.kuleuven.ac.be/jura/33n4/dupont.htm

Concreet zullen veiligheidsagenten bij inbreuken de identiteitskaart van reizigers mogen eisen. Gaat het om een gemeenrechtelijk wanbedrijf of een misdaad die de veiligheid van de reizigers of de agent zelf "ernstig in het gedrang brengen", dan zullen ze de betrokkenen voortaan ook twee uur staande mogen houden, in plaats van dertig minuten nu.

http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/1458524/2012/06/22/Veiligheidsagenten-openbaar-vervoer-krijgen-meer-armslag.dhtml,