googelen


googelen 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT)

( Met betrekking tot informatie; zoektermen)
opzoeken op het internet met behulp van de zoekmachine Google; ook in absoluut gebruik: informatie opzoeken op het internet

Semagram (extra betekenisinformatie)


Googelen…

is opzoeken; is een handeling

  • [Doel of bestemming] wordt gedaan om informatie te vinden
  • [Instrument] wordt gedaan op een apparaat met internetverbinding, bijvoorbeeld een computer of een mobiele telefoon
  • [Motief] wordt gedaan om aan informatie te komen

    Algemene voorbeelden


    Al googelend vond ik dit forum. Het lijkt me leuk mijn kennis te verbreden wat betreft de bullterrier.

    http://bullterrier.forumotion.net/t1199-al-googelend,

    Maar, vroeg ik me af, was het nu ook een goede plaat? Dus ik googelde de titel, 'St. Anger'. (klik) 1,3 miljoen hits. De eerste Nederlandstalige entry komt van een Belgisch webmagazine genaamd Digg (klik).

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/archief/article/detail/1703874/2006/05/31/Was-het-nu-ook-een-goede-plaat-Dus-ik-googelde-de-titel-rsquo-St-Anger-rsquo-klik-1-3-miljoen-hits.dhtml,

    Nog maar een keer googelen, naar aanleiding van de vraag of ik gegoogeld ben door het Google Team. U weet nog wel: mijn digitaal visitekaartje dat op het web verdwaald was, werd door de zoekmachine Google compleet opgehoest, inclusief adres en telefoonnummers.

    BN/De Stem,

    Combinatiemogelijkheden


    met object


    • zichzelf googelen

    Wanneer je Cindy H. googelt kom je epistels tegen waarin ze met de grond gelijk wordt gemaakt. Hoe is ze daar onder? "Ik googel mezelf al een tijdje niet meer. En recensies lees ik ook niet. Het is niet zo dat ik kapot ben van een negatieve recensie, maar het kan wel mijn dag verpesten."

    http://www.metronieuws.nl/nieuws/ik-googel-mezelf-niet-meer/dYBgij!n99081/,

    Alec droomde ervan om te werken bij een gerenommeerd communicatiebureau. Toen hij zijn favoriete creatieve directeurs googelde kwam hij op een subliem idee. Alec stelde vast dat er geen gesponsorde links stonden bij deze zoekresultaten. "Zelf typ ik regelmatig mijn eigen naam in op Google", vertelt Brownstein. "Iedereen googelt zichzelf, zelfs wie het ontkent. Ik vermoedde dat die topmensen uit de reclamewereld dat ook deden."

    http://www.jobat.be/nl/artikels/vind-je-droomjob-door-jezelf-te-googelen/

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding