halfnaakt


halfnaakt 1.0

gedeeltelijk naakt; slechts gedeeltelijk gekleed; half gekleed; half ontkleed; vaak in het bijzonder: met ontbloot bovenlichaam; ook, ruimer: schaars gekleed; met slechts weinig of te weinig kleding aan of met zodanige kleding aan dat de indruk gewekt wordt dat iemand vrijwel naakt is

Algemene voorbeelden


De schrijver moet het toegeven, Greta moet ooit een bijzonder knappe vrouw geweest zijn, en zelfs nu, ondanks de jaren, blijft ze begeerlijk. Het erge is dat ze dat ook weet, dat ze volop geniet van haar exhibitionisme. Waarom anders opent ze halfnaakt de achterdeur?

De maquette: verslag, Jean Pierre Van Rossem,

Ik stapte op de ceintuur van mijn badjas die over de vloer sleepte, maar ik had er geen weet van dat de badjas daardoor openviel en ik halfnaakt de tuin inrende.

De gelukkige, Mensje van Keulen,

Nadat hij verstard van bewondering had gekeken naar de aerodynamisch volmaakte prestaties van een slanke jongleur in een nauwsluitend, witglanzend costuum, werden de Somali-negers binnengereden in een kooi op wielen. Brullend en halfnaakt aan de tralies rukkend, keken zij met rollende ogen en blikkerende tanden het publiek in.

Voorval, Harry Mulisch,

Achterin lagen de blouse en het hemdje die ze in de stad hadden gekocht — Olga halfnaakt in het pashokje en de verkoopster die elk moment verwachtte seks achter het gordijntje te zullen horen.

Gouden bergen, Herman Stevens,

In mijn droom bevond ik me in café 'de kip' waar er een Ierse zanger halfnaakt en unplugt mondharmonika zat te spelen, trachtend harder te fiepen dan de stereoinstallatie in dat zelfde cafeetje.

http://users.tijd.com/delink/,

In de media wordt iemand in zijn zwemkleding of ondergoed vaak bestempeld als 'halfnaakt'.

https://www.moulinjoyeux.com/nl/halfnaakt-bij-alleen-dragen-zwemkleding-of-ondergoed.html

Erika bekeek de passagiers een voor een aandachtig, maar telkens keerden haar ogen terug naar de forse halfnaakte hulp van de schipper, met zijn aureool van ongewassen krullen, de reus die ze de naam Wildeman gaf.

Het paradijs, Anton Haakman,

De zaken van de Kop van Jut lopen op deze warme zomeravond voorspoedig, wat vooral is te danken aan de halfnaakte Deense reus die alle spieren van zijn vette lichaam inspant om Juts kop te raken en het blokje ijzer tot maximale hoogte op te stuwen.

NRC,

Hoe verschillend onderling ook, Nederlandse merken voelen zich duidelijk aangetrokken tot een stroming, die wel wordt aangeduid met het 'less is more-beginsel', of 'the reduced idea'. Overgooierjurken en rechte broeken zonder franje of drukdoenerij in zwart, donkerbruin en marineblauw en vaak gecombineerd met helder of juist gelig wit, en zelden dessins. Niet erg uitbundig, misschien nogal puriteins soms. Maar we willen toch zeker niet allemaal als halfnaakte gracieuses of MTV Hittepetitjes de zomer van 95 in?

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • halfnaakte Afrikanen
  • een halfnaakte indiaan

Hoewel Van In zich kon verzoenen met halfnaakte Afrikanen en kortgerokte meiden, vond hij het hele circus nogal overdreven.

De vijfde macht, Pieter Aspe,

Ergens op een hoek leunt een halfnaakte Indiaan tegen de muur, met zijn koperkleurige huid, zijn hoge jukbeenderen, zijn lange stijve zwarte haarspieën.

http://users.skynet.be/evds/sbc116.htm,

Alsof hij op het laatste moment in het stripverhaal van zijn dromen toch nog liever de cowboy zou zijn die de indiaan met de blote borst neerlegt. Maar uiteindelijk verliezen de angst en de eigenliefde het van de lust. Valentijn is de halfnaakte indiaan met het mes in de buik.

De Standaard,

  • halfnaakte bodybuilders

Met name in de reclamewereld wordt steeds vaker geleund op gespierde modellen om artikelen zoals onderkleding, aftershave of drankjes aan te prijzen. Terwijl het tien jaar geleden nog ondenkbaar was dat hier naakte of halfnaakte bodybuilders voor opdraafden, is het Calvin Klein-ideaal nu alom aanwezig. En dat betekent dat een man tegenwoordig een gebeeldhouwd lichaam moet hebben waar geen gram vet meer op is te bekennen.

De Limburger,

  • een halfnaakte borst
  • iemand halfnaakte lijf

De foto was duidelijk: Gwendie, in loshangende blouse met halfnaakte borst, in de armen van steracteur C.B. De schrijver van het artikel liet er geen twijfel over bestaan dat de 'begeerte' tussen Gwendie en C.B. niet enkel onder de olmen bestond.

Mise-en-scène, Axel Bouts,

Juist toen haar broers haar weer op wilden tillen, verscheen een indiaanse jongen met een lang mes. Zijn halfnaakte lijf glansde.

Voel maar, Jan Brokken,

  • halfnaakte godinnen

De sierlijke schilderingen stellen 14 halfnaakte godinnen en hofcourtisanes voor.

http://www.arakea.be/site/thamb_21384.htm,

  • halfnaakte feestgangers
  • halfnaakte leernichten

Waar de Love Parade als Commerciële uiting was bestempeld, mocht de Carnaval-Erotica wel als protestmanifestatie door het leven gaan. Om tegemoet te komen aan de eisen van het gerechtshof waren de wagens en de (half)naakte feestgangers behangen met spandoeken en leuzen voor een hedonistische levensstijl. Als de regels in Berlijn te streng worden, overweegt de organisatie om de stad te verlaten. Voor

NOS Nieuws,

Faust is omringd door een trio van halfnaakte leernichten aan hondenkettingen, Méphistophélès is de hogepriester in deze Satanskerk, waarin een naakt evenbeeld van Botticelli's uit een schelp geboren Venus wordt binnen gedragen op een kruis, terwijl Marguérite vastzit in een dwangbuis.

NRC,

  • een halfnaakte jongeman
  • halfnaakte jongens
  • een halfnaakt jongetje
  • halfnaakte jongetjes
  • halfnaakte kinderen
  • halfnaakte kleuters
  • een halfnaakte man
  • halfnaakte mannen
  • halfnaakte mensen
  • halfnaakte meiden
  • een halfnaakt meisje
  • een halfnaakte vrouw
  • halfnaakte vrouwen
  • een halfnaakt wezen
  • halfnaakte zwerfkinderen

Binnen wordt de gast begroet met het gebrul van een halfnaakte jongeman die een leeuwenkop heeft opgezet en vervaarlijk op handen en voeten in een kooi heen en weer beweegt.

De Telegraaf,

De Chinese en Britse autoriteiten staan voor de rode kop van Gilbert en de gele van George, geflankeerd door halfnaakte zwarte jongens, afkomstig uit de Londense volkswijk Eastend waar de kunstenaars sinds jaar en dag wonen.

NRC,

Een halfnaakt jongetje loopt voor haar uit om haar de weg naar een trap te wijzen, houdt dan zijn hand op, vraagt om een sigaret, raakt haar aan waar hij haar maar aanraken kan, daar waar zij het het minst wil, ze is zijn moeder niet – Ik ben niemands moeder, schiet het door haar hoofd, schaaft het langs de plekken die het kind aanraakt; niet meer.

Labyrint, Fleur Bourgonje,

De moordenaar was al maanden wapens en munitie aan het sparen. In zijn woning werden foto's van halfnaakte jongetjes gevonden. H. zou via Internet banden hebben gehad met een internationaal net van pedofielen.

De Standaard,

Ook mobiele telefoons met ingebouwde digitale camera's werden verboden, omdat pedofielen wel eens foto's van halfnaakte kinderen zouden kunnen maken.

de Volkskrant,

In verband met de Belgische zedenzaak had de Britse politie de Hayward Gallery aangeraden deze foto weg te halen, omdat in de huidige context van pedofiliezaken de beoordeling van foto's met halfnaakte kinderen niet meer dezelfde is als in 1976.

De Standaard,

Hij keek balorig en suf voor zich uit, in de richting van wat halfnaakte kinderen die op het marktplein met een bal speelden.

Iedereen kan het, Christophe Vekeman,

Misschien wel het oudste en gammelste treintje van heel Amerika, met zulke vuile coupéramen dat je nauwelijks zag dat je bijna door de achtertuinen van de houten huizen van Salem tufte. 's Zomers keek ik naar halfnaakte kleuters spelend in felgekleurde opblaasbadjes, 's winters naar het opgestapelde ondergesneeuwde tuinmeubilair.

Hersenschimmen, J. Bernlef,

Het luchtalarm bleef loeien, het leek zelfs harder te worden. 'Waarom zetten we de radio niet aan?' vroeg een halfnaakte man op de gang. En iemand anders riep: 'Als het een vergissing is, waarom zetten ze het dan niet af?'

De asielzoeker, Arnon Grunberg,

Op het omslag zat een fotomodel met geloken ogen, dat haar gezicht vol hunkering toekeerde naar een halfnaakte man die met gebronsde borstkas oprees uit schuimend water.

Alle verhalen, Manon Uphoff,

In enkele bouwvallen zijn onder de brandende tropenzon hevig zwetende, halfnaakte mannen in de weer met sloophamers.

NRC,

Naakte, halfnaakte mensen lagen rond de vijver te zonnen in het park. Hij had onder hen een hoogzwangere vrouw opgemerkt die in een yogahouding zat en haar blote buik de positieve energie van zomer en regelmatige ademhaling liet genieten – vrede en rust, weet je, terwijl het in haar baarmoeder misschien wel schopte en krioelde.

Het land in mij, Naima el Bezaz (ed.),

Maar waarom dan Jef, zo vraag ik je, waarom maak je nu eindelijk eens niet een programma zónder wiegelende, halfnaakte meiden, die danspasjes opvoeren of ze daarmee een enkele reis naar het nirwana kunnen winnen?

Averechts, Gerrit Komrij,

Bepaalde scènes komen [...] zeer absurd over. Bijvoorbeeld de opname waarin een jongen langs de kant van de weg staat te masturberen terwijl auto's voorbijrazen, en ondertussen een halfnaakt meisje met een banaan in haar mond de weg oversteekt.

http://www.veto.student.kuleuven.ac.be/veto2315/porn.html,

In een hoek van de kelder vond ik het tapijtje terug dat op de vlek had gelegen. Ik rolde het open achter het huis. Amper herkenbaar was de voorstelling erop: een halfnaakte vrouw met gevleugelde putti om het hoofd.

Acacialaan, Koen Peeters,

Op alle plaatsen waar het schip voorbijtrok werd er duchtig gefeest, blijkbaar ook in Sint-Truiden waar volgens de optekeningen van de abt "mannen en halfnaakte vrouwen dansten bij maanlicht".

http://www.fenvlaanderen.be/fenomeen/oorsprong.htm

Vanuit Frankrijk vestigden zich tientallen fotografen in Dakar (Senegal) die zich vrijwel uitsluitend toelegden op het vervaardigen van ansicht-portretten van halfnaakte jonge vrouwen.

http://www.africaserver.nl/wozow/tentoonstelling/index.html

Op een podium bij het belfort danste een halfnaakt wezen met zwabberende borsten dat op Michèle leek en de godin der rede voorstelde.

Het verdriet van België, Hugo Claus,

Dit keer geen hongerbuikjes of halfnaakte zwerfkinderen op vuilstortplaatsen die begeleid door sombere synthesizer-muziek hun kostje bij elkaar scharrelen, terwijl een even strenge als bedroefde Hollandse commentaarstem de bijvoeglijk naamwoorden 'troosteloos', 'uitzichtloos' en 'hopeloos' aan elkaar rijgt.

NRC,

  • halfnaakte slaven
  • een halfnaakte slavin

De wagen werd getrokken door een groot aantal halfnaakte zwetende slaven en opgejaagd door fanatiek krijsende slavendrijvers en kwam zo met veel geschreeuw het Kerkplein op.

Meppeler Courant,

Hij wil me naar beneden sturen om uit de berging de ventilator te halen maar bedenkt dat een geboeide en halfnaakte slavin misschien niet zo'n goed idee is in het flatgebouw waar hij woont.

http://www.amsterwitched.nl/

  • halfnaakte staat

Ze verwart haar verveling met bekommernis voor de armen in de samenleving. Haar belangstelling ervoor is ingegeven door een zucht om te verleiden en het pure geweld te "ervaren". Kate Valk parodieert dit type op een verbluffende wijze: als ze in het vooronder afdaalt, werpt ze haar luisterrijke mantel af en verschijnt ze in halfdoorzichtige, ragfijne tule. De perverse vermenging van de iconen van bijna onstoffelijke zuiverheid (het wit) met de brute lichamelijke uitdaging (het ontkleden tot halfnaakte staat) zijn een hoogst amusante, maar erg scherpe veroordeling van het idee van "filantropie".

De Standaard,

met werkwoord


  • iemand halfnaakt afbeelden
  • iemand halfnaakt schilderen

Acteurs als Brad Pitt en Mark Wahlberg zijn hun carrière als model begonnen en tijdschrijften beelden met steeds meer gemak mannelijk filmsterren halfnaakt, in onthullende kleding en verleidelijke poses af.

Trouw,

'Kijk, voor een Griekse heeft Iphigeneia altijd een opvallend blanke huid, dikwijls zelfs goudblonde haren en blauwe ogen. Zij is de onschuld en die heeft nu eenmaal blonde haren. En ze draagt een witte jurk. Een aantal meesters gebruikt het thema als alibi om een mooi meisje halfnaakt te schilderen, zoals hier op dit doek van een onbekende meester uit de achttiende eeuw.'

Donderdagmiddag. Halfvier, Kristien Hemmerechts,

  • halfnaakt (een flamenco) dansen

Je hoopt dat er hier straks gevochten wordt en dat die blonde halfnaakt een flamenco gaat dansen om daar een eind aan te maken.

Met het oog op de jaren negentig, Luc Vancampenhout,

  • zich halfnaakt kleden

Dat opwindende gedraai van vooral creoolse damesbillen en de soms wat schaarse kleding zijn de religieuze voorgangers natuurlijk een doorn in het oog. Dominee Lucretia van Ommeren van de Lutherse Gemeente, in de Times of Suriname: "Het schijnt norm te worden dat hoe smeriger, hoe ordinairder, des te beter. Geschud, 'vies' dansen en smerige taal komen in bepaalde groepen veelvuldig voor. Groepen die zich halfnaakt kleden, jammer. Als ik kinderen had, zou ik ze verbieden om in zo'n organisatie mee te doen."

http://www.parool.nl/reizen/migudu/040501-migudu.html,

  • (ergens) halfnaakt liggen

Moeder, alleen op de onderzoekstafel, gedeeltelijk ontkleed, alleen gelaten door de zuster met de woorden: De dokter komt zo. Achter een deur hoort ze wel stemmen. Dat zullen de artsen zijn. Zij worden opgehouden. Moeder ligt daar, halfnaakt, naakt misschien.

Engelen van het duister, Jan Siebelink,

'Dat je dan ook nog met half gestoorde types in een roeiboot zit, was me te veel. Ik moet de hele dag al met de stomste dingen rekening houden. Hier liggen vrouwen halfnaakt op het strand, maar ik kan daar niet in een lange broek lopen of een 81 stel van die boeren laat zich als patiënt uitschrijven.'

De gelukkige, Mensje van Keulen,

Met twee veiligheidsspelden maakte Evelyn haar blouse dicht. 'Ik ben op veel voorbereid,' zei ze. Halfnaakt lagen we in elkaars armen.

Fantoompijn, Arnon Grunberg,

We stapten statig de terrastrappen af, schreden als een echt Engels paar over het grasperk en lagen vijf minuten later onder een dicht gebladerte halfnaakt in elkaars armen.

Mise-en-scène, Axel Bouts,

  • (ergens) halfnaakt lopen
  • ergens halfnaakt naartoe lopen
  • ergens halfnaakt rondlopen
  • halfnaakt paraderen (voor iemand)

The place to be is megadiscotheek It in de Amstelstraat. "Als je er tenminste binnengeraakt. Wat je daar aan excentriekelingen tegen het lijf loopt, is onvoorstelbaar. Je kan er zowel in jeans en T-shirt als halfnaakt rondlopen."

De Standaard,

'Je kunt je gewoon niet vóórstellen hoe vreemd het is om een vrouw van zestig, met behoorlijk forse borsten bovendien, halfnaakt over straat te zien lopen.'

Alle families zijn psychotisch, Douglas Coupland,

De telefoon rinkelt. Halfnaakt loop ik er traag naar toe. Het zweet barst me uit: een slecht voorteken.

De bondgenoot, Marcella Baete,

In Moodyssons typische seventies-commune heten de kinderen Tet (naar het Vietnam-offensief) en Moon, en Pippi Langkous is er uit huis gebannen om haar kapitalistische, materialistische instelling. Je kunt er weven, mediteren, feministisch je okselhaar laten groeien, je lesbische identiteit onderzoeken en halfnaakt rondlopen om zonder medicijnen toch van je vaginale infectie af te komen.

Trouw,

In een rechtszaak uit 1691 komt ter sprake dat Verelst gedurende zes weken 'troubled with Frenzy' opgesloten heeft gezeten, klaarblijkelijk in een gesticht. Aan de aandacht van zijn oppas ontsnapt zou hij zelfs twee uur lang halfnaakt buiten in de vrieskou hebben rondgelopen.

NRC,

In berichten over mishandeling van gevangenen in de gevangenis Wayne County in West Virginia werd onder meer beweerd dat vrouwelijke gevangenen waren gedwongen halfnaakt voor mannelijke gevangenen te paraderen en zich door mannelijke gevangenbewaarders te laten visiteren, en door mannelijke functionarissen waren betast of gadegeslagen bij het aankleden.

http://www.amnesty.nl/landeninfo.html

  • (ergens) halfnaakt staan

Ze had haar japon uitgetrokken en stond halfnaakt, in haar slipje en met losgehaakte beha, voor de toiletspiegel.

Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

Ze had lang liggen zonnen. Ze stond halfnaakt midden op het roestkleurig gazon, een hand op de heup, de andere aan haar voorhoofd.

Kras, Peter Terrin,

  • ergens halfnaakt sterven

In de kamer waar Pantani halfnaakt stierf, vond de politie grote hoeveelheden farmaceutische producten: Control, Surmontil en Flunox, allemaal antidepressiva en middelen tegen angstcomplexen.

http://www.nu.nl/news.jsp?n=277014=45,

  • iemand halfnaakt terugvinden

Zijn eerste moord was die op Samo Paull, een twintigjarige prostituée die in Balsall Heath, de rosse buurt van Birmingham, werkte. De politie vond haar halfnaakt terug in een greppel in Swinford.

De Standaard,

  • iemand halfnaakt tonen

De oude vrouw wordt frontaal halfnaakt getoond, als ze zich wast.

NRC,

  • ergens halfnaakt verschijnen

Elizabeth noemde 1992 haar annus horribilis: een brand teisterde het kasteel van Windsor, haar dochter Anne scheidde, Charles en Diana gingen hun eigen weg en haar schoondochter Fergie verscheen halfnaakt op krantenfoto's...

De Standaard,

De decembermaand is voor de lijn al zwaar genoeg, dat weet Fajah Lourens ook. Daarom verschijnt ze in een zeer gewaagd setje op Instagram. 'Ben je bang om aan te komen tijdens de kerst? Lees dan mijn tips.' staat bij het sexy plaatje. [...]. Twee dagen geleden verscheen ze ook al halfnaakt op internet, toen ze een voorproefje van haar fotoshoot voor een magazine online zette.

https://www.ditjesendatjes.nl/fajah-lourens-begint-december-halfnaakt/,

  • halfnaakt zijn

Een buschauffeur trof zaterdag in Ans, bij Luik, een vrouwenlijk aan op de achterbank van een auto. Ze was halfnaakt en haar handen waren op haar rug geboeid.

De Standaard,

Daar stonden we op oudejaarsavond, alle lichten aan, vuurwerk boven het fort. De vrouwelijke gasten van Gordijn hadden hem opgestookt appèl af te nemen in de sneeuw, je bevroor zowat in die kou, kwamen die meiden langs, in bontjassen, die lieten zo'n beetje d'r tieten zien, vol zuigplekken, sloegen die jassen open, je zag dat ze halfnaakt waren, geen onderbroek aanhadden, dat ze alleen maar kousen droegen.

De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

Zijn zus kwam aangeslenterd [...]. Het was een opgeschoten meisje dat aan haar kleren was ontgroeid, waardoor ze de indruk gaf halfnaakt te zijn. De mouw van haar sweater kwam tot halverwege haar arm, en haar shortje liet de grauwe randen van haar onderbroek zien.

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

met eigennaam


  • een halfnaakte Justin Bieber
  • de halfnaakte Tarzan

Op de foto gaan met een halfnaakte Justin Bieber? Dat is gewoon mogelijk, ondanks dat de popster gisteren nog aankondigde te stoppen met de meet & greets met zijn fans.

http://wuein.qmusic.nl/nieuws/justin-bieber-vanaf-nu-halfnaakt-in-amsterdam

Mijn vereenzelviging met de halfnaakte, idealistische Tarzan die steevast zijn Jane beschermde of met krokodillen vocht, bleek de beste remedie te zijn tegen de school.

Het zomeruur, Lucienne Stassaert,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • naakt of halfnaakt

Met name in de reclamewereld wordt steeds vaker geleund op gespierde modellen om artikelen zoals onderkleding, aftershave of drankjes aan te prijzen. Terwijl het tien jaar geleden nog ondenkbaar was dat hier naakte of halfnaakte bodybuilders voor opdraafden, is het Calvin Klein-ideaal nu alom aanwezig. En dat betekent dat een man tegenwoordig een gebeeldhouwd lichaam moet hebben waar geen gram vet meer op is te bekennen.

De Limburger,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


halfnaakt 1.1

( Gezegd van dieren)
gedeeltelijk kaal; met kale plekken op het lichaam

Algemene voorbeelden


Daar liep een kip rond waarvan nek en achterlijf helemaal kaal waren, van een obscene, roze blootheid. Zijn grootvader zei dat de andere kippen de pik op haar hadden, wat inhield dat ze zodra ze haar zagen uit alle macht met hun snavels op haar in begonnen te hakken. De halfnaakte kip zwierf altijd in haar eentje rond, bij voorkeur in de buurt van de ligusterheg langs de rand van het erf.

Het samenzijn, Jan Meyers,

halfnaakt 2.0

voorstelling, afbeelding van een persoon die gedeeltelijk naakt is; afbeelding, schilderij, prent van een halfnaakt persoon

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


Breitner is aanwezig met een intiem halfnaakt, waarin het heldere wit van het opengeslagen kanten hemd mooi contrasteert met de zwarte rok en het zwarte haar. De huid van het model is aanraakbaar zacht weergegeven.

NRC,

Foto: 1. Jan Sluijters, Stilleven met vruchten voor een raam (ca. 1930); 2. G.H. Breitner, Zittend halfnaakt (ca. 1900) .

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding