goedbetaald


goedbetaald 1.0

( Gezegd van personen, met name werknemers)
een goed salaris hebbend; veel geld verdienend

Algemene voorbeelden


'Tevens wil ik bereiken dat de bibliothecaris door middel van salariëring en arbeidsvoorwaarden de status en de positie krijgt die hij verdient. Namelijk die van een goed opgeleide, goedbetaalde en prettig werkende professional.'

http://www.wobsite.nl/

Dat betekent dat de juristen denken de advocaten van goedbetaalde duursporters te kunnen weerstaan.

NRC,

Anderzijds zie je goedbetaalde tweeverdieners die gezonde, succesvolle kinderen voortbrengen en bij wie alle voordeel cumuleert.

de Volkskrant,

De weigering om de infrastructuur van de drugsbendes aan te pakken, verklaart ook waarom bijna elke Hollandse functionaris die hier een paar jaar als lid van de marine, douanerecherche, politie, marechaussee of magistratuur goedbetaald belast is met drugsbestrijding uiteindelijk gillend gefrustreerd de Antillen weer verlaat.

NRC,

Ik had mezelf kunnen afsluiten als een goedbetaalde schrijver.

NRC,

Ik ben begonnen bij het Leids Dagblad. Daar hadden wij nog correspondenten, die dus echt in de kroeg kwamen en vreselijke kopij leverden, maar wel in de wortels van de samenleving zaten. Die zijn allemaal afgeschaft, dat zijn goedbetaalde journalisten geworden, die niet in de buurten wonen waar problemen zijn.

http://villa.intermax.nl/journalist/numm/numm_center_jo22.29903.html

Tweeduizend meter dichter bij het centrum drijven goedbetaalde jongeren de huizenprijzen op en zorgen welbespraakte nieuwe bewoners er wel voor dat de Jordaan een modieuzer buurt wordt.

http://www.nijenrode.nl/nl/

BMW 7-reeks: voor goedbetaalde it-freaks.

De Morgen,

'De goedbetaalde profs uit de Serie A doen dit om hun collega's die minder goed af zijn een steuntje in de rug te geven', zei Fidenzio Nardello namens de spelersassociatie (AIC).

Meppeler Courant,

De activiteit van de Belgische diplomaten bij de Permanente VN-Vertegenwoordiging in New York stond, blijkens hun getuigenis, naar het woord van Vera Dua (Agalev), gelijk met niet meer dan die van goedbetaalde postboden.

De Standaard,

Het gevecht van die Indianen en Eskimo's tegen de dierenrechtenlobby is een oneerlijk gevecht van mondige en goedbetaalde professionele aktievoerders in het zonnige zuiden met ruime toegang tot de media, tegen media-vreemde mensen die in ijskoude en verafgelegen gebieden op een harde wijze moeten overleven.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • goedbetaalde medewerkers
  • goedbetaald personeel

Alvast bedankt voor het fantastische werk dat zij als beroepspolitici, omringd door regimenten goedbetaalde medewerkers, hebben verwezenlijkt voor ons volk: tienduizend miljard frank staatsschuld, massale werkloosheid en een sociale zekerheid zonder pensioenreserves.

De Standaard,

Via een ingewikkeld systeem krijgt het goedbetaalde Lufthansa-personeel - gemiddeld verdient een werknemer hier 30 procent meer dan bij de concurrentie - een pensioen van de Duitse overheid.

NRC,

Wie niet over de vereiste kennis en capaciteiten beschikt om toe te treden tot de elite van het goedbetaalde kernpersoneel of de generieke dienstverleners, is gedoemd te verdwijnen in de pool van flexibele werknemers, die eenvoudig, repeterend werk verrichten op wisselende tijden en met onzekere (lagere) inkomsten.

NRC,

goedbetaald 2.0

( Gezegd van een baan, een betrekking, een posititie, arbeid e.d.)
waarvoor men een goed salaris krijgt; waaraan men veel geld verdient

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


Over enkele dagen neemt Walesa verlof om goedbetaalde lezingen te gaan geven in de Verenigde Staten.

De Standaard,

In de tijd dat hij ons bang maakte voor de ondergang van de wereld hield hij goedbetaalde colleges voor de top van het Bijenkorf-concern over de vraag hoe die ondergang gunstig was voor een warenhuis.

...honderd. Ik kom, Piet Grijs,

Het is een bedrijf dat een op onderdelen gemoderniseerde outillage paart aan een staaltraditie van bijna een eeuw, in een omgeving waar voor de bevolking de Duitse term voor (hard) goedbetaald werken in de kolen en de staal - Malochen - heel lang de zin van het leven dekte.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een goedbetaalde baan
  • goedbetaalde banen

De goedbetaalde banen in de industrie verdwijnen en voor hen blijven er de slecht betaalde baantjes in toerisme en handel.

De Standaard,

Niet minder zorgwekkend is dat de grootste handelstekorten van Amerika met Azië speerpunt-industrieën betreffen - sectoren als telecommunicatie, computers, auto's, vliegtuigen, gereedschapsmachines en apparatuur voor elektriciteitsopwekking. Deze produceren naar verhouding een hoge toegevoegde waarde en leveren dus goedbetaalde banen op.

NRC,

Homoseksuele toeristen geven 40 procent meer geld uit dan hetero's. Ze hoeven niet te sparen voor studerende kinderen en hebben meestal een goedbetaalde baan.

De Limburger,

Talentvolle afgestudeerden kiezen liever voor een goedbetaalde baan in het bedrijfsleven dan voor een carrière in de wetenschap.

http://www.uvt.nl/univers/nieuws/0001/23/promo.html,

Burroughs heeft een goedbetaalde baan in Manhattan, maar de demonen uit zijn jeugd blijven hem achtervolgen.

http://www.boekenbrief.be/index.cfm?fuseaction=detail.popup_titeldetail=338658,

Na verloop van tijd krijgt Jan een vaste vriend, geeft zijn goedbetaalde baan op, en gaat met Wim samenwonen.

http://www.pastoralecounseling.org/

"Je moet het ook niet te idealistisch zien", zegt ze, "als ik voorheen een goedbetaalde baan had gehad, was ik misschien niet in dit vak terecht gekomen."

http://www.xs4all.nl/~dood/index.html,

Clinton liet weten dat de relatie met Japan ook gunstig kan uitpakken voor de kiezers in de VS doordat de vrijhandel meer goedbetaalde banen oplevert voor en "de Amerikanen de kans geeft om de Amerikaanse Droom te vervullen".

NRC,

Hermans gaat er van uit dat studenten die de hbo-masteropleidingen volgen er een goedbetaalde baan naast hebben.

Trouw,

"Aan iedereen valt wel wat te verbeteren. Want wie communiceert er nou perfect?" Dat bracht Wiersma (34) er enkele maanden terug toe een goedbetaalde baan als advocaat op te geven en voor zichzelf te beginnen als datingcoach.

Algemeen Dagblad,

"Welk soort verrijkende (en liefst goedbetaalde) banen heb je in gedachten voor gepensioneerde kassiersters, beroepsonderofficieren of postbodes?"

http://users.pandora.be/jan.van.duppen/j_gelezen.htm#12,

Begin vorig jaar kondigde het Amerikaanse Cisco, producent van netwerkschakelaars, aan dat het Amsterdam als Europees hoofdkwartier had gekozen, wat de regio duizenden goedbetaalde banen voor hoogopgeleiden zou opleveren.

Het Parool,

Rond de tijd van het huwelijk had Johns zwager, de 40-jarige André du M., zijn goedbetaalde baan als hoofdverpleger in de serviceflat Waaldorp opgezegd om zijn schoonbroer bij te staan bij de verzorging van de oude dame, die in een nabijgelegen serviceflat woonde.

De Standaard,

( (vooral) in België)
  • een goedbetaalde job

We willen zelf een goedbetaalde job en willen ook dat anderen onze kinderen opvoeden.

De Standaard,

Eerst waren ze ontzettend kwaad op me, toen ik de goedbetaalde, veilige job liet vallen en eindelijk ging leven van hetgeen ik altijd al wilde doen.

Het blije lijden, Alex Rosseels,

"Jobkreatie is hier geen probleem, het is de kreatie van goedbetaalde jobs waaraan het mangelt", zeggen ambtenaren van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

De Standaard,

VS-ekonomie creëert jobs, maar niet genoeg goedbetaalde jobs.

De Standaard,

Hank Guzda van het departement van Arbeid in Washington wijst op de groeiende polarisatie op de arbeidsmarkt: de goedbetaalde tegenover de slechtbetaalde jobs.

De Standaard,

Natuurlijk had een vol jaar spuiten me ook een entourage bezorgd van talloze verslaafde rare vogels: niet in het minst omdat ik de meest bemiddelde was, want de ondertussen goedbetaalde reklamejob wist ik ondanks alles vol te houden.

Het blije lijden, Alex Rosseels,

  • goedbetaalde arbeid
  • een goedbetaalde betrekking
  • een goedbetaalde opdracht
  • een goedbetaalde positie
  • goedbetaalde overuren
  • goedbetaald werk

Onder de huidige economische omstandigheden is het ook moeilijker om een goedbetaalde opdracht te krijgen.

Meppeler Courant,

Als enige zoon van een hoge ambtenaar had hij lndisch recht gestudeerd, was een tijdlang op Java geweest en keerde naar het moederland terug waar een kruiwagen klaarstond om hem naar een rustige, goedbetaalde positie te brengen.

De koorddanseres en andere herinneringen, Rico Bulthuis,

Kees, werkzaam op de grote vaart in een goedbetaalde positie, vertelde me op een keer achter de pils gezeten dat hij, eenmaal thuisgevaren na lange afwezigheid, altijd zijn eerste schreden richtte naar een grammofoonplatenhandel teneinde alle nieuw uitgekomen platen van Gert en Hermien aan te schaffen.

Een zwervend bestaan, Bob den Uyl,

Alle werkloze mannen tussen achttien en vijfendertig jaar, las ik, werden opgeroepen voor vrijwillige, goedbetaalde arbeid in Duitsland.

Emmeke, Jan Lampo,

Studenten Tandheelkunde, Informatica en Fiscaal Recht komen het snelst aan goedbetaald werk.

http://ublad.warande.net/~ublad/ubladen/29/34/033Elsevier.html

Manuel Maura dos Santos is de manager van de groep: hij had vroeger een goedbetaalde betrekking, maar vond dat het leven meer moest bieden.

De Standaard,

Hij zag van nu af aan af van de lang niet slechte premies, de goedbetaalde overuren en het voordeel van een werkkring die van huis was te belopen.

Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

goedbetaald 3.0

( Gezegd van zaken, producten)
waaraan men veel geld verdient; waarvoor veel geld betaald wordt; waarmee veel geld verdiend wordt

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

Algemene voorbeelden


Het is klaar dat in landen waar de patiënt de arts van zijn zwijgplicht kan ontslaan, de overgrote meerderheid van medische getuigschriften goedbetaalde welwillendheidsattesten zijn die niet stroken met de meest elementaire waarheid.

http://www.ordomedic.be/nl/a35/a035020n.htm

Maar weg man, weg goedbetaalde goedafgeënte bellefleurs en goudrenets, weg ook paarden en kar en dominusvobiscum en knechten die nergens nog te vertrouwen waren.

Het blauwe meisje en de andere kleuren van de verschrikking, Greta Seghers,

In 1990 werden er in België nog 473.000 wagens verkocht, na de val van de Berlijnse Muur hield de goedbetaalde export van tweedehandswagens naar het voormalig Oostblok de omzet op een hoog peil.

De Standaard,