gevaarloos


gevaarloos 1.0

zonder gevaar; zonder dat het gevaar oplevert; niet gevaarlijk; niet risicovol

Algemene voorbeelden


Ik heb natuurlijk ook het liefst een gevaarloze energiebron. Maar wat ik graag blief zit zelden in het trommeltje. Het gelul over windmolens levert net zoveel op als windmolens zelf. Nog afgezien dat je er niet het hele landschap vol mee kan zetten.

http://www.gay.nl/thread/56565/135/kernenergie_-_wie_is_er_nog_voor_,

Politieke meningen hebben wij tot dusverre nauwelijks van haar gehoord, behalve dat zij Wim Kok een betere premier-in-spe vindt dan Frits Bolkestein, een gevaarloze opinie die waarschijnlijk zelfs door Frits Bolkestein wordt gedeeld.

http://www.groene.nl/1997/26/mevrouw-borst-heeft-geen-verstand-van-politiek,

De Fed beschouwt een economische groei van tussen de 2 en 2,5 procent als gevaarloos voor de inflatie-ontwikkeling.

NRC,

Kortrijk moest helemaal niet schitteren om tegen een inspiratie- en vooral gevaarloos Union de eerste uitoverwinning te boeken.

De Standaard,

'Weet je, Oscar, het zou Johan kunnen zijn. Die heeft haar de taart gestuurd, misschien om haar te pesten, omdat ze altijd zo tegen hem zit door te zagen over Charles z'n schilderkundige vaardigheden, of omdat hij kwaad op haar was. Misschien ook wel gewoon, uit een ingeving, om iets aardigs te doen – hij heet tenslotte Steenkamer!' Hier heeft Oscar niet van terug [...]. Nu gaat het weer om Charles en Johan en zit hij als een oude schoothond achter Alma's stoel gevaarloos te blaffen.

Het meesterstuk, Anna Enquist,

Het is een vreemde vogel, zoals hij daar zit en ons bekijkt met zijn starre ogen: een gele iris waarin de rusteloze pupil voortdurend groter en kleiner wordt in waakzaam observeren van zijn overigens grotendeels dode en gevaarloze omgeving.

Verzameld proza, Jotie T'Hooft,

Waar veel cabaretiers liever kiezen voor gevaarloze Verkerke-reproducties toont Manuel ons de wereld van Jeroen Bosch.

http://www.harrykies.nl/Default.asp?keuze=artiestendetail=3

De erfenis die ik meekreeg zit 't in dingen van engere orde; netheid, standbewuste zelfgenoegzaamheid, arrivisme, orde, gevaarloos stardom, eeuwige twijfel, lafheid en het volkomen onvermogen te kiezen.

Het blije lijden, Alex Rosseels,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een gevaarloos onderzoek

Na de simulatie volgt tegenwoordig meestal een onderzoek met een scanner [...]. Zo'n scanner wordt gemaakt in precies dezelfde houding als de simulatie. Het is weerom een pijnloos en gevaarloos onderzoek.

http://www.bestraling.com/bestrbeh.html

  • een gevaarloos rollertje
  • een gevaarloos schot
  • een gevaarloze aanval
  • een gevaarloze actie
  • een gevaarloze doelpoging
  • een gevaarloze kopbal
  • een gevaarloze vrije trap

Hans Setz en Soeratmin Vemena moesten bijsluiten wanneer Roorda de bal verlengde. Verder dan een gevaarloos schot en geblokte voorzet van Soeratmin Venema kwam CVVB echter niet.

http://mariomiskovic.wordpress.com/2011/04/03/oc-cvvb-pakt-een-verdiend-punt-tegen-koploper-urk/,

De flets ogende bezoekers konden aanvankelijk weinig terugdoen, en waren slechts via een schot van Miroslav Stoch een keer gevaarlijk, terwijl Blaise NKufo zijn gevaarloze kopbal op de dak van het doel zag landen.

http://forum.vol.nl/post-4245672.html#4245672,

Toen volgden nog twee VELO-doelpunten uit verwarrende situatie. Bij een corner [...] en bij een gevaarloze aanval met enige verwarring tussen Quint en Just.

http://voetbal.quick.nl/index.php/D3/,

Roland Jansen liet de bal na een ogenschijnlijk gevaarloze vrije trap van Esad Razic uit de handen glippen.

http://ado-denhaag.web3.nl/nl/html/algemeen/nieuws/adrb.asp

De laatste 10 minuten waren dan terug voor KSVB dat nog een vijftal hoekschoppen afdwong met (gevaarloze) doelpogingen van de ingevallen Robin Praet en Verroken.

http://www.ksvbornem.be/?load=wedstrijdverslag&wedstrijdid=0006140,

Na wat waarschuwingsschoten over en weer, kwam na tien minuten de eerste grote kans, toen Van Persie Sneijder een vrije schietkans gaf vanaf links. Het werd een gevaarloos rollertje.

http://www.deoranjegeneraal.nl/nieuws/,

Bij een gevaarloze Luikse actie wandelde de Brugse Macedoniër inderdaad achter de bal aan, zag toen Gunther Schepens aanstormen en dacht de Oost-Vlaming tegen de eigen doellijn aan, los te dribbelen.

De Standaard,

met bijwoord


  • betrekkelijk gevaarloos
  • relatief gevaarloos
  • wat gevaarloos

De monetaire autoriteiten in de VS achten een groei van tussen de 2 en 2,5 als relatief gevaarloos voor de inflatie-ontwikkeling en proberen de economie in die richting te laten vertragen zonder een recessie te veroorzaken.

NRC,

In de beginfase van de meeste regionale oorlogen, de periode van oplopende spanningen wanneer een groot deel van de verslaggeving nog betrekkelijk gevaarloos is, is de verslaggeving tevens het meest gecompliceerd en voor een Westers publiek het minst aantrekkelijk.

NRC,

Misschien maak je een dwingende maatschappelijke problematiek wat gevaarloos door haar in een literaire vorm te gieten.

De Standaard,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • milieuvriendelijk en gevaarloos
  • pijnloos en gevaarloos
  • simpel en gevaarloos

Daarbij is zonne-energie milieuvriendelijk en gevaarloos, wat zeker niet van kernenergie en fossiele energie gezegd kan worden.

http://members.lycos.nl/bomfunknick/zonneenergie.htm

Blijft de vrijdagavond zelf. Ik zal natuurlijk doen alsof ik naar de Loge ga. Dat is simpel en gevaarloos. Hoeveel broeders gebruiken soms die avond in hun werkplaats niet als alibi, om elders naartoe te gaan?

Liliane, of De spiegelingen van leugen en liefde, Clem Schouwenaars,

Het is weerom een pijnloos en gevaarloos onderzoek.

http://www.bestraling.com/bestrbeh.html

Woordfamilie


Als deel van een afleiding