glycerol


glycerol 1.0

(chemie en mineralogie)

kleurloze en reukloze, dikvloeibare, zoetsmakende vloeistof die geproduceerd wordt uit natuurlijke vetten en oliën of op synthetische wijze wordt verkregen; glycerine
Soms ook specifieker in toepassing op het product als grondstof van glycerine.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Glycerol…

is een vloeistof

      Algemene voorbeelden


      Glycerol (1,2,3 propaantriol) is een alcohol met 3 hydroxylgroepen, met als brutoformule C3H8O3. Het komt voor als een viskeuze kleurloze vloeistof, die matig tot goed oplosbaar is in water. Glycerine is doorgaans een mengsel van 80% glycerol en 20% water.

      http://ecp-biomass.eu/node/177,

      Om een uitdroging van de huid van de handen te vermijden kan men een verzachtend middel aan de alcohol toevoegen (b.v. glycerol 1%, 2 druppels silicone-olie per liter).

      http://www.health.fgov.be/CSH_HGR/Nederlands/Brochures/tandheelkundige.html,

      Glycerol - syn. Glycerine [...]. Glycerol kent verschillende toepassingen in de meest uiteenlopende sectoren: • cosmetica (bv. tandpasta, zeep,…); • medische preparaten: om de gladheid te verbeteren of als verzachter (bv. hoestdrank, zetpillen); • industrie: als weekmaker in kunststoffen en als antivries; • humane voeding: als oplosmiddel of zoetstof (snoep, gebak, margarine); • diervoeding: als glucoseprecursor en energieleverancier, verhoogt de voederopname.

      http://www.glycerol.be/wat-is-glycerol/,

      E422, Glycerol [...]. Glycerol kan gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten. De naam suiker-alcohol is een chemische definitie, het bevat geen alcohol (ethanol).

      http://www.food-info.net/nl/e/e422.htm,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen