grexit


grexit 1.0

(business, economie en financiën; neologisme)

eventueel vertrek van Griekenland uit de eurozone; Griekse uittreding uit de eurozone

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een grexit…

is een uittreding

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een mogelijke vrijwillige of gedwongen uittreding van Griekenland uit de eurozone
 • [Gevolg of resultaat] zou betekenen dat in Griekenland de drachme weer de nationale munt wordt in plaats van de euro

  Hoofdsemagram: exit


  Algemene voorbeelden


  De voorbije twee jaar heeft iedereen die iemand is in Europa, bezworen dat een exit van Griekenland uit de eurozone niet tot de mogelijkheden behoorde. Vandaag bestaat er een woord voor dat mogelijk vertrek: Grexit. Er staat voorlopig nog een vraagteken achter, maar het is wel een piste geworden waarover ook hardop nagedacht wordt [...]. Het feit dat er nu wel over gesproken wordt, ook op de hoogste niveaus van de Europese besluitvorming, betekent niet dat een Griekse exit minder beangstigend geworden is. Er is de schrik voor een domino-effect, waarbij speculanten meteen het volgende zwarte schaap in de eurozone aanvallen.

  http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=8C3Q52RO,

  Of het zover zal komen is nog afwachten, maar er bestaat al wel een woord voor het scenario waarbij Griekenland uit de eurozone stapt: Grexit, een verkorting van Greek exit of Griekse exit.

  Taaltelefoon,

  De euro moest Europa verenigen, maar is vooral bezig Europa te splijten [...]. Het meest hopeloze geval vormt Griekenland [...]. Brussel verlangt van Athene, teneinde een 'Grexit' te voorkomen, twee dingen: dat het de uitgaven fors vermindert en de inkomsten fors vermeerdert. Geen van beide zal gebeuren, omdat dat maatschappelijk onmogelijk is.

  de Volkskrant,

  Na grexit kwam prexit, de uittreding van Puerto Rico uit de dollarzone (die overigens ook niet doorging) en alom bekend is inmiddels brexit, de uittreding van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, die recent via een referendum werd afgedwongen. En in het kielzog van brexit ontstonden auxit (Oostenrijk), bexit (België), dexit, (Duitsland), frexit (Frankrijk), hunxit (Hongarije), italexit (Italië), nexit (Nederland) en spexit (Spanje). In België pleitte extreemrechts direct nadat de uitslag van het Britse referendum bekend was geworden voor een vlexit (Vlaanderen). En in Schotland wilden ze juist een scoxit, een uittreding uit het Verenigd Koninkrijk.

  https://taaluniebericht.org/artikel/grexit-en-brexit,

  Woordfamilie


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Etymologie


  Aard herkomst leenwoord
  Vroegste datering 2012
  Brontaal Engels
  Vorm in brontaal Grexit
  Betekenis in brontaal idem
  Bijzonderheden Naar analogie van het woord grexit zijn ook woorden gevormd als brexit, frexit, nexit, prexit en scoxit.