gigawattuur


gigawattuur 1.0

eenheid die de hoeveelheid energie uitdrukt die in één uur door een bron met een vermogen van één miljard watt wordt geleverd of door apparatuur met eenzelfde vermogen wordt verbruikt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een gigawattuur…

is een maat

  • [Waarde] drukt een energiewaarde uit die in één uur bij een vermogen van één miljard watt door een bron wordt geleverd of door apparatuur wordt verbruikt
  • [Toepassingsgebied of bereik] wordt gebruikt als eenheid voor energie, vooral voor elektriciteit alsook voor gas
    Symbool GWh

    Algemene voorbeelden


    1 gigawattuur = 1.000 megawattuur = 1.000.000 kilowattuur = 1.000.000.000 wattuur.

    http://www.goedgewassen.be/content.asp?langue_id=2&id=418

    Tijdens de conferentie verspreidde Coldwell een document waarin staat dat het bewezen is dat Mexico de capaciteit heeft om per jaar 18.000 gigawattuur aan duurzame energie op te wekken, afkomstig uit aardwarmte, water, wind, de zon, en bio-energie.

    http://www.lachispa.eu/nieuws/mexico-wil-33-procent-duurzame-energie-in-2018/,

    In het Duitse Brunsbüttel [...] is woensdag de grootste windmolen ter wereld in bedrijf genomen. Het bouwsel [...] moet jaarlijks 17 gigawattuur aan windenergie opleveren [...]. Dat is genoeg om aan de jaarlijkse energievraag van 4500 huishoudens te voldoen.

    ANP,

    In Nederland wordt iedere dag zo'n 2550 GWh (gigawattuur) aan energie verbruikt. Dat komt overeen met de hoeveelheid energie die het zou kosten om 20 IJsselmeren van helemaal leeg tot helemaal vol te laten lopen met een generator in de Afsluitdijk.

    http://www.tudelft.nl/nl/onderzoek/thematische-samenwerking/delft-research-based-initiatives/energy/engineering-challenges/welke-efficiente-en-op-relevante-schaal-toepasbare-manieren-zijn-er-om-energie-op-te-slaan/

    De hoeveelheid energie is uitgedrukt in gigawattuur. Bij wijze van voorbeeld, één gigawattuur is de hoeveelheid energie nodig om 50 miljoen spaarlampen van 20 watt gedurende 1 uur te laten branden.

    http://www.elia.be/~/media/files/Elia/publications-2/brochures/Systeemenmarktoverzicht_2010_web.pdf,

    Combinatiemogelijkheden


    met substantief erachter


    • gigawattuur elektriciteit
    • gigawattuur gas

    Produceert en plaatst asfalt en beton; 1250 medewerkers; verbruikt 10,5 gigawattuur elektriciteit en 25 gigawattuur gas per jaar.

    http://pt.slideshare.net/QuadrantCommunications/van-stookolie-naar-gas