hakkebord


hakkebord 1.0

afbeelding

Bron: Henk Obee
( CC BY-SA 3.0 )

snaarinstrument, een soort citer, met een platte, trapeziumvormige klankbodem waarover een groot aantal snaren gespannen is, dat wordt bespeeld met mallets en dat vooral wordt gebruikt in de volksmuziek

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hakkebord…

is een snaarinstrument; is een muziekinstrument; is een instrument

  • [Geluid] heeft een fijne, metalige, tinkelende klank
  • [Bouw] bestaat uit een trapeziumvormige platte klankbodem waarover een groot aantal snaren gespannen zijn
  • [Materiaal] is gemaakt van hout
  • [Functie] wordt vooral gebruikt in de volksmuziek
  • [Gebruikswijze] wordt bespeeld met mallets

Algemene voorbeelden


Het hakkebord is een plankciter die met stokken aangeslagen wordt.

http://www.digischool.nl/mu/leerlingen/mt/instrumenten/cymbalom.htm

Het (on)orthodoxe instrumentarium bestaat naast gitaren, drums en een batterij koperblazers uit onder meer hakkebord, banjo, sousafoon en optigan, een zeldzame kruising van een orgel en een sampler.

http://www.uvt.nl/univers/nieuws/0304/14/viervoorvier.html,

Het populairste instrument was en is steeds het akkordeon, maar de bijhorende voetbas is nagenoeg verdwenen. Voetbas Hommel, hakkebord, draailier, doedelzak, voetbas, mondtrom. Het zijn dergelijke instrumenten die bij buitenlandse muzikanten als pak-weg Sting of The Chieftains zorgen voor de eigen kleuren, voor de aparte sfeer.

De Standaard,

hakkebord 1.1

snaarinstrument dat bestaat uit een klankbodem met daarover een groot aantal snaren gespannen, dat wordt bespeeld met mallets en dat over de hele wereld voorkomt in uiteenlopende vormen en daarbij samenhangend verschillende benamingen zoals cimbalon, dulcimer, santur en tsimbl

Betekenisbetrekking


generalisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hakkebord…

is een snaarinstrument; is een muziekinstrument; is een instrument

  • [Uiterlijk] kan uiteenlopende vormen hebben
  • [Bouw] bestaat uit een klankbodem waarover een aantal snaren gespannen zijn
  • [Soort] behoort tot de snaarinstrumenten; is een citer die met mallets bespeeld wordt
  • [Functie] komt voor bij diverse soorten volksmuziek van uiteenlopende delen van de wereld
  • [Gebruikswijze] wordt bespeeld met mallets
  • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld het Hongaarse cimbalon, de Britse dulcimer, de Indische santur en de Joodse tsimbl

Algemene voorbeelden


De santur behoort tot de met hamertjes aangeslagen variant van de familie van de citers. Het instrument, in het Nederlands hakkebord genaamd, is in diverse vormen wijd verbreid: van Ierland in het Westen tot China in het Oosten.

http://www.buikdans.be/santur.html

Er waren nogal wat vervangers en het orkest was uitgebreid tot 31 man, een podium vol, zelfs zonder vleugel. Het ontbreken van dit laatste instrument en de aanwezigheid van een cimbalom, een 'hakkebord' uit de volksmuziek, bepaalt voor een deel het karakter van Amsterdam Drama.

NRC,

Tarun Bhattacharya, Rony Majumdar en Abhijit Banerjee bespelen respectievelijk de santur (hakkebord), de bansuri (fluit) en de tabla's (percussie).

De Standaard,

Een ensemble kon samengesteld worden uit een groot aanbod van instrumenten: onder andere de eerste viool, fluit, klarinet, en trompet voor de melodie; de tsimbl (hakkebord), accordeon en mandoline voor de harmonie, en de contrabas, cello en bastrommel voor het ritme; de ësecundí violen, die men loodrecht tegen het lichaam bespeelde, dienden zowel de harmonie als het ritme.

http://www.joods.nl/~jmf/