girlpower


girlpower 1.0

(neologisme)

macht, kracht of invloed waarover vastberaden en sterke vrouwen, vooral jonge vrouwen, zouden beschikken; kracht van jonge vrouwen
Het woord girlpower is in de jaren negentig van de vorige eeuw vooral bekend geworden omdat de Britse meisjespopgroep The Spice Girls het woord veel als leus gebruikte.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Girlpower…

is een kracht

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een kracht of macht of invloed
  • [Bezitter of eigenaar] wordt toegeschreven aan vrouwen, vooral jonge vrouwen

    Algemene voorbeelden


    Het loonwijzer onderzoek 2001/2002 geeft aan dat vrouwen over de hele linie minder aanspraak maken op secundaire arbeidsvoorwaarden dan mannen. Alleen op het punt van reiskostenvergoeding scoren ze beter. Maar ja, die leasebak voor mannen maakt een reiskostenvergoeding overbodig, dus dat is geen wonder. Hoezo girlpower? Verrassend weinig verandering Vrouwen kiezen voor vrouwenberoepen, mannen voor mannenbanen. Dat keuzepatroon verandert nauwelijks.

    http://www.vrouwenloonwijzer.nl/

    Aan belangstelling voor Pippi's 'girl power' geen gebrek. In de Nederlandse kinderfilmtheaters staat Pippi nog steeds op het programma.

    https://www.trouw.nl/nieuws/pippi-s-girl-power~b05ae4e9/,

    De relatie tussen medewerker en detacheringsbureau is duurzamer van aard. Detacheringsbureaus zetten mensen vaak jarenlang in en dat maakt dat de verhouding serieuze vormen aanneemt. Beide partijen investeren zodoende meer in de onderlinge relatie. Pittige tante als premier van Kabinet Online Sanderijn Cels (30) is een typische exponent van de girlpower die ze zelf propageert. Als premier in het virtuele schaduwkabinet Kabinet Online (www.kabinetonline.nl) is ze minder zichtbaar.

    http://www.intermediair.nl/,

    De nieuwe actiethriller "Sucker Punch" zorgt voor heel wat controverse. Critici noemen de film extreem gewelddadig en seksistisch. Fans vinden het een ode aan de girlpower.

    http://www.cobra.be/cm/cobra/videozone/archief/film/1.993812,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 1998
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal girl power
    Betekenis in brontaal idem
    Bedenker Het woord girlpower is in de jaren negentig van de vorige eeuw vooral bekend geworden omdat de Britse meisjespopgroep The Spice Girls het woord veel gebruikte en als leus gebruikte.
    Samenhangende woorden (betekenis) empoweren; empowerment; sisterhood