graaicultuur


graaicultuur 1.0

(politiek en bestuur)

cultuur die gekenmerkt wordt door inhaligheid en hebzucht en waarin men zich zoveel mogelijk probeert te verrijken, soms ook op frauduleuze wijze; klimaat dat gekenmerkt wordt door inhaligheid en hebzucht en waarin men zich zoveel mogelijk probeert te verrijken, soms ook op frauduleuze wijze; cultuur waarin zoveel mogelijk gegraaid wordt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een graaicultuur…

is een cultuur

 • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een cultuur of klimaat gekenmerkt door hebzucht en inhaligheid waarin men zich zoveel mogelijk probeert te verrijken

  Hoofdsemagram: cultuur


  Algemene voorbeelden


  De klokkenluiders zullen vrijdag tijdens een persconferentie toelichting geven over het feit dat uit onderzoek van de private firma iForce blijkt dat de vier klokkenluiders zelf te veel loon ontvangen zouden hebben. In oktober vorig jaar hadden de vier nochtans zelf de graaicultuur bij Hazodi aangeklaagd.

  http://www.clint.be/actua/hazodi-klokkenluider-schopt-wild-om-zich-heen-op-vier,

  Uit onderzoek blijkt dat de bedrijven met de hoogste beloningen voor topmannen, niet zo goed zijn voor de aandeelhouders. Wellicht is dat de reden dat de graaicultuur zo'n vlucht heeft genomen? Puur omdat een paar topmannen het niet zo nauw hebben genomen, zowel voor hun eigen beloning als voor hun eigen organisatie?

  http://supermanagement.wordpress.com/2009/12/30/bedrijven-met-de-best-betaalde-topmannen-doen-het-slecht-op-de-beurs/,

  VNO gaat mee in actie tegen 'graaicultuur'. De werkgeversorganisatie VNO-NCW kan zich goeddeels vinden in de eisen die minister Heinsbroek van Economische Zaken wil stellen aan de optieregelingen voor topmanagers in het bedrijfsleven [...]. De LPF-bewindsman zei vrijdagavond in het tv-programma Netwerk dat hij 'de spelregels' voor het verlenen van opties wil wijzigen. 'Ik heb mij gestoord aan de graaicultuur', merkte hij op. Heinsbroek wil de termijn, waarbinnen de opties mogen worden verzilverd, verlengen tot drie jaar.

  de Volkskrant,

  De teloorgang van het verbond tussen Donald en Ivana Trump wordt door de New Yorkse high and mighty beschouwd als het bewijs dat de jaren tachtig voorgoed voorbij zijn. Net zoals de val van het mineraalwater-imperium Perrier en de ondergang van de straatschoffies bij uitstek van de beleggingsindustrie Drexel Burnham Lambert. Ze waren het gezicht van een graaicultuur in de financiële jungle van 'grote stappen, snel thuis'.

  https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010825378:mpeg21:a0541,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • de zielloze Amerikaanse graaicultuur

  Twee mannen en een vrouw, alle drie tegen de dertig, hebben zich op een afgelegen plek in Californië teruggetrokken uit de zielloze Amerikaanse graaicultuur.

  https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010823566:mpeg21:a0221,