genderneutraal


genderneutraal 1.0

(seks, gender en relaties; neologisme)

geen onderscheid makend tussen de seksen of genders en de daaraan toegeschreven eigenschappen, gedragingen en voorkeuren

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een genderneutraal karakter
  • genderneutrale kleding
  • genderneutrale kleren
  • genderneutrale toiletten
  • genderneutrale wc's

Toen Richard Gardner onlangs in Nederland sprak op een congres van justitie en de cliëntenorganisaties merkte hij op dat in de States de problematiek van ouderverstoting hoe langer hoe meer een genderneutraal karakter krijgt doordat hoe langer hoe meer vaders gezag krijgen en daarmee in de positie van programmerende ouder terecht kunnen komen.

http://www.platform-scjf.nl/boeken/scjf-boek-3_ouderverstotingssyndroom%20(PAS)/scjf-tekst_boek-3-01_inleiding.htm

Brancheorganisatie Inretail noemt het van de Hema "heel slim om genderneutrale kleding te gebruiken om zich in positieve zin in de kijker te spelen." Voor de kledingindustrie is het geen enorm issue, aldus een woordvoerder van Inretail. Die biedt al langer kleding in neutrale kleuren aan voor iedereen.

https://www.parool.nl/binnenland/-genderneutrale-kinderkleding-hema-voorbeeld-voor-anderen~a4517621/,

Kledingwinkel Monodrobe biedt genderneutrale kleren aan en wil afstappen van de onzichtbare barrières die in andere winkels bestaan door bewust geen mannen- of vrouwenafdeling in te richten.

https://www.zizo-online.be/article/11231,

In Utrecht werd in juli al een motie aangenomen om in het stadhuis genderneutrale toiletten te installeren. Een belangrijke motivatie hiervoor was dat transgenders volgens initiatiefnemer D66 moeite hebben met openbare toiletten.

https://www.vice.com/nl/article/qbgd9d/wat-vinden-transgenders-eigenlijk-van-genderneutrale-toiletten915,

Voor veel mensen is de wc een plek om even wat lichamelijk restmateriaal te dumpen, maar de laatste tijd heeft het kleinste kamertje ook een nieuwe connotatie gekregen: het is de frontlinie in de strijd tegen genderdiscriminatie geworden. Zo was er een hoop commotie in de Verenigde Staten over transgenders en hun toiletbezoek, en begonnen Amsterdamse ambtenaren verschrikkelijk te briesen toen er onlangs een voorstel werd ingediend voor genderneutrale wc's op het stadhuis.

https://www.vice.com/nl/article/qbgd9d/wat-vinden-transgenders-eigenlijk-van-genderneutrale-toiletten915,

met werkwoord


  • genderneutraal maken
  • genderneutraler worden

Het aantrekken van vrouwelijke kandidaten mag geen doel op zich zijn. Maar er is weinig op tegen om een vrouwvriendelijk aanwervings- of benoemingsbeleid te voeren, zolang dit het beoordelen van de kwaliteit van het voorgelegde dossier niet in de weg staat. Verdient het overweging om dossiers genderneutraal te maken?

http://www.kuleuven.ac.be/gkg/home/Beleidsverklaring-GK-Rector.pdf,

"We vinden het belangrijk een gemeente te zijn, waarin iedereen er mag zijn", zegt beleidsmaker Stèphan Meijer van de gemeente Enschede. Uit een enquête van de NOS onder 150 gemeenten blijkt dat tientallen overwegen maatregelen te nemen om 'genderneutraler' te worden. Enschede is een van die gemeenten.

https://www.tubantia.nl/enschede/enschede-overweegt-nog-genderneutraler-te-worden~ac33e66a/,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Etymologie


Aard herkomst inheems of leenwoord
Vroegste datering 2003
Brontaal Engels
Vorm in brontaal gender-neutral
Betekenis in brontaal idem