hallucinogeen


hallucinogeen 1.0

hallucinaties opwekkend; geestverruimend

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een hallucinogeen bestanddeel
  • een hallucinogeen effect

Werkzame stoffen: De hallucinogene bestanddelen bevinden zich in de zaadhulzen. Deze is o.a. Lysergic acid amide ook wel LSA of LS111 genoemd.

http://www.growmagic.nl/

Polyfenolen (tannines) bijvoorbeeld zijn aanwezig in bier en wijn en zouden een rol spelen in de preventie van hart- en vaatziekten door in te grijpen op het vetmetabolisme. Een andere interessante component in bier is harman, een bèta-carboline. Bèta- carbolines zijn stoffen met een hallucinogeen effect.

http://www.bierengezondheid.be/,

met bijwoord


  • licht hallucinogeen
  • sterk hallucinogeen

Verreweg het grootste gevaar van PMA is de langzame werking. Waar een xtc-pil met MDMA meestal al na een half uur gaat werken, doet een pil met PMA daar een half uur langer over. Bij lage dosering geeft PMA een energiek en licht opgewekt gevoel en kan licht hallucinogeen zijn. Bij een geringe verhoging van de dosis kunnen hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur plotseling sterk stijgen. Dit kan leiden tot misselijkheid, onregelmatige hartslag, ademhalingsmoeilijkheden, stuiptrekkingen, hartaanvallen, bewusteloosheid en dood.

NRC,

Kaalkopje, Psilocybe. Het in Europa algemeen voorkomende kaalkopje is een sterk hallucinogeen middel. De paddestoelen worden meestal vers gegeten in een dosis die kan variëren van 5 tot 20 stuks. Ze veroorzaken eerst een misselijk gevoel maar dat gaat voorbij.

http://www.drugsbase.com/

hallucinogeen 2.0

stof die hallucinaties opwekt; geestverruimend middel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hallucinogeen…

is een stof

  • [Functie] wordt gebruikt om zijn bewustzijnverruimend effect
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vaak van plantaardige oorsprong of afkomstig van paddenstoelen of schimmels
  • [Activiteit of handeling] wekt hallucinaties op en is vaak verslavend

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een krachtig hallucinogeen
    • een licht hallucinogeen

    Het zaad van Ipomea bevat stoffen die een sterke gelijkenis vertonen met LSD, een krachtig hallucinogeen. In tegenstelling tot een wilde 'trip' geeft het je een rustige droomachtige ervaring en brengt je in een prettig ontspannen toestand waarbij je waarneming een lichte verandering doorgaat. Het effect kenmerkt zich door een gevoel mentale 'leegheid' en geeft een onrealistische kijk op de buitenwereld.

    http://www.growmagic.nl/

    Psilocybine bijvoorbeeld is een vrij licht hallucinogeen, waarvan de effecten gewoonlijk ontspanning zijn, een gevoel van welbehagen en een lichte visuele vervorming van kleur en afstand.

    http://nl.psychiatrie.be/bgdisplay.jhtml?itemname=nonprofbacksub029,

    • een halfsynthetisch hallucinogeen
    • een natuurlijk hallucinogeen
    • een synthetisch hallucinogeen

    Sommige natuurlijke hallucinogenen (bijv. hallucinogene zwammen) worden vaak in hun natuurlijke vorm verkocht, maar wanneer ze gezuiverd zijn (bijv. mescaline) zijn ze verkrijgbaar in vloeibare vorm, tabletten of capsules. Ook synthetische of half-synthetische hallucinogenen worden verwerkt in tabletten, capsules of vloeibare stoffen (die men laat druppelen op vloeipapier, suikerklontjes of gelatineblaadjes).

    http://nl.psychiatrie.be/bgdisplay.jhtml?itemname=nonprofbacksub029

    Natuurlijke hallucinogenen: Peyotecactus, bufotenine. Synthetische hallucinogenen: LSD. Bladerextracten: Cocaïne-crack, Qatsticks. Cannabis: Marihuana, hasj, hasjolie. Medicijnen: divers. Dus, als "drugs" in het algemeen worden besproken dan wordt er geen indicatie gegeven door de spreker welke van de bovengenoemde actieve bestandsdelen wordt bedoeld. Dit geldt ook als mensen het hebben over een drugsgebruiker.

    http://www.lacanna.nl/