gevondene


gevondene 1.0

dat wat gevonden is; gevonden voorwerp; gevonden zaak of geheel van zaken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het gevondene…

is een zaak of een geheel van zaken

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is voor het eerst ontdekt, is gevonden nadat het eerder verloren was of is gevonden bij het zoeken

    Algemene voorbeelden


    Gevonden en verloren voorwerpen. Er blijft nogal eens iets aan de kapstokken hangen of in de gangen liggen! Meestal wordt het voorwerp thuis gemist, maar soms niet. Als we niet weten van wie het gevondene is, wordt het een bepaalde tijd bewaard. Als u iets mist, kunt u op school komen om te kijken of het gevonden is.

    https://derepelaer.h3o.nl/schoolgids/home/overlay/gevonden-en-verloren-voorwerpen/

    Helaas verdwijnt veel potentieel archiefmateriaal bij het oud papier doordat de eigenaar zich niet bewust is van de historische waarde. Wanneer u twijfelt of het gevondene wel van waarde is voor het archief kunt u daarom altijd contact met ons opnemen.

    https://www.goeree-overflakkee.nl/streekarchief/acquisitie-nieuwe-archieven_45521/

    Onder meer door verbanden te leggen met de 'artistieke logica' van Paul Celan, graaft Kusters veel verhelderends op over Faverey's poëtica, diens zwarte humor en melancholie. Kusters verzuimt daarbij niet om het gevondene af en toe kernachtig onder woorden te brengen, op een manier die de lezer stimuleert om door te graven: 'Wie de wereld zo vluchtig maakt, moet een groot melancholicus zijn.'

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • het nieuw gevondene

    Ik denk dat volledig nieuwe wendingen binnen de wiskunde vaak tot stand worden gebracht door onderzoekers die een grote fysische of meetkundige intuïtie hebben. Gedurende een lange periode daarna is er een bijna onweerstaanbare tendens om de nieuwe ideeën in te bedden in een geformaliseerde, meer algebraïsche en algoritmische theorie. Dit wordt waarschijnlijk ingegeven door de wens om het nieuw gevondene efficiënter te kunnen hanteren, en ook om er een preciezere fundering aan te geven.

    NRC,

    als object bij een werkwoord


    • het gevondene analyseren
    • het gevondene inventariseren
    • het gevondene onderzoeken
    • het gevondene opschrijven
    • het gevondene publiceren

    Het CSI-project is gebaseerd op een waargebeurde moord. Leerlingen moeten sporenonderzoek doen, het gevondene analyseren en in onderling overleg uitzoeken wie van de verdachten de dader is, en wie mogelijk medeplichtig.

    https://www.c2w.nl/nieuws/onderwijsprijs-voor-adrie-nienkemper,

    Méér dan een kwart eeuw geleden begonnen we met vrijwilligers, op een wetenschappelijk verantwoorde manier, het 16e eeuws kasteel Gallifort op te graven. Om het gevondene te onderzoeken en te inventariseren betrokken we een oud, vervallen, maar historisch waardevol pand aan de Koraalplaats 2 (zijstraat van de Turnhoutsebaan in Deurne).

    https://7thheaven.be/turninum/,

    De afgelopen jaren hebben tientallen adviescommissies en ambtelijke werkgroepen zich gebogen over betaalbaarheid en organisatie van de zorg en daarbij evenzoveel rapporten afgescheiden. Vaak met bestemming 'onderste la' en een hoog papegaaigehalte. Het is goed dat Willem Vermeend & Roger van Boxtel in hun boek Uitdagingen voor een gezonde zorg al die laden weer eens hebben omgekeerd en het gevondene overzichtelijk hebben opgeschreven.

    https://www.medischcontact.nl/nieuws/boeken-en-films/media-en-cultuur/uitdagingen-voor-een-gezonde-zorg.htm,

    In het deelprogramma Klassieke Archeologie gaat het om het opsporen van restanten van privé-badinrichtingen in Centraal-Italië, Noord-Afrika en Engeland, onderzoek op het gebied van de waterhuishouding in antieke Romeinse steden (met name Pompeii), het in kaart brengen van mozaïeken met inscripties of andere vormen van overdracht en om het opsporen van de maatvoering van antieke bouwwerken. Het gevondene wordt vervolgens gepubliceerd.

    http://www.let.kun.nl/onderzoek/hlcs-07.htm

    in voorzetselgroep


    • uitleg over het gevondene

    Veel klachten die fysiotherapeutisch behandeld kunnen worden, vragen niet meer kennis dan wat in de basisopleiding fysiotherapie is aangeboden. Een eerste consult bestaat uit onderzoek, uitleg over het gevondene, behandeling en adviezen. Vrijwel altijd krijgt u oefeningen mee.

    http://www.fysiotherapie-stoutjesdijk.nl/diensten/

    met onbepaald voornaamwoord


    • al het gevondene

    De oermens waarom het gaat, werd al vijftien jaar geleden gevonden in de woestijn bij het dorp Aramis in Ethiopië. Sindsdien zijn onderzoekers onder leiding van Tim White en R. Owen Lovejoy bezig geweest de woestijn te controleren op meer botresten, en al het gevondene te reconstrueren.

    https://newscientist.nl/nieuws/oeraap-ardi-wandelde-door-het-bos/

    Nehalennia van Domburg. Geschiedenis van de stenen monumenten, dat bestaat uit een tekstband en een band met afbeeldingen, brengt voor het eerst al het gevondene bij elkaar. Beschrijvingen en commentaren uit afgelopen eeuwen zijn geciteerd en voorzien van zoveel mogelijk foto`s van wat er nog overgebleven is van oude monumenten.

    https://www.matrijs.com/Nehalennia-van-Domburg.-Geschiedenis-van-de-stenen-monumenten.html

    met ander, nevengeschikt substantief


    • het gevondene en het uitgevondene

    De postmoderne filosofie doet zijn intrede rond 1945. Door de vooruitgang van de exacte wetenschappen heeft men ontdekt dat de werkelijkheid te complex is om nog in 'allesverklarende theorieën' te passen. Het geloof in de 'verlossing' door de wetenschap en de techniek is fundamenteel aangetast, de stemming slaat over in kritiek op het gevondene en uitgevondene.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Filosofie/Uitgelicht_34,

    gevondene 2.0

    iemand die gevonden is; gevonden persoon

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een gevondene…

    is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gevonden bij het zoeken

      Algemene voorbeelden


      Het zoeken naar een reeks voorvaderen of een reeks bewoners van een boerderij is meestal niet zo spectaculair. Je zoekt een poosje, en je vindt iemand, en over de gevondene is meestal niet zo heel veel bijzonders te melden.

      https://www.ltebraake.nl/index.php/gelink/28-van-stijntjen-jenneken-en-de-jonge-tonnis,

      Een spel wat we veel speelden was verstoppertje. Een lantaarnpaal was de BUUT. Er werd een zoeker volgens onze methode bepaald. Deze ging dan met zijn ogen dicht tegen de buut staan en telde heel langzaam van l tot en met 10 met als slotzin "wie niet weg is wordt gezien". In deze tijd moesten de anderen zich verstoppen. De zoeker ging dan zoeken, zag hij er één dan rende hij naar de buut om de naam van de gevondene hardop te melden. Zag je de kans om voor de zoeker bij de buut te komen dan tikte je de buut aan en riep "buutvrij".

      http://www.nieuwstoen.nl/2009-05/artikels/template.asp-nummer=2026.htm,

      Bij A-zoekacties wil bijna twee op de drie (62 procent) weten of er een halfbroer/-zus bestaat. Verder is men vooral op zoek naar gegevens over de moeder (55 procent) en de vader (51 procent). 29 procent wil weten wat de reden voor afstand is geweest en ruim een kwart (26 procent) is op zoek naar medische informatie. Twee op de drie (66 procent) wil graag een ontmoeting met de gezochte, ruim de helft (52 procent) hoopt op persoonlijk contact en 22 procent hoopt een band op te kunnen bouwen met de gevondene(n).

      https://adoptie.nl/magazine/zoeken-naar-onbekende-waarom-zou/,

      De uitstekend Nederlands pratende Naydenov (betekent "de gevondene") is de ervaren rot van de Russische ambassade in Den Haag.

      http://blikopnosjournaal.blogspot.com/2019/01/over-rusland-is-maar-een-standpunt.html,

      Combinatiemogelijkheden


      met ander, nevengeschikt substantief


      • de zoeker en de gevondene

      Niet iedere zoekactie waarin de biologische moeder of andere familieleden worden gevonden, loopt uit op een ontmoeting. Een ontmoeting gebeurt alleen als jullie allebei (de zoeker en de gevondene) een ontmoeting zien zitten. Of aandurven.

      https://fiom.nl/afstammingsvragen/geadopteerden/zoeken-je-biologische-familie

      gevondene 2.1

      (religie, mystiek en mythologie)

      iemand die in religieuze zin gered is; iemand die niet meer als verloren beschouwd wordt

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 2.0 : 2.1

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een gevondene…

      is een persoon

      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt is religieuze zin als gered, niet meer verloren beschouwd

        Algemene voorbeelden


        "Het zondaarsgebed kan een prachtig, alhoewel imperfect middel zijn om de verlorenen te laten weten dat ze gevonden zijn. Het kan de gevondenen die de Heer volgen, helpen om zich er blijvend van bewust te zijn dat ze eeuwig gered zijn van hun zonden."

        https://cip.nl/30942-het-grote-evangelische-zondaarsgebed-is-zo-slecht-nog-niet,

        Filippus wordt van een 'gevondene' een 'vinder'. Hoe reageert Filippus op Jezus' vinden? Wat vind je van Filippus' 'evangelisatiepreek'?

        http://www.lcj.nl/download/CAwdEAwUUkRHXEg=&type=pdf