guilty pleasure


guilty pleasure 1.0

iets waaraan je stiekem genoegen beleeft, hoewel je weet dat het eigenlijk niet hoort; stiekeme geneugte; heimelijk pleziertje
Vaak van toepassing op bepaalde popliedjes die volgens de algemene opinie 'niet kunnen'. Het woord is al wat ouder, maar is door het televisieprogramma De Wereld Draait Door (DWDD) erg populair geworden, omdat het programma een tijdje een gelijknamige rubriek had, waarin bekende zangers en zangeressen hun guilty pleasures live vertolkten.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een guilty pleasure…

is een geneugte

 • [Openlijkheid] is een heimelijk pleziertje; wordt heimelijk genoten
 • [Object betroffen] heeft vaak betrekking op popliedjes die volgens de algemene opinie 'niet kunnen'

  Algemene voorbeelden


  Eigenlijk vormen de woorden guilty pleasure een soort tegenstelling die (hoewel Engels) gewoon lekker bekt. 'Schuldig' staat in schril contrast met 'genieten'. Samen betekent het dat je ergens van geniet en je tegelijkertijd schuldig voelt dat je ervan geniet. Maar ook weer niet zo schuldig, want je deelt deze bekentenis wel met de nodige tweeps of vrienden, afhankelijk van het gebruikte medium.

  https://glimlachjes.wordpress.com/2013/01/30/wat-is-jouw-guilty-pleasure/,

  Weet je wat echt een guilty pleasure is, dat is heel, heel, heel soms met wat goeie mayonaise de inhoud van een blikje krab verorberen. Heel vlug, als er niemand kijkt.

  http://www.telegraaf.nl/vrouw/culinair/23154418/__Guilty_pleasure_champignons_met_krab__.html,

  In De Wereld Draait Door maakten artiesten afgelopen seizoen eigen versies van nummers die volgens de muzikale smaakpolitie eigenlijk niet kunnen; de 'guilty pleasure'. Deze formule leidde tot een concert in Paradiso. Een registratie met optredens van o.a. Douwe Bob, Blaudzun en Janne Schra.

  http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2014/oktober/18/muziek-dwdd-guilty-pleasures-1429270,

  Het gaat er vooral om dat jij met liefde en lef een blijvende verandering kan maken naar gewichtsverlies en een gezonde levensstijl, met natuurlijk ruimte voor zo af toe een guilty pleasure!

  https://praktijkfides.nl/gezond-afvallen-en-op-gewicht-blijven,