groeiwoning


groeiwoning 1.0

((vooral) in Nederland)

woning die gemakkelijk is aan te passen aan de veranderende woonwensen en/of woonsituatie van de bewoners; woning die kan meegroeien met zijn bewoners

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een groeiwoning…

is een woning

 • [Functie] huisvest zijn bewoners tijdens verschillende fasen in hun leven en wordt aangepast aan de op een bepaald moment actuele woonwensen en woonsituatie
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] groeit als het ware mee met zijn bewoners

  Hoofdsemagram: woning


  Algemene voorbeelden


  "Over een periode van vijftien jaar is een groeiwoning echter goedkoper. Uit berekeningen blijkt dat dan de eerste grote verbouwingen plaatsvinden. Grote verbouwingen zijn bij een regulier huis veel duurder dan bij een demontabele woning".

  Algemeen Dagblad,

  Groei-woning aangepast aan wensen van bewoners. [...]. De huizen zijn zo geconstrueerd dat ze later kunnen worden uitgebreid door er een extra-verdieping op te zetten als de bewoner daaraan behoefte heeft.

  http://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBPERS01:003035021:mpeg21:a00186,

  Net als de HAT-woningen is het bouwen van starters-, doorstroom- en seniorenwoningen achterhaald. Dit was te horen bij de eerste bijeenkomst van het Vessemse Dorpsontwikkelingsplan (DOP). Het bouwen van 'groeiwoningen', door de bedenker van dit concept 'levensloopbestendige' woning genoemd, heeft de toekomst.

  http://www.timmersarchitecten.nl/nieuws/voorkeur-voor-groeiwoningen,

  Het idee voor de zogeheten groeiwoningen werd door de minister uit bijna honderd ingediende plannen gekozen.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/700325/2004/06/26/Veenendaal-krijgt-prijs-voor-groeiwoningen.dhtml,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een typische groeiwoning

  De Euro-Alpha is een typische groeiwoning. Uitermate geschikt voor het jonge gezin. Naast de twee bestaande slaapkamers biedt de woning voldoende mogelijkheden om direkt of na verloop van tijd een derde, ja zelfs vierde slaapkamer te creëren op resp. de 1e en de zolderverdieping.

  https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBPERS01:003418005:mpeg21:a00210,

  De constructie van de woning is zelfdragend, zodat iedere bewoner vrij is in de indeling van kamers en scheidingswanden. Het E-huis is door de vele uitbreidingsmogelijkheden een typische groeiwoning, die in de loop van de tijd kan worden uitgebreid of ingekrompen.

  https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBPERS01:003001011:mpeg21:a00365,