gepolitoerd


gepolitoerd 1.0

met een laag politoer bedekt
Zie ook : politoeren

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een gepolitoerde kast
  • een gepolitoerde tafel
  • gepolitoerd hout
  • gepolitoerd mahoniehout
  • gepolitoerde meubels

JPM [...] liep met vooruitgestoken handen de salon binnen [...]. De begroeting was vlot en informeel [...]. Ze namen plaats en werden één met de gepolitoerde victoriaanse boekenkasten, de tapijten, de gobelins, de open haard die zacht brandde.

Drugs, Jef Geeraerts,

Veronderstel dat Berthe hier werkelijk zat. Daar, naast de schouw [...]. Of aan tafel [...]. Ze zou haar mouw wel over het blad willen halen, op gepolitoerd mahoniehout zie je alles. Stof, kringen van glazen, de zwarte moet aan de rand, waar iemand een brandende sigaret had laten liggen.

De gelukkige, Mensje van Keulen,

Overal lagen de uit hun bolster gebarsten kastanjes glimmend met de glans van gepolitoerde meubels in het gras.

Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


gepolitoerd 2.0

als met politoer bedekt

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


Een gladde kastanje, koel en een beetje vochtig. Ik herinner me ze goed, kastanjes. Meubelbruin, gepolitoerd. Ik deed hem in mijn tas.

Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

'Dat nichtje', zoals tante het kind altijd noemde, had zich intussen verloofd, misschien met een van de gelakte kereltjes die haar omzwermden, die ene keer dat ik haar heb teruggezien, op een soiree in Brussel, tijdens de pauze in de foyer [...]. Ik schat dat ze toen achttien was, Isabella van Callant. Ze [...] schaterlachte om elke kwinkslag die de gepolitoerde jochies in haar buurt haar in de oren fluisterden.

Sluitertijd, Erwin Mortier,

gepolitoerd 3.0

mooier gemaakt dan het is; waaraan een schone schijn is gegeven

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

Algemene voorbeelden


In haar inleiding gewaagt mevrouw Braidotti van het 'uitmuntende artikel' van De Laurentis. In haar artikel verwijst De Laurentis naar de 'schitterende' analyses van Braidotti. Beiden spreken ze het onmiskenbare post-nog-wat idioom, vol gesitueerde perspectieven, geseksueerde connotaties, paradigmatische modellen en andere gepolitoerde onzin.

NRC,