glasachtig


glasachtig 1.0

lijkend op glas; als (van) glas; met een of meer typerende kenmerken van glas

Algemene voorbeelden


Een vervelend gevolg van bevriezing op minus 196 graden C is wel dat soms behalve de eerder genoemde (micro) schade aan cellen en weefsels er ook grove, duidelijk zichtbare scheuring voor kan komen in organen, waaronder de hersens. Dit komt doordat weefsels, die verbonden zijn door ijs en het glasachtige mengsel van glycerol en water, niet allemaal met dezelfde snelheid inkrimpen.

http://www.transcedo.org/

Het beschilderde biscuit wordt daarna in een dunne glazuurbrij gedompeld en/of gespoten, d.w.z. in een mengsel van stoffen, dat na het bakken een glasachtige doorschijnende laag over het gehele voorwerp vormt.

http://www.royaldelft.nl/rembrandt_frame.cfm?lang=nl

De specifieke aantrekkingskracht van een glazen voorwerp houdt verband met de glasachtige eigenschappen ervan: glans, transparantie, hardheid, compactheid, klankrijkheid… maar ook fragiliteit.

http://www.kikirpa.be/www2/Site_irpa/Nl/VM/Verre/VMVerres.htm,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • glasachtige materialen

Glasachtige materialen (niet alleen vensterglas, maar ook metallische en polymere glazen) vinden veel praktische toepassingen omdat ze unieke mechanische eigenschappen hebben.

http://www.fom.nl/

  • een glasachtig mineraal

Mica is een glasachtige mineraal met metaalachtige glans, dat zich gemakkelijk laat splijten en tegen hoge temperatuur bestand is.

http://www.pidpa.be/Nederlands/milieu/n-milieu_geologie.htm

met ander, nevengeschikt adjectief


  • glasachtig geel

Meestal ontstaat de likdoorn in een eeltplek als gevolg van langdurige plaatselijke wrijving en druk. De kleur is glasachtig geel.

http://www.voetverzorging.nl/

Vaste verbindingen


glasachtig 2.0

met veel glas; veel glas bevattend

Algemene voorbeelden


De derde fase omvat een kleinschalige ontwikkeling die aansluit op de achterzijde van het pand. Hierbij wordt gedacht aan een glasachtig paviljoen waardoor de beleving en de relatie met de bestaande tuin verstevigd wordt.

Meppeler Courant,