geurbank


geurbank 1.0

((vooral) in Nederland; neologisme)

bank, opslagplaats voor lichaamsgeuren van misdadigers, zodat men via vergelijking van deze geuren met geuren op de plaats van een misdrijf en met behulp van politiehonden daders kan identificeren

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een geurbank…

is een bank

  • [Functie] bevat lichaamsgeuren van misdadigers, zodat men via vergelijking van deze geuren met geuren op de plaats van een misdrijf en met behulp van politiehonden daders kan identificeren

    Algemene voorbeelden


    Het Science Fashion Lab brengt chemie, nanotechnologie, parfumerie en mode bij elkaar. Zij zijn de pioneers van de 'Scentsory Techonology'. Dit project is bedoeld om de eerste producten op de markt te brengen op het gebied van elektronische geurtechnologie. Zo zouden kleding of accessoires bijvoorbeeld de hoeveelheid vervuiling in de lucht kunnen detecteren, of kleding zou speurhonden kunnen vervangen door de geur van een dader op te slaan in een 'geurbank'.

    http://www.thangfactory.com/2011/09/18/mode-en-wetenschap-deel-2/,

    Ieder mens heeft een eigen geur - met uitzondering van tweelingen die een identieke geur kunnen hebben. De Amerikaanse autoriteiten willen daarom zelfs een 'geurbank' oprichten, die de lichaamsgeur van criminelen vastlegt. Nu al kunnen onderzoekers na een misdaad 'ruiken' of de dader een blanke, zwarte of Aziaat is en of het een tiener of een ouder iemand was.

    http://www.islamcity.nl/forum/actualiteiten/5577-kunstneus-ruikt-angstzweet-terroristen.html,

    De politie in Oost-China kan bij het opsporen van criminelen voortaan gebruik maken van een geurbank, waar de lichaamsgeuren van misdadigers worden opgeslagen. Dat meldde het Chinese persbureau Xinhua donderdag. Het instituut is geopend in de stad Nanjing en beschikt reeds over de luchtjes van vijfhonderd criminelen. Wanneer politiehonden een geur op een plaats delict herkennen, kan de vergelijking met een in de bank opgeslagen geur leiden tot identificatie van de dader.

    Algemeen Dagblad,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2006

    geurbank 2.0

    ((vooral) in Nederland; neologisme)

    zitgelegenheid die van geurige planten voorzien is; bank of bankachtige constructie die beplant is met kruiden en andere geurige planten

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een geurbank…

    is een bank

    • [Functie] dient als zitgelegenheid
    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is beplant met geurige planten; ruikt lekker; geurt

      Hoofdsemagram: bank


      Algemene voorbeelden


      Op zaterdag 23 april hebben we weer een nieuw project op de rol staan: onder leiding van Wiert Nieuman, dé rotsplantenspecialist in Nederland en voormalig hortulanus van de botanische tuinen in Utrecht, gaan we een kruidig en bloemig stapelmuurtje maken. We leren stenen met handen te breken en de bedoeling is dat daarmee een soort begroeid bouwwerk ontstaat vol grappige en geurige plantjes waar aan gefrummeld mag worden en waartussen gezeten kan worden. Een soort geurbank.

      http://landje-van-de-boer.blogspot.com/2011/04/nieuwsbrief-april-2011.html,

      Op zoek naar spraakzame bewoners wandelen Sefa en ik over de Putse Bocht. Toevallig komen we op de hoek Zwedenstraat/Boudewijnstraat opnieuw Hassan en Ali tegen, bij de Geurbank van Bas Sala, ontworpen in opdracht van Creatief Beheer. Een mooie gelegenheid om de mannen eens te polsen over dit kunstobject. Wat vinden ze ervan? Ali: 'Is dit een Geurbank? Waar kun je dat aan zien? Er staat geen bordje bij, dus hoe moet je dat weten? En wat een rare plek om een bank neer te zetten, op zo'n kale straathoek…' Hassan: 'Of wij er wel eens op gezeten hebben? Ben je gek! Wie gaat er nu midden op een kale straathoek zitten? Ik vind het maar een raar ding, als je erop gaat zitten breken de takjes van de planten af.' Ik leg uit wat de bedoeling is van de ontwerper: je zit gezellig op de bank met vrienden, je praat, om je heen ruik je de geur van tijm en rozemarijn en laurierblaadjes, en als je weggaat neem je de herinnering aan het gesprek met je mee, samen met de kruidengeur.

      http://www.ecowijken.nl/read/antenne_item/id/123575/is-dit-een-geurbank%3F,

      Bij geurig blad denk je vooral aan keukenkruiden: munt, tijm, salie, lavendel en venkel zijn maar enkele voorbeelden. Eigenlijk geven de meeste bladeren wel geur af als je ze tussen je vingers wrijft. Je kunt zo verrassende geuren ontdekken. Heb je wel eens het blad van de inheemse Look-zonder-look (Alliaria petiolata) geroken? Deze plant ruikt ui-achtig, maar is geen ui (look). Vandaar de Nederlandse naam. Om het effect van het kneuzen te benutten kun je gebruik maken van loopkamille of loopmunt of compacte tijmsoorten tussen bestrating, in trappen of als mini-gazon om geurend op te liggen. Je kunt met deze kruiden ook een 'geurbank' maken, waarbij je een stenen of houten bak gevuld met aarde ermee beplant.

      http://www.tuinen.nl/artikel/729/Geurig

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2008