haatzaaien


haatzaaien 1.0

(politiek en bestuur)

met woord of daad aanzetten tot haat jegens een individu of groep personen, bijvoorbeeld op grond van ras, geslacht, leeftijd, land van herkomst of godsdienst

Semagram (extra betekenisinformatie)


Haatzaaien…

is een handeling

  • [Doel of bestemming] wordt gedaan om aan te zetten tot haat
  • [Intentionaliteit] wordt bewust gedaan
  • [Ondervinder] is gericht op individuen of groepen personen, bijvoorbeeld een bevolkingsgroep

    Algemene voorbeelden


    In weinig reacties ging men in op de stilistische aspecten van Wilders' uitspraken. Dat lijkt vreemd, omdat haatzaaien vooral een kwestie is van uitspraken doen. De uitspraken zelf waren ook het bewijsmateriaal. Wat leert taalanalytisch onderzoek ons over haatzaaien?

    http://tekstblad.nl/nieuws/taalanalytisch-onderzoek-over-haatzaaien,

    Er ging bijna een jaar voorbij voor hij te weten kwam waar hij van beschuldigd werd: 'haatzaaien en gevaar voor de openbare rust en orde'.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000030044:mpeg21:a0202,

    Want die rechters stoken het publiek op en zaaien haat, door opzettelijk en ten onrechte, diverse verdacht gemaakte burgers in een kwaad daglicht te stellen in rechtszaken. Terwijl die rechters weten, of hadden kunnen weten, dat de verdacht gemaakten onschuldig zijn.

    http://www.misdaadjournalist.nl/2012/03/koen-emile-kalusha-adres-onbekend-holleeder-naar-overveen-moordenaar-seveke-wil-herziening-de-school-de-hond/,

    De Nederlandse politiek zaait haat en criminaliseert allochtonen. Dat zegt VVD-politicus Hans Dijkstal maandag in een interview.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/718343/2004/06/07/Dijkstal-Nederlandse-politiek-zaait-haat.dhtml,

    Combinatiemogelijkheden


    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • haatzaaien in het openbaar

    Mr. Boers heeft de klacht ingediend op grond van artikel 137-d van het Wetboek van Strafrecht, dat handelt over haatzaaien in het openbaar.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010841104:mpeg21:a0212,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen