gepensioneerde


gepensioneerde 1.0

iemand die met pensioen is; iemand die gepensioneerd is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een gepensioneerde…

is een persoon

  • [Leeftijd] heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is met pensioen
  • [Geslacht] is een man of een vrouw

    Algemene voorbeelden


    Gemiddeld houdt een gepensioneerde maar een kwart van het totale bedrag dat hij gedurende zijn werkende leven in het CPF heeft gestort uiteindelijk over als pensioen.

    NRC,

    Tot woede van gepensioneerden blijken steeds meer pensioenfondsen en verzekeraars na tegenvallende rendementen op hun beleggingen de indexatie van pensioenen te beperken of te schrappen, terwijl de inflatie nu 4 procent op jaarbasis is.

    NRC,

    Voor toeristen en gepensioneerden die de zon van Florida opzoeken, zijn de Everglades een uniek natuurgebied dat ze per glijboot bezoeken om een glimp van Amerika's oermoerassen op te vangen.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de huidige gepensioneerden
    • toekomstige gepensioneerden

    De huidige actieven betalen voor de huidige gepensioneerden, en verwachten dat anderen op hun beurt in de toekomst hun pensioen zullen betalen.

    De Standaard,

    Voor een goed pensioen voor iedereen werkt de NBP samen met de andere belangenverenigingen van gepensioneerden en toekomstige gepensioneerden in de Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden (NVOG).

    http://www.pensioenbelangen.nl/html/profiel/profielset.html

    met substantief ervoor


    • het aantal gepensioneerden
    • een groep gepensioneerden

    Het aantal gepensioneerden stijgt snel. We spreken over vergrijzing. Om die bevolkingstekorten op te vangen zou het wel eens nodig kunnen zijn onze grenzen open te zetten voor nieuwe Europese migratiestromen.

    http://www.veerman.be/pagesmiddenframe/publiart1.html

    Sinds 1994 is een grote groep gepensioneerden vrijgesteld van het indienen van een aangifte. De belastingadministratie stuurt hen in plaats van een aangifte een voorstel van aanslag, gebaseerd op loon- en pensioenfiches die verzameld werden.

    De Standaard,

    met onbepaald voornaamwoord


    • veel gepensioneerden

    'Veel gepensioneerden kunnen toe met minder dan 70 procent van hun laatstverdiende inkomen. Het pensioengat is een subjectief begrip.' Miljoenen werknemers kunnen tegenwoordig bovendien bijsparen door extra betalingen aan hun bedrijfs(tak)pensioenfonds - een veel betere methode dan de dure en rigide lijfrentepolissen.

    NRC,

    Veel gepensioneerden hebben het financieel komfortabel, terwijl een groot percentage jongeren slechts slecht betaalde of precaire jobs vindt.

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • gepensioneerden en vutters
    • vutters en gepensioneerden

    Ruim 35.000 gepensioneerden en vutters zijn lid van ABVAKABO FNV. Daarmee is de hoofdgroep Gepensioneerden en Vutters een grote, goed georganiseerde groep binnen ABVAKABO FNV.

    http://www.abvakabo.nl/

    Als Van der Ploeg na zijn excursie in het Haagse zin heeft om mijn collega te worden op Nyenrode, kan hij iedere dag aanschouwen dat de populatie van de vissers langs het Amsterdam-Rijn kanaal hoofdzakelijk bestaat uit vutters en gepensioneerden. Waarom? Vissen is pas leuk als je de hele dag kunt uittrekken om met veel geduld naar de dobber te turen.

    http://www.nijenrode.nl/nl/

    voorafgegaan door als


    • als gepensioneerde

    Mag ik als gepensioneerde vrijwilligerswerk doen? Ja, dat mag. Je moet het wel steeds melden bij de Rijksdienst voor Pensioenen.

    http://www.wvc.vlaanderen.be/vrijwilligers/wegwijs/index.htm

    Zowel loontrekkenden als zelfstandigen kunnen bijverdienen. Van elke beroepsbezigheid die je als gepensioneerde (of je huwelijkspartner) uitoefent, moet aangifte worden gedaan.

    http://www.wommelgem.be/diensten/senioren/bijverdienen.htm

    Hij woonde in een bescheiden flat. Hij had geen wagen en vond als gepensioneerde zijn behagen in knutselen en zwerftochten met de fiets door zijn geliefd Antwerpen.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen