grasgang


grasgang 1.0

(neologisme)

strook gras die loodrecht op de hoogtelijnen van een stuk land loopt en die het overtollige water van dat land afvoert

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een grasgang…

is een strook

  • [Constructie] loopt loodrecht op de hoogtelijnen van het land
  • [Materiaal] is begroeid met gras
  • [Functie] voert overtollig water af
  • [Gelijkenis] lijkt op een grasbufferstrook
  • [Onderscheid of tegenstelling] verschilt van een grasbufferstrook omdat hij loodrecht op de hoogtelijnen loopt

Algemene voorbeelden


Grasgangen worden ingezaaid loodrecht op de hoogtelijnen. Ze remmen het oppervlakkig afstromende water af daar waar het zich van nature concentreert, op plaatsen waar geul- en ravijnvorming optreden. Het water zal deels infiltreren en het sediment bezinkt in de grasgang. Het overtollige water wordt langs de grasgang afgeleid. De beworteling van het gras zorgt voor een verhoogde bodemweerstand, waardoor geulen en ravijnen niet langer kunnen ontstaan.

http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:gs0SorZ62K4J:www.sint-lievens-houtem.be/upload/documenten/gemeente/306/erosiebestrijding_in_de_praktijk.pdf+grasgang&hl=nl&gl=nl&pid=bl&srcid=ADGEESiZWW_fHGsxf4a572DzCIUlaePHkNZUguEUhy1oP_R0p4ByDUvSsE9Z3ll-JcsAyP5Lf-xYZxAbb1d3UjQQ6ugXJVKIMOpfzqNfNTdocdzhZodxPos8pZ-da8iDovD5d1FFcGrK&sig=AHIEtbTS1t1knMJep9bkTJfcOeeW1NAGTQ

Grasgangen moeten een gemiddelde breedte hebben die ligt tussen 9 en 30 meter. Deze breedte staat vermeld in het contract en vormt de basis waarop de vergoeding wordt berekend. De grasgang mag nergens smaller zijn dan 9 meter.

http://www.boutersem.be/Subsidie_erosiebestrijding

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2009