godslastering


godslastering 1.0

het beledigen van God; elke handeling of uiting (of het resultaat daarvan) die tegen het geloof ingaat of God beledigt; blasfemie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Godslastering…

is een belediging; is een handeling

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt als beledigend ervaren, kan zelfs onwettig of onrechtmatig zijn
  • [Activiteit of handeling] wordt veroorzaakt door het negatief gebruiken van Gods naam, door het ontkennen van het bestaan van een god, door negatieve of met het geloof tegenstrijdige uitspraken over God, etc.
  • [Wijze] kan uitgedrukt worden in inhoudelijke uitingen, in vloeken, in geschriften, of in kunstvormen (afbeeldingen, boeken, beeldhouwwerken, films)
  • [Handelende persoon] wordt door een mens verricht of veroorzaakt
  • [Gevolg of resultaat] heeft het effect dat iemand of een groep zich beledigd voelt en kan voor de uitvoerende tot een veroordeling leiden
  • [Gezichtspunt of perspectief] is subjectief: wat voor de één godslastering is, heeft voor de ander niets met geloof of belediging te maken

Algemene voorbeelden


Een rechtbank in Italië heeft bepaald dat het vervloeken van de Maagd Maria mag. Godslastering, het beledigen van God, blijft echter strafbaar.

De Standaard,

Rushdie haalde zich in 1989 de woede van Iran en andere islamitische landen op zijn hals door het boek De Duivelsverzen. Het werd als godslastering ervaren door de moslims, die een prijs op zijn hoofd zetten.

De Standaard,

Fietsen op zondag wordt door de gereformeerde protestanten als een zware godslastering omschreven.

De Standaard,

Jezus was volgens de Joodse priesters de dood schuldig, omdat hij zich voor God, Gods Zoon, de Godmens, uitgaf. Daarop, op die godslastering, stond volgens de Joodse wet de doodsstraf.

http://users.skynet.be/courlisius/paus_kerk.html,

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • wegens godslastering

In hetzelfde jaar dat hij zijn bekering tot het katholicisme openbaar maakte, werd hem een proces wegens godslastering aangedaan voor een passage uit: Nader tot u.

http://www.fokas.nl/n/nieuws20.php,

De voornaamste getuige à charge in het proces tegen twee Pakistaanse christenen, die op 6 februari wegens godslastering ter dood werden veroordeeld, heeft gisteren tijdens de behandeling van de zaak in hoger beroep zijn beschuldiging ingetrokken.

NRC,

Sjeik Youssef, een 57-jarige geestelijke, is de leider van de islamitische aktivisten die in Egypte de ene na de andere artiest, intellektueel en schrijver voor de rechter slepen wegens godslastering.

De Standaard,

  • wet op godslastering
  • wetten op godslastering
  • wetten tegen godslastering

Nu moeten de Britten hun 807-jaar oude wet op godslastering verdedigen voor het Europese hof voor Mensenrechten.

De Standaard,

Wel zei ze de wetten op godslastering, die in de jaren tachtig onder het bewind van de toenmalige militaire leider Zia ul-Haq werden opgesteld, te willen veranderen.

NRC,

De jury stemde in met het verbod, argumenterend dat de prent de wetten tegen godslastering overtrad.

De Standaard,

  • van godslastering beschuldigen
  • van godslastering betichten
  • van godslastering vrijspreken

Jezus werd beschuldigd van godslastering en hoogverraad en door de Romeinse stadshouder Pontius Pilatus tot de kruisdood veroordeeld.

http://www.student.kuleuven.ac.be/~m9919504/christendom.htm

Intussen zijn in de stad Lahore tot woede van sunnitische radicale moslims de twee christenen vrijgelaten, die donderdag van godslastering werden vrijgesproken nadat ze eerder voor dat vergrijp ter dood waren veroordeeld.

NRC,

Een andere, tragische bijzonderheid is dat een derde man, Mansoor Masih, die eveneens van godslastering was beticht, vorig jaar na een rechtszitting door onbekenden werd doodgeschoten.

NRC,

Nadat twee christenen, onder wie een 14-jarige jongen, eind februari van godslastering waren vrijgesproken door een rechtbank in Lahore, dreigden woedende fundamentalisten het tweetal alsnog te doden.

NRC,

Tientallen christenen zijn de afgelopen jaren van godslastering beschuldigd en menigmaal bleek er persoonlijke animositeit in het geding, zo hebben Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties vastgesteld.

NRC,

met ander, nevengeschikt substantief


  • diefstal en godslastering
  • echtbreuk en godslastering
  • hoererij en godslastering
  • moord en godslastering
  • vrouwenroof en godslastering

Vrouwenroof, echtbreuk, godslastering en openlijk concubinaat werden Padre Lorenzo da Ponte ten laste gelegd toen hij door de 'Inquisitie' voor vijftien jaar uit de Republiek Venetië werd verbannen.

NRC,

'[...] Want uit het hart komen boze overleggingen, moord, echtbreuk, hoererij, diefstal, leugenachtige getuigenissen, godslasteringen' (Mattheüs 15:18, 19).

http://members.lycos.nl/zuidvrouw/

  • vloeken en godslastering
  • vloeken en godslasteringen

Instellingen die zich verzetten tegen het bestrijden van vloeken en godslastering worden gesubsidieerd.

http://www.christenunie.nl/index.php?Hoofd=/nieuws.php=246,

Nooit had ik zoveel vloeken en godslasteringen met een dergelijke hevigheid, frequentie en verscheidenheid horen losbarsten in een zo korte tijdsspanne, en ik had nochtans mijn legerdienst al achter de rug.

De wekker, André Janssens,

Woordfamilie


Overige woordfamilieleden