glansloos


glansloos 1.0

( Gezegd van haar en ogen, daarnaast ook van objecten die licht reflecteren)
zonder glans; zonder weerschijn; niet glanzend; niet glimmend; dof

Algemene voorbeelden


Na veel geworstel kom ik boven en kijk in de glansloze ogen van een nietszeggende, eenzame visser.

http://www.taaldigitaal.nl/auteurs/Jos_van_Bemmel/fragment.htm

Het glansloze haar kamt ze met haar vingers.

Het meesterstuk, Anna Enquist,

Met glansloze ogen stootte ik de schreeuw uit van de gepijnigde mens en stortte mij op een dikgewreven verflaag om daar, op de rand van de wereldondergang, met kinderlijke wijsvinger krullen te draaien en tierelantijnen te trekken.

Gesprekken in huizen aan zee, Willem Brakman,

Ik kon me niet voorstellen dat iemand gek zou kunnen zijn op mevrouw Leifbrand. Met haar donkerrood geverfde, glansloze haar, gelooide huid van het vele zonnebaden en hoogtezonnen, liploze, oranje geverfde mond en fonkelende ogen leek ze op een in eigentijdse kleding gestoken toverkol.

De meisjes van de suikerwerkfabriek, Tessa de Loo,

En als ze probeerde om zich in een van die vijf of zes bedden te zien liggen die daar met de voeteneinden tegen elkaar waren geplaatst als de stralen van een reusachtig gebrekkig en glansloos model van een ster in die Spartaanse ruimte, zag ze dan een gelukkige versie van zichzelf?

Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

Ze behoorde tot het kleurloze soort vrouwen waarvan de Nijmeegse studentenwereld sinds jaren vergeven was: door droogshampoo glansloos geworden haar, ogen opzichtig onopgemaakt, het gelaat enigszins pafferig door een streng dieet van instant-kaasfondue, macaroni met 'prut' en chili con carne.

De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

Alleen de naaldbomen hadden hun normale uiterlijk herkregen, van alle andere hing het gebladerte slap naar beneden. Wel niet wit meer; groen, maar van een andere soort, ziekelijk, uitgeput, glansloos groen.

Een broer in Brazilië, Beb Vuyk,

De glansloze ramen die spinnen en stofwebben hadden dichtgeweven gaapten ons zwart aan.

De lange geboorte, Lut Ureel,

Zijn haar, dik, blond, begon vrij dicht boven de ogen, werd in een grote golf naar achter gekamd, maar was zo glansloos dat het sterk aan een pruik deed denken.

De biograaf, Willem Brakman,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


glansloos 2.0

( Gezegd van zaken, soms ook van personen)
zonder fleur; niet sprankelend; niet levendig; saai; eentonig

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


Hij heeft twee dromen: zijn gezin terugwinnen en een bedrijf in autobanden starten met zijn beste vriend. Als zijn dromen vervliegen, draait hij door. Het leven van Sam Bicke wordt in rap tempo glanslozer.

http://www.theater.nl/onstage/0,2083,1647_1129%5E1132%5E1138%5E1401%5E1407-198841,00.html,

Mijn potenties zijn te groot geworden voor mijn lichaam, mijn gezin, mijn huis en dit kleine landje. Mag ik deze krachten nog langer laten kooien en glansloos laten versmoren? Heb ik de oorlog overleefd om mij bij de post te laten begraven?

Koud, Geertrui Daem,

Waarom zei ik toen die krenkende woorden, dat het onzin was, bullshit, Schöngeisterei, dat ze dat best wist, zodat ze onder mijn ogen was gekrompen tot de glansloze tobber die ze niet wilde zijn.

Kriblijn, Barber van de Pol,

Kunst, zo kakelde ik maar door, dient klaarblijkelijk haar herkomst te vinden in een of andere slecht geventileerde onderwereld waar een kil en glansloos, winters schijnsel hangt; - die wereld is bewoond door zwakkelingen, uitgestotenen, onaangepasten en nog andere zieke types, van wie er duizenden denken dat ze geroepenen zijn om de grote onsterfelijke dingen te maken, terwijl er hooguit twee, misschien drie, daartoe zijn uitverkoren, ja toch? - heb ik gelijk of niet?

Winterlicht. Een vergeetboek, Jeroen Brouwers,

Aantekening over het mannelijk orgasme [...]. Mijn lusten en gevoelens gaan helemaal op in dit zegevierende omhoogklimmen en glansloze neerstorten, waarachtig niet de slechtste manier om (zoals dat stoer heet) aan je trekken te komen en te ontsnappen aan een verschrikkelijke droefheid waaruit je bijna niet meer loskomt – ook de droefheid klimt en daalt en kan me zo niet te grazen nemen.

Het nietigste, Marie Kessels,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een glansloze overwinning
  • een glansloze zege

Na onze glansloze overwinning tegen Tub. Borgerhout kwam nu Heikant op bezoek.

http://www.kmariaburgvk.be/?m=201101,

Eén rake afstandsknal van Rudi Smidts was voor Antwerp voldoende om, als enig team uit de top-zeven, de overwinning te pakken én een schitterende zaak te doen in het klassement. Een glansloze zege met een gouden randje. Want de Great Old wipt over Standard naar de vijfde plaats, op amper drie punten van nummer twee Lierse.

De Standaard,

PSV behaalde een glansloze zege (1-4 bij RKC Waalwijk).

De Standaard,

met werkwoord


  • glansloos verliezen
  • glansloos winnen

Het 1ste team kon geen vuist maken tegen de kanjers van Mosa Petanca en er werd glansloos verloren met 1-8.

http://www.jbcstreeperkruis.nl/nieuws.php,

De dames lieten het slechtste spel zien tegen de nog slechtere tegenstander. Hoewel ze het kampioenspunt scoorden, was het eigenlijk een anticlimax. Er werd glansloos gewonnen.

http://www.bvalmere.nl/nieuws/bericht/750,

Als alles gaat zoals het hoort te gaan, zal Meciar de verkiezingen van vrijdag en zaterdag glansloos verliezen.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/archief/article/detail/455607/1998/09/25/Slowakije-snakt-naar-einde-bewind-Vladimir-Meciar.dhtml,

Anderlecht won nipt en glansloos van AA Gent.

De Standaard,

Van onze vijf Europese vertegenwoordigers kon slechts Anderlecht (glansloos) winnen.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding