geportretteerde


geportretteerde 1.0

iemand die op een portret staat afgebeeld; afgebeelde persoon op een portret

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een geportretteerde…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] staat afgebeeld op een portret

    Algemene voorbeelden


    Het is jammer dat Sofonisba maar weinig van dergelijke doeken heeft geschilderd. Het grootste deel van haar werk omvat portretten, die vaak aan een voorgeschreven patroon moesten beantwoorden. Maar ook in dit formelere werk gaat het haar steeds om de menselijkheid van de geportretteerde, er is een opmerkelijke levendigheid in de uitdrukking, er zijn altijd details die toespelingen bevatten op de levensomstandigheden van de persoon in kwestie.

    NRC,

    Een middelmatig schilderij, zonder liefde geschilderd. Toch trok het de aandacht, want ondanks de gladheid van zijn huid, die vermoedelijk was veroorzaakt door de onbeholpen schildertechniek, ging er van de geportretteerde een bijna opdringerige melancholie uit.

    Het paradijs, Anton Haakman,

    De afgebeelde persoon heeft niet dezelfde rechten als de fotograaf. Wel kan hij in sommige gevallen bezwaar maken tegen publicatie op grond van het portretrecht dat in sommige gevallen een inbreuk op het auteursrecht toelaat. In alle gevallen wanneer foto's in opdracht zijn gemaakt van de geportretteerde. Bruidsfoto's, pasfoto's en schoolfoto's vallen hier bijvoorbeeld onder. De fotograaf moet dan altijd toestemming vragen aan de geportretteerde als hij een foto wil publiceren.

    http://www.cedar.nl/cgi-bin/zap?/burafo/top|home

    Verwonderd keek ik naar hem op, en toen pas ècht, bewust, naar de muur: daaraan hingen in een strak gelid, naast en onder elkaar, dertig, vijfendertig fotoportretten, alle even groot, alle in eenzelfde zwarte lijst, waarvan de onderkant de naam van de geportretteerde en twee jaartallen vermeldde.

    De bierkaai. Kladboek 2, Jeroen Brouwers,

    geportretteerde 2.0

    iemand die in woord of beeld typerend beschreven wordt naar persoonlijkheid, leven of werk

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een geportretteerde…

    is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is typerend uitgebeeld inzake persoonlijkheid, leven of werk
    • [Medium] wordt voorgesteld in woord of beeld, bijvoorbeeld een tekst, een interview, een documentaire enz.

      Algemene voorbeelden


      Het kan wel over iedereen gaan. Ik mis een visie op de geportretteerde, en daardoor wordt het niet duidelijk wat de zin van het boek is.

      NRC,

      De gesprekken vinden niet plaats in de studio maar bij de mensen thuis en de getoonde filmfragmenten sluiten nauwer aan bij de professionele carrières en interesses van de geïnterviewden. De eerste geportretteerde is Dirk Jan Struik, de bijna 99-jarige marxistische wiskundige die zich in het interbellum vestigde in de Verenigde Staten.

      NRC,