gemeneweidevisserij


gemeneweidevisserij 1.0

visserij waarbij meerdere vissers tegelijkertijd eenzelfde gebied mogen bevissen, wat snel tot overbevissing leidt; visserij die niet perceelsgebonden is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Gemeneweidevisserij…

is visserij

  • [Ongewone of afwijkende eigenschap of hoedanigheid] is niet perceelsgebonden, wat betekent dat meerdere vissers tegelijkertijd eenzelfde gebied mogen bevissen
  • [Gevolg of resultaat] kan tot overbevissing leiden

    Algemene voorbeelden


    De hoge visserijdruk draagt bij aan de economisch zwakke positie van de beroepsvisserij, waardoor er ook weinig financiële ruimte is om te investeren in langetermijnplanning en duurzamere bevissing. Ook de gemeneweidevisserij daar, in combinatie met de zwakke organisatie en onderlinge verdeeldheid, staan dat in de weg.

    http://www.nevepaling.nl/files/Image/nederlands/informatiecentrum/2007-rapport-krw-en-visserij-op-binnenwateren/2007_rapport_krw_en_visserij_op_binnenwateren.pdf,

    Op het IJsselmeer is sprake van zgn. "gemene weide visserij". Dit betekent dat alle vissers over het hele meer de visserij kunnen uitoefenen. Hierdoor is de onderlinge competitie groot wat gemakkelijk kan leiden tot overbevissing.

    http://www.minlnv.nl/infomart/parlemnt/2002/par02138.pdf,

    Duurzame visserij op de Nederlandse binnenwateren is vrij eenvoudig als je als beroepsvisser alléén een bepaald water bevist en beheert. Veelal is de situatie echter niet zo gemakkelijk en is er sprake van 'gemene weide visserij': meerdere vissers bevissen een hetzelfde areaal. Dan moeten de betrokken vissers onderlinge afspraken maken over duurzame visserij.

    http://www.combinatievanberoepsvissers.nl/visserijbeheer/duurzaam-visbeheer.html

    Binnen de kustvisserij kunnen twee hoofdactiviteiten onderscheiden worden: (i) de gemene weide visserij en (ii) de perceelsgebonden visserij. Onder de gemene weide visserij vallen de garnalenvisserij en de visserij door eurokotters.

    http://www.pvis.nl/

    Bovenal is daar het probleem van de 'gemene weide visserij': alle 70 bedrijven vissen gezamenlijk op eenzelfde aalstand, hetgeen ertoe leidt dat niemand voor zijn buurman kan onderdoen.

    http://home.wxs.nl/~hwdenie/