grondgebondenheid


grondgebondenheid 1.0

het grondgebonden zijn; het gebonden zijn aan grond of een bepaalde grondsoort; het afhankelijk zijn van grond, een bepaald soort grond of een grondgebied; het benodigd zijn van grond, een stuk grond

Semagram (extra betekenisinformatie)


Grondgebondenheid…

is een eigenschap

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] betreft het gebonden zijn aan (een stuk) grond

    Algemene voorbeelden


    Of men al dan niet als gezinsbedrijf wordt erkend hangt onder meer af van de grondgebondenheid en de eigendom van de dieren.

    De Standaard,

    De quotumbank herverdeelt de opgekochte quota onder de aanvragers die voldoen aan de norm inzake grondgebondenheid.

    De Standaard,

    De kracht van de biologische landbouw schuilt in het 'ontlokken', dat onwillekeurig leidt tot diversiteit in de productie, een geschenk uit de hemel voor degenen die de uniformiteit van de reguliere productie niet kunnen waarderen. Ook de anonimiteit van de markt is opgeheven. Grondgebondenheid is onlosmakelijk verbonden met dit wensbeeld. De biologische landbouw gaat anders met risico's om dan de reguliere. Risico's horen bij het leven.

    http://www.vsys.nl/home.htm

    Het aantal dieren per bedrijf ligt meer dan drie maal hoger in Vlaanderen. In Vlaanderen zijn er 732 dieren per bedrijf, tegenover 196 in Wallonië. Daarnaast is de grondgebondenheid veel lager in Vlaanderen dan in Wallonië. In het Waalse gewest heeft 52 % van de bedrijven een oppervlakte groter dan 30 ha, ten opzichte van slechts 20 % in Vlaanderen.

    http://www.innovatie.vlaanderen.be/pbo/eindrapporten/PBO97-49-162-varkenshouderij.pdf,

    De interne ontwikkeling omvat de structurele segmentatie van de bedrijfstak, en het aantal, aard en grootte van de bedrijven. In de varkenshouderij gaat het om de bedrijfstypes, de bedrijfsgrootte, de grondgebondenheid en de specialisatiegraad.

    http://www.innovatie.vlaanderen.be/pbo/eindrapporten/PBO97-49-162-varkenshouderij.pdf,

    Zowel het Europese als het Vlaamse landbouwbeleid, en nog meer het Vlaamse milieubeleid, sturen in de richting van extensivering of vergen meer grondgebondenheid.

    De Standaard,

    De grondgebonden sectoren houden het Nederlandse landschap open. Zij zorgen voor natuur en landschap en leveren rust en ruimte. Erkenning van de rol die deze sectoren spelen in het agrarisch natuurbeheer is noodzakelijk. Door hun grondgebondenheid worden deze bedrijven niet beperkt door gebiedsgericht (ammoniak)beleid. Dit biedt tevens perspectief voor gemengde grondgebonden bedrijven met een intensieve veehouderijtak.

    http://www.agriholland.nl/dossiers/mkz/home.html,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • grondgebondenheid opleggen

    In 1985 is men op federaal niveau al begonnen om bij de toekenning van overheidssteun beperkende voorwaarden en grondgebondenheid op te leggen.

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • duurzame grondgebondenheid
    • regionale grondgebondenheid

    Anderzijds zullen duurzame grondgebonden sectoren zich gaan vestigen op die plaatsen waar een duurzame grondgebondenheid mogelijk en ook wenselijk is.

    http://www.vilt.be/duurzamelandbouw/index.html

    De melkveehouderij zal zich ontwikkelen naar (regionale) grondgebondenheid.

    http://www.agriholland.nl/dossiers/mkz/home.html,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • grondgebondenheid van bedrijven
    • grondgebondenheid van de varkenshouderij
    • grondgebondenheid van veeteelt

    Door een coherent grondbeleid kan men de groei en grondgebondenheid van individueel duurzaam werkende bedrijven blijvend stimuleren.

    http://www.vilt.be/duurzamelandbouw/index.html

    De angel kwam er pas op het laatst van de avond uit: de herindeling. Daarvoor werd gepraat over ammoniakemissie. Over de grondgebondenheid van intensieve veeteelt.

    Meppeler Courant,

    Bij de fokkerij, daalt het aandeel van 6 % naar 4 % van de fokbedrijven […]. De volgende figuur stelt de grondgebondenheid van de varkenshouderij voor volgens de marktstructuur.

    http://www.innovatie.vlaanderen.be/pbo/eindrapporten/PBO97-49-162-varkenshouderij.pdf,