gendersensitief


gendersensitief 1.0

(seks, gender en relaties; neologisme)

zich bewust van het concept gender en er rekening mee houdend dat er verschillende genderidentiteiten en genderrollen zijn die ook door de tijd heen kunnen veranderen

Algemene voorbeelden


Het kabinet had beloofd voor de zomer met een aangescherpt plan te komen om vrouwenmoord tegen te gaan. Dat plan is er nog niet. Volgens Judith Kuypers, voorzitter van Veilig Thuis, kan er wel ieder moment een plan van aanpak komen over gendersensitief werken.

Algemeen Dagblad,

Wat Ollongren al goed doet, zegt Mügge, is het aanpassen van selectieprocedures in het openbaar bestuur. De minister schreef in juli dat benoemingscommissies voor burgemeesters niet meer uitsluitend uit mannen mogen bestaan en moeten worden getraind in 'gendersensitief' selecteren. En ook de politieke werkomgeving kan volgens hen beter.

nrc.next,

In het verdrag van Istanbul staat dat geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld met gendersensitief beleid moeten worden bestreden. Nederland, dat het verdrag op 1 maart 2016 heeft geratificeerd, houdt zich daar niet aan. Het Nederlandse beleid richt zich op alle slachtoffers en alle vormen van geweld in afhankelijkheidsrelaties en is daarom sekseneutraal geformuleerd. Er is geen sprake van een aparte aanpak van geweld tegen vrouwen. Het vrouwenrechtencomité van de Verenigde Naties heeft Nederland hierover vragen gesteld.

NRC Handelsblad,

Woordfamilie


Overige woordfamilieleden


Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 1999