haasje-over


haasje-over 1.0

kinderspel waarbij de spelers achter elkaar op een rij opgesteld zijn en de voorste speler het lichaam buigt om de volgende toe te laten om schrijlings over hem heen te springen, waardoor die op zijn beurt de voorste wordt en het spel herhaald wordt
Wordt soms ook door volwassenen gespeeld.

Algemene voorbeelden


Acteurs spelen blindemannetje en haasje over. Ze rollen over het gras van het lachen; helemaal vergeten dat spelen zo leuk kon zijn. Tranen zijn er in de volgende dertig minuten ook, in overvloed zelfs, want de groep probeert in een workshop het kind in zichzelf te hervinden.

NRC,

Twee meisjes van dertien stonden op een steiger in het water te kijken. Ze waren bruin als Arabieren en gespierd van het zwemmen, van paardrijden, haasje over springen, in bomen klimmen en tikkertje spelen.

Gevallen vrouwen, Laurie Langenbach,

haasje-over 1.1

stijgende lijn; steeds verdere stijging door wederzijdse opstuwing
Vaak in combinatie met lonen en prijzen.

Algemene voorbeelden


Het inkomen van de Sovjetburgers is aanzienlijk geslonken, ondanks de nominale inkomensstijging van 64 procent van januari tot september dit jaar en 91 procent in dezelfde periode afgelopen jaar. Dat komt doordat het haasje over van lonen en prijzen de inflatie heeft aangewakkerd tot recordhoogte.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000029431:mpeg21:a0189,

Zo is het ze gelukt het dalende grensnut van (steeds meer) oliebollen, het haasje over van lonen en prijzen (met bijbehorend vuistgevecht tussen Wim Kok en Chris van Veen) en de complete theorie van Keynes in beeld te brengen.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010847678:mpeg21:a0436,

haasje-over 2.0

met beurtelingse kansen op winst of verlies; met wisselende kansen

Algemene voorbeelden


Het ging haasje over richting gelijkstand en verlengingen.

De Standaard,