gruwelen


gruwelen 1.0

een sterke afkeer hebben van iemand of iets; gruwen van iemand of iets; iemand of iets verafschuwen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Gruwelen…

is een toestand

  • [Intensiteit] geeft een sterk, intens gevoel weer
  • [Specificatie of referentiekader] drukt afgrijzen, intense angst of afkeer uit

    Combinatiemogelijkheden


    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • gruwelen van iemand of iets

    Hij was bang dat als hij binnenging, zij hem zou vragen een borrel te drinken en hij gruwelde van de confrontatie met de stilte die in de vertrekken heerste.

    Martha, Lut Ureel,

    Een perfect samenspel van kunst en natuur. Dat betreft onherroepelijk de Tuinen van Ton ter Linden in Ruinen [...]. Hij doet het liefst alles met de handen [...]. Ton ter Linden gruwelt van graafmachines en andere machines die van dienst zouden kunnen zijn. Slechts één keer huurde hij zo'n machinale graver in en durfde toen haast niet te kijken.

    Meppeler Courant,

    Fortuyn was niet meer van de televisie te slaan. Hoogtepunt was het lijsttrekkersdebat in de nacht van 6 maart na zijn 'verovering' van Rotterdam, waarin PvdA'er Melkert gruwelde van 'professor Pim'. Melkert zou later toegeven dat hij zich van zijn slechtste kant had laten zien.

    De Telegraaf,

    gruwelen 2.0

    (Voor overgankelijk gebruik van werkwoorden met de kernbetekenis 'uiten op zekere wijze' zie ANS 8.2.2.3.)

    gruwelend zeggen

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Gruwelen…

    is een handeling

    • [Wijze] gebeurt op een wijze, bv. door de toon, formulering of lichaamstaal, die uiting geeft aan de sterke afkeer, de intense angst of het afgrijzen van de spreker

      Combinatiemogelijkheden


      met directe rede


      Ze vraagt of ik weet waar Carel is [...]. 'Die is met zijn vier vrouwen aan het winkelen [...].' 'Vier vrouwen?' [...] 'Ja, vier,' zwam ik verder. 'Een voor de seks, een voor de kinderen, een om mee naar de film te gaan, en eentje met een rijbewijs, want het zijne is ooit ingenomen toen hij met twaalf dode schapen in de achterbak op de ringweg aangehouden werd.' 'He bah! Dode schapen,' gruwelt ze aan de andere kant van de lijn. 'Carel is moslim,' leg ik uit. 'Aha!'

      http://utopia.knoware.nl/users/propriac/archief/010220_21.html

      Vegetarische hamburgers dragen het getraliede brandmerk van de grillplaat, de vleesloze rookworst verschilt uiterlijk weinig van de Unox-succesnummers. Anders wordt het als deze vlugklare vleesimitaties op het bord belanden. "Het is erg slecht allemaal, erg vies', gruwelt topkok Hans van Wolde van restaurant Beluga in Maastricht.

      De Limburger,