goedbeschouwd


goedbeschouwd 1.0

als het genoemde goed beschouwd wordt, als iets aan een nadere beschouwing onderworpen wordt; bij nadere beschouwing; alles in overweging genomen; bij nadere overweging; welbeschouwd
Vaak aan het begin van een zin, gevolgd door een persoonsvorm, maar ook in lopende tekst. Veel minder gebruikelijk dan het synoniem welbeschouwd.

Algemene voorbeelden


Dat 'Ja, nee' waarmee de acteur begint, is in zijn weifelende eenvoud betekenisvol. De acteur kan goedbeschouwd niet kiezen tussen de verwachtingen van het publiek en zijn eigen inbreng.

NRC,

Goedbeschouwd bevat de film slechts één geslaagde scène, wanneer er binnenshuis op realistische wijze een lijk in stukken gesneden wordt en de camera ons mee naar buiten neemt, naar onschuldige activiteiten met een dreigende ondertoon zoals het driftig kloppen van een kleed en het schillen van een aardappel.

NRC,

Hij was niet tevreden met zijn gezicht, niet tevreden met zichzelf, niet tevreden met zijn hele leven. Maar de energie ontbrak hem om er iets aan te veranderen. En goedbeschouwd zou hij ook niet weten wat hij dan wél wilde.

Spiegelbeeld, Anton Quintana,

Als je voor het overige terugblikt op de eerste anderhalf jaar van de wet Rea, dan is één conclusie onafwendbaar: de situatie in de uitvoering bevordert de kansen op werk niet bepaald. Goedbeschouwd is dat geen nieuws. Vooral de specifieke bemiddeling van arbeidsgehandicapten is al jaren een soort stiefkind binnen de uitvoering.

http://www.fnv.nl/?02werkgeld/wao/?f=15=48=nd,

De verhuizing zat erop en goedbeschouwd was daarmee ook zijn bestaansrecht komen te vervallen.

Nette mensen in een nieuwe tijd, Hans van der Kamp,

Goedbeschouwd bestaat Jorritsma's Samen werken aan bereikbaarheid dus vooral uit het verbreden van wegen.

http://www.groene.nl/1996/35/mdr_auto.html,

Goedbeschouwd zijn het alleen de vrouwtjessluipwespen die dit nuttige werk doen.

NRC,

Dat we niet tot in lengte van dagen al die rotzooi hoeven te blijven lezen, al die doodgeslagen kutboeken van al die provinciale sufferdjes die zich eerst twee jaar achter hun eigen computer hebben zitten vervelen met het optypen van al hun geheel uit hun eigen hoofd bij elkaar gefantaseerde bedenkseltjes, en die daarna nog eens een keer de lezer in slaap sussen met hun in de magnetron opgewarmde vliegtuigmaaltijden die goedbeschouwd niet meer dan een smakeloze en zouteloze imitatie van het echte eten zijn.

Eten met Emma, Herman Koch,

Inmiddels is in Denemarken een jonge charismatische statisticus opgestaan die luidkeels verkondigt dat er goedbeschouwd nooit een milieuprobleem is geweest.

NRC,

Een beroep dat sinds het overlijden van het socialisme ook een zeer verweesde indruk maakt is dat van kunstenaar. En vooral dat van beeldend kunstenaar. Nu deze zo helemaal alleen, zonder overheid of ideologie, de markt op moet, vallen de inkomsten vies tegen en is het armoe troef. Dat is vreemd want kunst is, goedbeschouwd, toch een door en door liberale bezigheid.

NRC,

Wat nu steeds meer terrein wint is goedbeschouwd een uit Arabië geïmporteerde dracht, die ik ervaar als uitheems en wezensvreemd.

NRC,

Teletop is één van de computerprogramma's die docenten een 'digitale leeromgeving' biedt: goedbeschouwd niets meer dan een centrale plek op internet waar een docent informatie kwijt kan: sheets bijvoorbeeld, huishoudelijke mededelingen of internetlinks.

Mare,

Goedbeschouwd is het hele datinggebeuren zoiets als een veemarkt.

http://www.amsterwitched.nl/

Als in een van de liedjes die Hetty vroeger zong (al slaan de laatste twee regels niet erg op het wegraken waarop ik doel, en goedbeschouwd slaan ze gewoon helemaal nergens op): Het sprookje is uit. Een mooie droom is voorbij. Ik dacht dat jij op mij zou wachten. Maar jij nam een ander voor mij.

Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

De pan bestaat uit een laminaat van aluminium (aan de buitenkant) en roestvaststaal (binnen) en dat laatste is goedbeschouwd een zó beroerd materiaal dat een mogelijk gunstig effect van de prefab-roetlaag (zoals gezegd: nog in studie bij AW) dat niet opheft.

NRC,

Droomland Amerika bleek een nachtmerrie en daarom noemden we Johnson moordenaar; in Fantasio en Paradiso kon je trippen op LSD of gewoon een lachkick krijgen van het roken van koeiestront; van de seksuele revolutie leerden we dat het ook heel fijn was om geslachtsgemeenschap te hebben met het oor van je partner, en Roel van Duyn was goedbeschouwd toen al naarstig op zoek naar een paddestoel om van daaruit zijn kabouterfilosofieën te vervolmaken.

http://www.boudewijnbuch.net/

Echt gewaarschuwd hebben ze me niet, op de hoogte gesteld van de technische condities ook niet, aangetoond dat alleen mijn decor erop vooruitging maar verder alles bij hetzelfde blijft evenmin. Dat de bijbehorende centrale ontbrak verzwegen ze. Goedbeschouwd hebben ze me bedrogen.

Twee eendjes en wat brood, Renate Rubinstein,