groenachtig


groenachtig 1.0

neigend naar groen; met een groene tint

Algemene voorbeelden


Van dat water is me het best bijgebleven dat het kristalhelder was. Op enige afstand leek het groenachtig. En als je het vanaf mijn tantes huis zag, bij mooi weer, was het een schitterend turkoois, dan leek het meer op een enorme edelsteen midden in de heuvels.

De banden van het bloed, Eilís Ní Dhuibhne,

In het blok komt veel olivijn voor, een groenachtig mineraal waarin microscopische kristalletjes van ilmeniet opgesloten zijn.

De Standaard,

Achter de affiche, tegen de muur dus, had zich een groenachtige schimmel ontwikkeld.

De stenen toren, Jo Claes,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een groenachtig licht
  • een groenachtig schijnsel
  • een groenachtig waas
  • een groenachtige glans
  • een groenachtige kleur

"Zolang de werkelijkheid niet meer dan kinderlijke maneschijn is, zolang zij een egel is, die als een warm stekelig balletje rolt in het stof van de maneschijn, zolang zij de blanke ronde borst is van een gelukzalig glimlachende vrouw (die haar kind voedt in het groenachtige schijnsel van een gaslamp) [...], is zij in elk geval waarachtiger dan die verweerde, versleten, verbrokkelde werkelijkheid die door rationele begrippen versplinterd is, waar je door de bomen het bos niet kunt zien."

De Standaard,

Op de televisie, in het licht van een schijnwerper en door een groenachtig waas, tekent zich het luik af, dat zich nog immer niet gewonnen geeft.

De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

Dees huid was nog even gaaf als vroeger, en de groenachtige glans van haar ogen geprononceerder dan ooit in haar mat getinte mooie gezicht.

Sleuteloog, Hella S. Haasse,

Een groenachtige kleur wijst op opgeloste vegetale stoffen.

http://members.chello.be/cr25588/pH7/texte/Ncr/spoel.html

Door een glas-in-loodraam viel wat groenachtig licht naar binnen.

Pandora, Pieter Aspe,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • groenachtig van kleur

De Eupagurus anarchoretus herkenbaar aan de bonte kleur [...] en de Clibanarius erythropus of de Clibanarius misanthropus [...] herkenbaar aan de rode oogstelen, verder roodbruin of groenachtig van kleur met streepjes op de scharen en poten, zijn prima te houden in een gemengde bak evenals de kleinere tropische soorten.

http://home-3.tiscali.nl/~jhvo/de_heremietkreeft.htm

met ander, nevengeschikt adjectief


  • groenachtig geel
  • groenachtig wit

Toen ik nogal driftig een bureaulade opende, en mijn rechterduim daarbij bleef haken, hoorde ik een raar knarsgeluid en stortte m'n kunstnagel op het hoogpolig tapijt. M'n eigen nagel kwam er griezelig groenachtig wit en vaaldof onder vandaan.

De zonnewijzer, Maarten 't Hart,

Het water werd mooi groenachtig geel, zonder paniekkleur.

http://home.tiscalinet.be/siervis/