gestolen


gestolen 1.0

( Gezegd van stoffelijke zaken, vooral geld of goed)
zonder weten van de eigenaar weggenomen en onrechtmatig toegeëigend; door diefstal verkregen

Algemene voorbeelden


Een Canadees softwarebedrijf heeft een programma ontwikkeld dat ervoor zorgt dat een computer regelmatig zijn verblijfplaats opgeeft bij een kontrolecentrum. Hiermee kan het centrum onmiddellijk nagaan of een computer gestolen is.

De Standaard,

Die Ford kon immers net zo goed gestolen zijn, en morgen worden verkocht en verscheept naar de andere kant van de wereld.

Iedereen kan het, Christophe Vekeman,

Bij huiszoekingen werden grote hoeveelheden sieraden aangetroffen met een gezamenlijke waarde van tienduizenden euro's. De vrouwen zeggen dat de sieraden niet gestolen zijn. Ook zijn geen gestolen sieraden teruggevonden, maar uit verklaringen van enkele juweliers maakte de officier van justitie op dat de sieraden steeds snel werden "omgebouwd" tot een ander sieraad.

Reformatorisch Dagblad,

Het Zuid-Afrikaanse gerecht veroordeelde gisteren in Johannesburg twee Belgen die voor 35 miljoen frank aan gestolen diamanten naar ons land wilden smokkelen.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • gestolen goed
  • gestolen goederen
  • gestolen spullen
  • gestolen voorwerpen
  • gestolen waar
  • gestolen waren

De politie pakte ook de twee helers van het gestolen goed op.

De Standaard,

In de auto's trof de politie gestolen goederen aan. Een deel van de gestolen waar kreeg over de gemeentegrenzen een bestemming.

Meppeler Courant,

Tweetal betrapt met gestolen goederen. Een 21-jarige vrouw uit Winterswijk en een 22-jarige man uit Hongarije zijn in de nacht van zondag op maandag aangehouden [...] in Leiden. Het tweetal reed in een auto waarin goederen lagen die waarschijnlijk afkomstig zijn van diefstal.

http://www.gestolenitems.nl/?q=archief&NieuwsId=143,

De man wist zich los te rukken, gooide de tas met gestolen spullen weg en verdween uit het zicht.

Meppeler Courant,

De aanleiding is een onderzoek van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) waaruit blijkt dat via het web flink wordt geheeld. De politie ontwikkelt een zoekmachine die het net scant op gestolen voorwerpen.

Algemeen Dagblad,

  • gestolen auto
  • gestolen fiets
  • gestolen voertuig
  • gestolen wagen

In de nacht van woensdag op donderdag werden door de politie [...] in de Hoofdstraat in Zuidwolde twee mannen aangehouden. Deze zaten in een gestolen auto. De mannen worden verdacht van een poging tot inbraak bij een winkel.

Meppeler Courant,

Het openbreken van een stuurslot blijft dus mogelijk maar de gestolen fiets is direct herkenbaar aan het voor altijd vernielde stuurslot.

NRC,

Het takenpakket van de douane moet [...] worden uitgebreid met het gericht opsporen van gestolen voertuigen.

De Telegraaf,

Veel gestolen auto's worden in Polen teruggevonden, met chassisnummers van ongevalwagens. De autodieven boren die nummers uit een total loss, waarna ze in de gestolen wagen worden aangebracht.

De Standaard,

  • gestolen geld
  • gestolen waardepapieren

De in Parijs geboren Nederlander [...] maakt volgens de uitzending slim gebruik van de hebzucht van de rijken en hij heeft dan ook wel iets van Robin Hood, ware het niet dat hij het gestolen geld niet aan de armen geeft maar er zelf champagne van drinkt.

NRC,

De Waalse gewestminister zou zijn verkiezingscampagne hebben gefinancierd met de opbrengst van gestolen waardepapieren. Connerotte vond genoeg aanwijzingen om Taxquet en andere kabinetsmedewerkers op 9 juni 1992 in staat van beschuldiging te stellen wegens moord.

De Standaard,

  • gestolen identiteitspapieren
  • gestolen pasje
  • gestolen paspoort

In het huis [...] werden ook nog gestolen identiteitspapieren, vals geld en ruim 8 kilo heroïne gevonden.

Drentse Courant,

In het huis lagen gestolen paspoorten, identiteitskaarten voor Europese en niet-Europese burgers, inschrijvingscertificaten voor buitenlanders en identiteitskaarten voor kinderen.

De Standaard,

overig


  • iets als gestolen opgeven

De stichting VAR, een aan de verzekeraar gelieerde organisatie, verzorgt al jaren de registratie van vermiste auto's, motoren en vrachtwagens. Dat lijstje wordt nu uitgebreid met bouwmaterieel, maar ook met landbouwwerktuigen. Gedupeerden kunnen middels een telefoontje hun materieel als gestolen opgeven. De politie krijgt toegang tot de gegevens, waardoor opsporing sneller ter hand kan worden genomen.

http://www.bouwenwonen.net/news/read.asp?id=1653,

De rechtmatige eigenaar herkende de caravan terwijl hij op de televisie naar een nieuwsitem over de sekscaravans zat te kijken. De man is vervolgens naar de politie gestapt. "We hebben het uitgezocht en de caravan blijkt inderdaad van de man te zijn en als gestolen opgegeven."

De Telegraaf,

Spreekwoorden


gestolen 2.0

( Gezegd van onstoffelijke zaken)
die of dat men heeft weten te verkrijgen zonder weten van de eigenaar en zich onrechtmatig heeft toegeëigend; afhandig gemaakt

Algemene voorbeelden


De fraude, die al lange tijd gaande is, vindt plaats doordat via de medewerker de creditcard van het ParkAdammertje met gestolen software is op te waarderen tot een maximum van 200 gulden.

De Telegraaf,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • gestolen gegevens
  • gestolen identiteit
  • gestolen informatie

De geruchtmakende affaire met een groep Duitse hackers die uit computers gestolen gegevens via een tussenpersoon aan de KGB verkochten, wekte veel verontwaardiging.

NRC,

In verreweg de meeste gevallen gaat het bij identiteitsdiefstal om financiële motieven. Iemand koopt onder gestolen identiteit luxe goederen op afbetaling, leent een groot bedrag, maakt aan de lopende band verkeersovertredingen of richt een bedrijf op dat veel schulden maakt.

http://www.arag.nl/documents/contentItems/Artikelen/Identiteitsdiefstal,

'Heling van gestolen informatie' erkent het Hof niet, maar 'het bezit van gestolen informatie' is wel strafbaar. Met andere woorden: de pers mag wel speuren maar geen bewijsmateriaal van haar beweringen bezitten en afdrukken.

NRC,

gestolen 3.0

( Gezegd van onstoffelijke zaken)
vlug en zonder toestemming genomen; heimelijk

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

Algemene voorbeelden


Claudia's karige seksleven met Victor stond in schrille tegenstelling tot wat Vic en ik samen beleefd hadden. Een gesprek hierover zou Claudia pijn doen. Ik vertelde Claudia wel over onze gestolen uitstapjes op een gewone werkdag in een gehuurde zeilboot, en de lange duinwandelingen in een rustig natuurgebied [...]. 'Jullie deden wel leuke dingen samen,' zei Claudia jaloers. 'Dat soort dingen deden wij nooit meer.'

Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • gestolen blik

De kelnerin brengt mij de bestelde cappuccino, daardoor dat ze naar voren buigt om mijn koffie op tafel te zetten kan ik voor een kort moment een gestolen blik werpen op haar borsten.

http://www.marcel-de-wit.nl/sneeuw%20van%20gisteren.html,

  • gestolen moment

Als men een druk leven heeft, denkt men er soms gewoon niet aan om te knuffelen. Gewoon altijd maar door en presteren. Tijdens een gestolen moment dan eens even een knuffel geven of mogen in ontvangst nemen, is heerlijk!

http://nl.yunomi.be/artikel/knuffelen-is-van-levensbelang,

De schaduwweduwe zit in een hele vervelende positie. Waar een ander die een dierbare verliest zich kan overgeven aan het verdriet en de rouwrituelen, mag de schaduwweduwe zich overgeven aan 'geen' [...]. Geen rouwbrief. Geen condoleances. Geen afscheid (sommige uitvaartondernemers geven haar op verzoek die kans wel, in een gestolen moment als niemand het weet zoals haar hele relatie met haar minnaar was).

http://mens-en-samenleving.infonu.nl/sociaal/11384-rouw-de-minnares-of-schaduwweduwe.html,

  • gestolen zoen

Publius Ovidius Naso (43vC-17nC) [...]. Hoe versieren? Tip 1: Elke handige kerel wisselt zoete woorden af met zoenen; geeft ze er spontaan geen terug, dan moet je ze maar stelen. Misschien zal ze zich eerst verzetten en roept ze: "Vieze vent!" Maar wat ze eigenlijk wil zien is dat jij de sterkste bent. Zorg wel dat de gestolen zoen haar tere lippen niet kan kwetsen.

home.scarlet.be/amorroma/leven%20en%20werk%20Ovidius.ppt

Het werd een sport om in het water te springen als Inge er net uit kwam. Samen achter wat rotsen zwemmen voor een gestolen zoen. De andere gasten hadden het in de gaten en knikten naar ons als samenzweerders.

http://home.kpn.nl/f2hhlmvana46/website%20schrijven%203%20hannover.html,