geolokalisering


geolokalisering 1.0

(neologisme. Geen meervoud aangetroffen.)

op afstand de geografische locatie van iets of iemand opsporen, bijvoorbeeld via zijn mobiele telefoon of laptop; het opsporen van een geografische locatie

Algemene voorbeelden


Het Amerikaanse leger liquideert vijanden in Afghanistan, Somalië en andere landen vaak alleen op basis van 'complexe computerberekeningen' in plaats van een menselijke analyse. Het gaat hierbij onder andere om locatiegegevens van de mobiele telefoon [...]. Zogeheten geolokalisering zou een gebruikelijke werkwijze zijn, schrijft The Intercept. Daarbij stelt de geheime dienst NSA op afstand vast waar de SIM-kaart van het doelwit zich bevindt. Als dat eenmaal duidelijk is, voert een onbemand vliegtuig de raketaanval uit. 'We zitten niet achter mensen aan, maar achter hun telefoons, in de hoop dat de persoon aan de andere kant van de raket de slechterik is', zegt de anonieme vroegere drone-operator.

Trouw,

Wie zijn laptop is verloren kan voortaan op Google Maps zien waar de machine zich bevindt. Dankzij geolokalisering via WiFi en GPS is het mogelijk dat gestolen laptops hun locatie kenbaar maken, die dan via Google Maps is te bekijken.

https://www.security.nl/posting/24182/Gestolen+laptops+zichtbaar+op+Google+Maps,

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2009